Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Σμάλτα: Χρώμα μέσα στο Χρόνο

Σμάλτα: Χρώμα μέσα στο Χρόνο
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την περιοδική έκθεση \"Σμάλτα. Χρώμα μέσα στο Χρόνο\" που είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη των σμάλτων, όπως αυτή έχει εξελιχθεί από την Ευρώπη ως την Απω Ανατολή ανά τους αιώνες.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την περιοδική έκθεση με αυτόν τον τίτλο που είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη των σμάλτων, όπως αυτή έχει εξελιχθεί από την Ευρώπη ως την Απω Ανατολή ανά τους αιώνες.

Παρουσιάζονται 170 αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη και από τη Συλλογή Γ. Τσολοζίδη. Μεγάλο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από τη Συλλογή Κ. Αντωνάκη.

Στην εισαγωγική ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται δακτυλίδια του 15ου αιώνα π.Χ., αντιπροσωπευτικά δείγματα της προσπάθειας των Μυκηναίων να διακοσμήσουν αντικείμενα με χρωματιστή υαλόμαζα.

Τα έργα της έκθεσης οργανώνονται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη σε εκκλησιαστικά και κοσμικά σμάλτα από την παλαιοχριστιανική, τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται σμάλτα του 18ου και 19ου αιώνα κυρίως από χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης αλλά και από τη Ρωσία, τη Κίνα και την Ιαπωνία.

Στην τρίτη ενότητα, το χθες με το σήμερα ενώνονται, σε σύγχρονα σμάλτα κατασκευασμένα τα τελευταία σαράντα χρόνια τα οποία καινοτομούν και εισάγουν νέες τεχνικές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες αριστουργηματικών έργων διακοσμημένων με σμάλτο, που βρίσκονται εκτός του ελλαδικού χώρου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν επίσης δύο διαλέξεις του ακαδημαϊκού και διεθνούς φήμης καλλιτέχνη κ. Κώστα Αντωνάκη στις 16 και 23 Ιανουαρίου 2008.

Τέλος, με αφορμή την έκθεση το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: \"Σμάλτο: Πολύχρωμες διαδρομές\" που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από την ΣΤ Δημοτικού και πάνω. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2107231985 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-15:00.).

INFO
Βασ Σοφίας 22 Αθήνα, τηλ: 210 7232178. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου 2008.

Σχετικές ειδήσεις
Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία: έκθεση με
02.11.2016 14:11
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας προσκαλεί στο άνοιγμα της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00.
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.