Η αναδρομική έκθεση Πάρις Πρέκας, Ζωγραφική-Γλυπτική, διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο ισόγειο του κτηρίου της

οδού Πειραιώς. Είναι αφιερωμένη σε έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, με πολύπλευρο έργο, όχι μόνο στη ζωγραφική και στη γλυπτική, όπου κατά κύριο λόγο εστιάζει η έκθεση του Μουσείου, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το κόσμημα και η αρχιτεκτονική διακόσμηση κτηρίων.

Η έκθεση περιλαμβάνει υδατογραφίες, ελαιογραφίες και σχέδια, καθώς και γλυπτά μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Ξεκινά από τα πρώτα έργα της περιόδου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε, και στη συνέχεια αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες, όπως τα Άλογα, οι Βίοι Παράλληλοι, τα Λευκά Πανιά, τα Τάνκερς και οι Ήρωες του Ριάτσε. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των γλυπτών, τα οποία είναι φιλοτεχνημένα σε ξύλο, μάρμαρο, πέτρα, ορείχαλκο και σίδηρο.

Σπουδαία θέση στο έργο του Πάρι Πρέκα καταλαμβάνουν η αρχαιότητα και η μυθολογία και το ιδεολογικό φορτίο που μεταφέρουν. Οι αφαιρετικές αναζητήσεις του διυλίζονται μέσα από την αυστηρότητα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και ζωγραφικής, την καθαρότητα της φόρμας και την αρμονία των μορφών.

Τα έργα της αναδρομικής έκθεσης του Πρέκα προέρχονται από Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την επιμέλειά της είχε η Μερόπη Πρέκα, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τον Σταμάτη Ζάννο. Συνοδεύεται από μια πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), με την επιμέλεια της Όλγας Μεντζαφού-Πολύζου και κείμενα του Άγγελου Δεληβορριά, του Χρύσανθου Χρήστου, της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, του Στέλιου Λυδάκη, της Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν, και άλλων ερευνητών. Περιέχει επίσης αναλυτικό χρονολόγιο, πλούσια βιβλιογραφία και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.
 

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη