Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

dEUS: Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί την Ελλάδα, αφού αυτό μπορεί να συμβεί και σε αυτούς σύντομα

dEUS: Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί την Ελλάδα, αφού αυτό μπορεί να συμβεί και σε αυτούς σύντομα

Ένα αγαπημένο διεθνές συγκρότημα επισκέπτεται τη χώρα μας, για δύο live εμφανίσεις. Ο λόγος για τη βελγική μπάντα dEUS, που την Παρασκευή 16 Μαρτίου θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ την επόμενη ημέρα 17 Μαρτίου θα δώσει συναυλία στην Αθήνα ...

Οι dEUS, που ιδρύθηκαν ως συγκρότημα το 1994 έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας στο παρελθόν με εμφανίσεις στο Club 22 και στο Principal. Οι φετινές τους εμφανίσεις, έχουν δυο σημαντικά στοιχεία. Αφ’ ενός, γνωρίζουν και οι ίδιοι πως η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική στη χώρα μας, σε σχέση με αυτή που συνάντησαν στην τελευταία επίσκεψή τους, το 2005. Αφ’ ετέρου, έχουν στις αποσκευές τους ένα νέο δίσκο με τον τίτλο «Vantage Point», που φιλοδοξούν να παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ελληνικό κοινό. Οι παραπάνω και όχι μόνο, ήταν αρκετοί λόγοι, ώστε η συνέντευξή τους στο www.culturenow.gr, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

 

Συνέντευξη στο Νώντα Δουζίνα

 

CultureNow: «Τα πάντα έρχονται σε όσους περιμένουν». 7 χρόνια πρέπει να ήταν μεγάλο χρονικό διάστημα για τους Έλληνες οπαδούς σας.

Stéphane Misseghers: Από τη μια μεριά, όταν κάνουμε ένα δίσκο χρειαζόμαστε περίπου 2,5 χρόνια τις περισσότερες φορές. Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν ήρθαμε με το «Vantage Point» στην Ελλάδα. 

 

CN: Όχι, η τελευταία φορά που ήρθατε στην Ελλάδα ήταν το 2006. Ήταν πραγματικά πριν από 7 χρόνια…

SM: Fuckin’ hell (γέλια). Μας συγχωρείτε για αυτό. Χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να ηχογραφήσουμε τους δίσκους μας και με τον τελευταίο, «Vantage Point» έπρεπε να επιλέξουμε (πού θα παίξουμε). Η διαδικασία της διατήρησης των διαφορετικών χωρών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, λόγω της τεράστιας έκθεσης σε αυτές, εκατοντάδων διαφορετικών συγκροτημάτων. Ακόμη, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η διατήρηση όλων αυτών των διαφορετικών αγορών, τουλάχιστον για εμάς. 

 

CN: Η Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ από το 2005, όταν την επισκεφθήκατε για τελευταία φορά. Τι περιμένετε να συναντήσετε στη χώρα μας;

SM: Περιμένουμε να συναντήσουμε μια μορφή χάους. Θα ήθελα πολύ να δω χαμογελαστά πρόσωπα βέβαια, γιατί έχετε περάσει μια κολασμένη περίοδο. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη σας παρακολουθεί, αφού αυτό μπορεί να συμβεί και σε αυτούς σύντομα. Ελπίζουμε τουλάχιστον να δούμε κάποια θετικά στοιχεία.  

 

CN: Ποια είναι τα συναισθήματα για τις δυο συναυλίες που θα δώσετε στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Αθήνα);

SM: Ναι, όντως ανυπομονούμε. Έχουν περάσει 7 χρόνια και κατά τα τελευταία 15 χρόνια, οι dEUS ήμασταν πάντα καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα. Η επιστροφή μας ήταν πάντα πολύ καλή και ελπίζουμε να δούμε τα ίδια και φέτος. Αλλά ξέρουμε πως η (οικονομική) κατάσταση θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα σε αυτή την επιστροφή μας.

