Στο Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, θα πραγματοποιηθή η παρουσίαση του βιβλίου Αυτό που ζούμε, των Σταύρου Θεοδωράκη και Δημήτρη Χαντζόπουλου…

“Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια των πολιτικών να εφευρίσκουν λέξεις ανάμεσα στο ναι και το όχι. Όπως τα κορίτσια στους σχολικούς μας έρωτες. Δεν έλεγαν “δεν μου αρέσεις”, “δεν σε θέλω”. Έλεγαν κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ναι και ως όχι. “Δεν λειτουργώ με αυτόν τον τρόπο”. “Δεν είμαι έτοιμη”. Έτσι δεν σε έκαναν εχθρό, σε άφηναν να ελπίζεις και μετά, αν τις έφτυνε ο παιδαράς του συστεγαζόμενου λυκείου, γυρνούσαν σε σένα, που άλλωστε ρητά ποτέ δεν σε είχαν απορρίψει.

Αλλά μόνο οι πολιτικοί και τα κορίτσια το κάνουν αυτό; Το ίδιο δεν κάνουν και οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές. Οι διανοούμενοι; Το ίδιο δεν κάνουν; Ήταν βράδυ όταν τηλεφώνησα στον Δημήτρη. Περπατούσα στο κρύο όταν το σκέφτηκα. Είχαμε να μιλήσουμε μήνες στο τηλέφωνο. Ίσως και χρόνια. “Έλα από το σπίτι”. Το γραφείο του ήταν σαν πάγκος ξυλουργού. Με το που το είδα πήρα θάρρος. “Βάζω τα κείμενα, βάζεις τα σκίτσα;”

Οι συγγραφείς:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1963 σε ένα χωριό των Χανίων και μεγάλωσε σε μια γειτονιά της Δυτικής Αθήνας. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1984 από το κρατικό ραδιόφωνο, συνέχισε με την αριστερή “Πρώτη” και όταν αυτή έκλεισε άρχισε να γράφει για τη συντηρητική “Μεσημβρινή”. Ακολουθώντας τους συνταγματικούς κανόνες κάθε τέσσερα χρόνια τα αλλάζει όλα. Έτσι, έχει δουλέψει σε εννέα ραδιοφωνικούς σταθμούς (ανάμεσά τους ο ΣΚΑΙ, αλλά και ο 902 Αριστερά στα FM), έξι περιοδικά, τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει κάνει πολιτικές συνεντεύξεις για την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και “Το Βήμα της Κυριακής”. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία έχει ασχοληθεί με την επιμόρφωση των Ρομ αλλά και με την κρητική κουζίνα (αυτός ήταν και ο λόγος που το 2005 δημιούργησε μαζί με φίλους το εστιατόριο Αλάτσι). Εδώ και αρκετά χρόνια παρουσιάζει τους “Πρωταγωνιστές” στο Mega και τους “άλλους Πρωταγωνιστές” στα “Νέα”. Το 2009 μαζί με άλλους αναγνωρισμένους δημοσιογράφους δημιούργησαν το protagon.gr, ένα σάιτ που φιλοξενεί ιστορίες για να σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινούμενα σχέδια στο Emily Carr University of Art + Design στο Βανκούβερ του Καναδά. Εργάζεται ως γελοιογράφος στην εφημερίδα “Τα Νέα” και η δουλειά του αναρτάται καθημερινά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hantzopoulos.gr Έχει εκδώσει τα βιβλία “Αι αγαπώσαι”, “Αχ και να ’ξερες τι μου θύμισες”, “Εις Άγραν Ρεθύμνου”, και τα τρία στις εκδόσεις “Άγρα”.