Το μυθιστόρημα του Ζαν-Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές, με τίτλο Εκεί που ζουν οι τίγρεις, κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πόλις…

Ο Ελεάζαρ φον Βογκάου εργάζεται ως ανταποκριτής ειδησεογραφικού πρακτορείου στην Αλκάνταρα της Βραζιλίας. Η γυναίκα του Ελάινε, καθηγήτρια παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια, τον έχει εγκαταλείψει και συμμετέχει σε μια επιστημονική αποστολή στη ζούγκλα του Μάτο Γκρόσο, εκεί όπου κάποιες τελετουργίες ιθαγενών τελούνται στα λατινικά. Η κόρη τους Μοέμα είναι φοιτήτρια εθνολογίας, παραδομένη στη χρήση ουσιών. Δίπλα τους, η μιγάδα Σολεντάντ, η μυστηριώδης, γοητευτική Ιταλίδα Λορεντάνα, ο διεφθαρμένος κυβερνήτης του Μαρανιάουν και η αλκοολική
σύζυγός του, ο Νέλσον, ένα ανάπηρο αγόρι από τις φαβέλες που ονειρεύεται να εκδικηθεί, ο σοφός γιατρός Εούκλιντες ντα Κούνια, αλλά και κάποιοι οπαδοί του ναζισμού.

Τι συνδέει αυτά τα πρόσωπα μεταξύ τους; Ο Αθανάσιος Κίρχερ, Ιησουίτης που έζησε τον 17o αιώνα, αμφιλεγόμενος επιστήμονας, πρόδρομος, μεταξύ άλλων, της αιγυπτιολογίας και της ηφαιστειολογίας, που διέπρεψε επίσης στη γλωσσολογία, την ιατρική, τη γεωμετρία, την οπτική, αλλά και τη μελέτη της Καββάλα, εφευρέτης του μαγικού φανού και πιθανόν μεγαλοφυής απατεώνας!

Η βιογραφία του Κίρχερ, ανέκδοτο χειρόγραφο γραμμένο από τον αφοσιωμένο μαθητή του, τον Κάσπαρ Σοτ, που εξιστορεί τα συναρπαστικά ταξίδια και τις περιπέτειες του Κίρχερ σε όλη την Ευρώπη, φτάνει στα χέρια του Ελεάζαρ: του προτείνουν να αναλάβει την επιμέλεια και το σχολιασμό της έκδοσης, αφού στο παρελθόν, όταν σπούδαζε στη Χαϊδελβέργη, είχε μελετήσει το έργο του Ιησουίτη.

Η βιογραφία αυτή θα αποτελέσει το συνδετικό νήμα της αφήγησης σε ένα μυθιστόρημα-ποταμό, μια μπαρόκ πολυφωνία όπου αναδύονται όλες οι όψεις της Βραζιλίας, αλλά κυρίως προβάλλονται οι άνθρωποι, η τρέλα τους, οι ανησυχίες τους, η δίψα τους, η αναζήτηση του χαμένου παραδείσου, πάντα ανολοκλήρωτη· είναι ήδη αργά, όταν ξεκινούν.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές, που παίζει με τις αντηχήσεις και τις αντανακλάσεις, με την αλήθεια και την Παρασκευή 9 Μαρτίου στα βιβλιοπωλεία ΒΡΑΒΕΙΟ MÉDICIS ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ FNAC
ΒΡΑΒΕΙΟ JEAN GIONO τα φαινόμενα, με την πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, συνδυάζοντας με τρόπο σαγηνευτικό την περιπέτεια και τον φιλοσοφικό μύθο, την ψυχολογία, την κοινωνική ανάλυση, την ιστορία και την πολιτική.

Το συναρπαστικό παλίμψηστο μυθιστόρημα του Μπλας ντε Ρομπλές παραπέμπει στα έργα των Μπόρχες,
Κορτάσαρ, Καλβίνο, Έκο, αλλά και στον Ποτότσκι και το Χειρόγραφο της Σαραγόσα.
 