 

CN: Το συγκρότημά σας είναι 18 ετών. Τι έχει αλλάξει για τους «dEUS» μέσα σε αυτά τα χρόνια;

SM: Πολλά! Εκτός από τη σύνθεσή μας, νομίζουμε πως ο τρόπος που γράφουμε μουσική έχει μεταβληθεί δραστικά, τουλάχιστον στους 2 τελευταίους μας δίσκους. Γράφουμε με διαφορετικό τρόπο πλέον. Η γραφή μας είναι πλέον πιο συλλεκτική, ενώ ακόμη έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο μας, ώστε να είμαστε λιγότερο χαοτικοί.
Γνωρίζουμε ανθρώπους που θα πουν «Ναι, αλλά αυτό ήταν που μας άρεσε στη μπάντα σας» και μπλα, μπλα, μπλα αλλά νομίζω πως όταν μεγαλώνεις δε μπορείς να υποκρίνεσαι ότι είσαι 20 ετών πια. Εννοώ πως είμαστε 40 ετών και δε θέλουμε να ακουγόμαστε σαν ένα μάτσο ηλικιωμένων, αλλά από την άλλη έτσι γίνεται και όταν η εμπειρία σου αυξάνεται μετά από 20 χρόνια, το μουσικό σου στιλ θα υποστεί και αυτό τις αλλαγές, ή τουλάχιστον ορισμένες αλλαγές. Νομίζω πως είναι κάτι λογικό, για ένα συγκρότημα που δε θέλει να επαναλαμβάνεται. Αν δούμε πως υπάρχει μια μείωση στο ενδιαφέρον του κόσμου, τότε πιθανώς να μην είμαστε πια ενδιαφέροντες, αλλά και πάλι όλα καλά. Εννοώ πως οι άνθρωποι ακόμη αρέσκονται στη μουσική μας, ενώ αποκτούμε και νέο κόσμο, νεότερους οπαδούς, χωρίς παράλληλα να χάνουμε τους παλιούς. 

 

CN: Τι έχει αλλάξει στη ροκ μουσική αυτή την περίοδο;

SM: Αν γυρίσετε πίσω στο χρόνο, πριν από 10 χρόνια η ροκ μουσική ήταν περισσότερο στο επίκεντρο. Τώρα οι άνθρωποι ασχολούνται περισσότερο με το ηλεκτρονικό κομμάτι της μουσική, κάτι που έσπρωξε το ροκ λίγο πιο πίσω, σε δεύτερη μοίρα. Όμως αυτό δε σημαίνει πως οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να κάνουν ροκ μουσική, αφού υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ακόμη κλασική μουσική, κάτι που δεν είναι τόσο μοντέρνο πια. Δε σημαίνει πως η καλή ροκ μουσική θα έπρεπε να καταρρεύσει. 

 

CN: Ειδικά για όσους από εμάς αρέσει ακόμη το συγκεκριμένο είδος…

SM: Ασφαλώς! Αυτός είναι ο λόγος!

 

CN: Το ροκ είναι ένας είδος μουσικής που σε διατηρεί νέο…

SM: Ακούμε πολλή ροκ μουσική. Οι περισσότεροι από τους αγαπημένους μου δίσκους είναι με ροκ των δεκαετιών ’70 και ’90. Είμαι οπαδός των Beastie Boys. Μου αρέσει η ηλεκτρονική μουσική. Αν δείτε τη νέα γενιά, προτιμά την ηλεκτρονική μουσική σε σύγκριση με τη ροκ. Πολλές φορές έρχονται άτομα 17 ή 19 ετών και μου λένε πως «μου αρέσει η μουσική σας και ο πρώτος σας δίσκος επίσης», τους ρωτώ «πόσων χρονών ήσουν; Δεν είχες καν γεννηθεί!». Οι άνθρωποι έχουν μια πιο ευρεία γκάμα μουσικής που ακούνε. Μπορείς να είσαι ταυτόχρονα οπαδός των Daft Punk και των Led Zeppelin σήμερα. Οπότε είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ροκάρουν! (γέλια)

 

CN: Έχετε ορισμένες κύριες πηγές επιρροής για τα τραγούδια σας; 

