Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο κόσμος στα μέτρα του: Χ. Α. Χωμενίδης

Ο κόσμος στα μέτρα του: Χ. Α. Χωμενίδης

Κυκλοφόρησε το καινούργιο μυθιστόρημα του Χ. Α. Χωμενίδη, το οποίο έχει τον τίτλο Ο κόσμος στα μέτρα του...

 

Το 1982, ο Μάρκος Σιµώτας –τριαντάρης δικηγόρος, πότης και γυναικάς, αλλά και γιoς εκτελεσθέντος ήρωα
της Εθνικής Αντίστασης– τοποθετείται µε απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου Κυβερνήτης στον Άγιο.

Πηγαίνει στην αποικία µε μοναδική του φιλοδοξία να περάσει τρία ξένοιαστα χρόνια. Σταδιακά ωστόσο δένεται µε τον τόπο και µε τους κατοίκους του, ερωτεύεται και στο τέλος ταυτίζει τη μοίρα του µε τη μοίρα του Αγίου. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο γιος του ιχνηλατεί την πορεία του, προσπαθώντας να µπει στη θέση του και να διαλευκάνει το μυστήριο ενός χαμένου παιδιού.


«... Η ιστορία µου δεν είναι μια ερωτική ιστορία, ένα ρομάντζο µε αποτρόπαια κατάληξη. Όπως δεν είναι και η ιλαροτραγωδία ενός ανθρώπου που την ψωνίζει σταδιακά µε την εξουσία και µε το πεπρωμένο του. Όχι. Ο νους µου ούτε θόλωσε ούτε και ψήλωσε ποτέ υπέρ το δέον. Παρέμεινα έως τη στερνή µου ώρα στο νησί του Αγίου κύριος του εαυτού µου, πρώτος υπεύθυνος για όσα µου και τους συνέβησαν… “Τότε τι είναι η ιστορία σου;” θα ρωτήσεις δικαίως. Εσύ µόνο θα αποφανθείς, φίλε αναγνώστη, αφού φτάσεις στο τέλος της. Εσύ θα εκδώσεις την οριστική ετυµηγορία…»


Ο Άγιος αποτελεί µια παράλληλη Ελλάδα, µια µικρογραφία της µητέρας πατρίδας, που την παραµορφώνει αλλά και την φωτίζει λοξά. Απ’ τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ιστορικά πρόσωπα –σαν τον Μανώλη Χιώτη– σε εντελώς απροσδόκητους ρόλους. Στο βάθος όµως, ο Χ.Α. Χωµενίδης διηγείται τη σπαρακτική περιπέτεια ενός ανθρώπου που πίστεψε ότι µπορεί να φέρει τον κόσµο στα µέτρα του.
«Όσο για κείνη την ιστορία υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η καλύτερη όμως είναι πάντα αυτή που κλαις», όπως λέει και ο Τάσος Λειβαδίτης.

 
«… Η νήσος Άγιος κείται εις τον Ατλαντικόν Ωκεανόν, εις τα ανοικτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Ανεκαλύφθη υπό του Χριστοφόρου Κολόµβου –κατά το πρώτο του ταξείδι, τον Οκτώβριο του 1492– και προσηρτήθη στις Ηνωµένες Πολιτείες το 1801, υπό το όνοµα Άγιος Πατρίκιος (Saint Patrick). Το 1864, ως ένδειξη ευγνωµοσύνης διά την συµµετοχήν τάγµατος Μανιατών εκ Γυθείου εις τον Αµερικανικόν Εµφύλιον Πόλεµον, ο πρόεδρος Αβραάµ Λίνκολν εδώρησε την νήσον εις την Ελλάδα, η οποία την µετονόµασε εις “Άγιος ο Θεός”, επί το συντοµώτερον “Άγιος”.

Αύτη υπήρξε η πρώτη και µόνη υπερποντία κτήσις µας, την οποίαν –παρά την απόστασιν– η Εκκλησία, ο Βασιλεύς και ο λαός ανέκαθεν περιέβαλλον µε στοργή και µε φροντίδα. Πληθυσµός (απογραφή 1958): 41.812 κάτοικοι. Πρωτεύουσα: Τριχερούσα. Πρώτος κυβερνήτης του Αγίου διετέλεσεν ο εγγονός του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στρατηγός Θεόδωρος Φαλέζ Κολοκοτρώνης…»

\"\"

 

Γεννημένος το 1966 στην Αθήνα, ο Χ. Α. Χωμενίδης έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή. Το 1993 εξέδωσε το «Σοφό Παιδί». Ακολούθησαν άλλα έξι μυθιστορήματα και δεκάδες διηγήματα, που μεταφέρθηκαν στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα τσέχικα, στα λιθουανικά, στα τούρκικα, και στα εβραϊκά. Ο Χ. Α. Χωμενίδης ζει μεταξύ Κυψέλης και Γαρίτσας και επιμένει να ελπίζει πάντα στο καλύτερο.
Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι:
chomenidis@gmail.com

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.