Βιογραφικό:

Ο Ζαν-Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές γεννήθηκε το 1954. Σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Δίδαξε γαλλική φιλοσοφία σε διάφορα πανεπιστήμια της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ταϊβάν και της Ιταλίας. Από το 1986, εργάζεται στη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή στη Λιβύη. Έχει τιμηθεί με το βραβείο διηγήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Το Εκεί που ζουν οι τίγρεις τιμήθηκε με το βραβείο Médicis, το βραβείο μυθιστορήματος της FNAC και το βραβείο Jean Giono.
«Ο αιώνας του Κίρχερ είναι μια εποχή μεταμόρφωσης του κόσμου, αλλά επίσης μια εποχή βίας: Τριακονταετής πόλεμος, θρησκευτικές διαμάχες, συγκρούσεις με τους Οθωμανούς, αποικισμός της Αμερικής. Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα ότι παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με τον δικό μας κόσμο. Θεώρησα λοιπόν ενδιαφέρον να καθρεφτίσω αυτά τα δύο σύμπαντα. Θέλησα να αναμείξω πολλούς αφηγηματικούς τρόπους: το περιπετειώδες μυθιστόρημα, τον φιλοσοφικό μύθο, τον φανταστικό και παράδοξο κόσμο του Μπόρχες και του Μπιόι Κασάρες, το ψυχολογικό μυθιστόρημα, την ποίηση του Μπωντλαίρ, τους αφορισμούς, το λαϊκό τραγούδι, την εγκυκλοπαίδεια. Είναι ένα βιβλίο για την αναζήτηση των απαρχών, του χαμένου παραδείσου, της γλώσσας, της σχέσης με τον άλλο, ένα βιβλίο για την υποδούλωση των ανθρώπων. Δεν πιστεύω ότι είναι δουλειά της λογοτεχνίας να δίνει λύσεις. Μπορεί μόνο να θλίβεται για την καταστροφή και να συνεχίζει να ονειρεύεται, με πείσμα, έναν άλλο κόσμο. Το βιβλίο μου δεν είναι τόσο ένα μυθιστόρημα για το παράλογο του κόσμου, όσο ένα έργο για την ανεκτικότητα, τη φιλοξενία…»

Ζαν-Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές

«Θαυμάσιο φιλοσοφικό και περιπετειώδες μυθιστόρημα, αποτέλεσμα δουλειάς δέκα ετών, η ανάγνωση του οποίου εγγυάται δεκάδες ώρες αληθινής ευτυχίας».
Le Point

«Δεν είναι μόνον ένα λόγιο μυθιστόρημα. Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο που επιτρέπει πολλές αναγνώσεις, αναμειγνύοντας περιπέτειες, κοινωνικές αναλύσεις, σκέψεις γύρω από την καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι κάτι παραπάνω: στοχασμός για το χρόνο, την ιστορία, την τέχνη, τη βιογραφία».
Le Monde

«Ταυτοχρόνως φιλοσοφικό αφήγημα και περιπετειώδες μυθιστόρημα, μας οδηγεί σε μια Βραζιλία όπου οι πανάρχαιοι μύθοι συγκρούονται με την πολιτική και τη νεωτερικότητα. Ο συγγραφέας δούλεψε δέκα χρόνια. Ανταμοιβή του, η ευτυχία μας».
Le Nouvel Observateur

«Το ασεβές αυτό μυθιστόρημα παίζει με τη διακειμενικότητα και υπονομεύει τον μαγικό ρεαλισμό. Πρόκειται για μια λόγια φάρσα, ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο βιβλίο, ένα παλίμψηστο που διασκεδάζει με τον ίδιο του τον εαυτό».
Marianne

«Αυτό το εγκυκλοπαιδικό μυθιστόρημα ευφραίνει και σαγηνεύει. Η επιστήμη συνδέεται με την παραλογοτεχνία, ο Ουμπέρτο Έκο συνομιλεί με τον Ιντιάνα Τζόουνς και τον Μάλκολμ Λόουρι, με μια πινελιά Λεβί-Στρως. Ένας θαυμάσιος, ιλιγγιώδης γαλαξίας».
Le Figaro