SM: Όχι ακριβώς, όχι κάτι συγκεκριμένο. Στο συγκρότημά μας έχουμε τόσο ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων στη μουσική που τη χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται, χωρίς να προσπαθούμε να είμαστε αντιγραφείς ή κάτι τέτοιο. Όμως φυσικά και έχουμε επιρροές . Για τον τελευταίο μας δίσκο επηρεαστήκαμε από τον Enio Morricone καθώς και από συμφωνική κινηματογραφική μουσική. Οπότε δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που εστιάσαμε. Το θέμα είναι πως, αν υπήρχε ποτέ κάποια επιρροή, αυτή ήταν ώστε να παίζουμε μαζί και να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό μπορούσε να τραβήξει, εφόσον γράφαμε τα τραγούδια μας από κοινού, σα συγκρότημα. Μας πήρε το διπλάσιο χρόνο, όμως ήταν μια επιμορφωτική εμπειρία.   
 

 

CN: Ο νέος σας δίσκος «Keep You Close» είναι ήδη διάσημος. Πώς θα τον περιγράφατε;

SM: Θα λέγαμε πως είναι ρομαντικός, κινηματογραφικός και πολύ προσωπικός.

 

CN: Τι θα θέλατε να πείτε στους οπαδούς που θα έρθουν να σας ακούσουν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα; 

SM: Θα τους έλεγα απλά να έρθουν να δουν τη συναυλία με κάποιο φίλο ή φίλη τους, γιατί δε θα το μετανιώσουν. Έχουμε ένα παρελθόν 20 ετών στη μουσική, που νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον, οπότε σαν έναν αντιπερισπασμό σε σχέση με ότι συμβαίνει στη χώρα σας, αν μπορείτε να ξεχαστείτε για 2 ώρες, τότε να το κάνετε. Οπότε να έρθετε!

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Momo Trio: Η ελληνική συμμετοχή στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival!
20.05.2016 13:37
H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, έπειτα από την επιτυχημένη περσινή επετειακή διοργάνωσή του. To Momo Trio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών που ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες και επιλέχθηκε από την τριμελή κριτική επιτροπή για να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τη ζωντανή του εμφάνιση στην Τεχνόπολη, μας μίλησε αναφορικά με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το «πολύ σημαντικό γεγονός για τη Jazz σκηνή», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην μουσική του «ταυτότητα» και στην «στάση» που διατηρεί.
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.
Γιώργος Χριστιανάκης: «Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει όλοι να παίξουμε»
27.01.2016 10:17
Ο Γιώργος Χριστιανάκης βρίσκεται στο μουσικό στερέωμα περίπου τριάντα χρόνια. Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει στο Τριανόν την μουσική παράσταση «Μια εποχή στην κόλαση», σε μια δημιουργική συνέχεια των εμφανίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε όλη την Ελλάδα. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τον Ρεμπώ και την σημασία της ποίησής του, για την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην παράσταση και κάνει λόγο για την σημερινή κατάσταση στη μουσική βιομηχανία.
Wedding Singers: Υπεργκλάμ, τσουνάμι ή ψυχοθεραπευτική μουσική (;)
25.01.2016 09:51
Oι Wedding Singers είναι ίσως η πιο διάσημη εγχώρια party μπάντα, που έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα, παίζοντας παντού, από τρύπες μέχρι αρένες, και από παραδοσιακά πανηγύρια μέχρι γάμους (!), αποδεικνύοντας πως με τα non-stop-mix από 90s διασκευές μπορεί να μετατρέψει κάθε live στο μεγαλύτερο χορευτικό, ψυχοθεραπευτικό πάρτι της πόλης! Κι επειδή μόνο 1, 2, 3 φορές δεν αρκούν .. στις 29 Ιανουαρίου, οι Wedding Singers ξαναχτυπούν και επιστρέφουν στο Roof Stage του Gazarte για να μας παρασύρουν σε μία έκρηξη αγάπης, χορού, αστερόσκονης και χορευτικής διάθεσης! Με αυτή την αφορμή, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης απάντησε στις ερωτήσεις μας! Απολαύστε τον!
Tricky: Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο απ' το να φτιάχνω μουσική
22.01.2016 12:29
O Tricky επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την Αθήνα να έχει την τιμητική της καθώς την ημέρα της συναυλίας (22 Ιανουαρίου) είναι και η ημέρα της επίσημης κυκλοφορίας του νέου του project, με τίτλο Skilled Mechanics.