Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Όνειρα: Μια παράσταση με τις ονειρικές σκηνές του Σαίξπηρ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Όνειρα: Μια παράσταση με τις ονειρικές σκηνές του Σαίξπηρ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Tο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Ομάδα Αρένα παρουσιάζουν την 

παράσταση «Όνειρα», ένα εξαιρετικά δυνατό και πρωτότυπο θέαμα , βασισμένο επάνω στις ονειρικές σκηνές και στις σκηνές φαντασμάτων των έργων του κορυφαίου δραματουργού Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

 

Πρόκειται για μια επιλογή ονείρων αλλά και παραισθήσεων από τα πολιτικά έργα του Σαίξπηρ, με τα οποία επιδιώκεται η διερεύνηση της έννοιας της εξουσίας, των τύψεων, των επιθυμιών, των εμμονών, του φόβου και του ιλίγγου.

 

Κάτω από αυτό το συγκεκριμένο θεματικό πρίσμα, τα όνειρα και τα φαντάσματα που συναντάμε σε πέντε κορυφαία ιστορικά δράματα και τραγωδίες του Σαίξπηρ - Άμλετ , Ιούλιος Καίσαρας, Κυμβελίνος, Μακμπέθ, Ριχάρδος ΙΙΙ- ζωντανεύουν στη σκηνή , όχι μόνο ως εσώτερα ψυχολογικά τοπία των ηρώων, αλλά και ως σύμβολα και φορείς αρχετύπων, όπως επίσης και ως κοινοί τόποι του συλλογικού ασυνείδητου. Αποτελούν άραγε και κομμάτια δικά μας; Αναγνωρίζουμε κάποιο δικό μας βίωμα σε αυτά; Έχουμε δει τα ίδια, ή αντίστοιχα σύμβολα στον ύπνο μας;

 

Με μαγικό τρόπο μέσα απ’ τα όνειρα ο συγγραφέας κατορθώνει να μεγεθύνει τα συναισθήματα των ηρώων του, μετατρέποντάς τα από προσωπικά σε καθολικά, από ατομικά, σε σύμβολα της ανθρωπότητας. Πλάσματα του μύθου και της φαντασίας του συγγραφέα, όπως φαντάσματα, νεράιδες, μάγισσες, λυκάνθρωποι, ακέφαλα σώματα, συνθέτουν ένα σύμπαν μαζί με τους ήρωες, όπου το όνειρο περιπλέκεται με την αληθινή ζωή, ενώ χάνονται τα όρια μεταξύ τους.

 

Αυτό είναι το δεύτερο εγχείρημα της Ομάδας Αρένα επάνω στον Σαίξπηρ, μετά από την παράσταση «Τίτος Ανδρόνικος» που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Τέχνης της Οδού Φρυνίχου .

 

Στην παράσταση συνυπάρχουν η  μουσική performance και το video art  με τη θεατρική πράξη, με σκοπό να μεταφέρουν στο θεατή την ατμόσφαιρα του  παραμυθένιου και μαγικού, αλλά και υποβλητικού κόσμου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, μέσα σ’ ένα σκηνικό που χωρίζεται σε πεδία τα οποία αναφέρονται  στα τέσσερα στοιχεία της φύσης: αέρας, γη, νερό, φωτιά.

 

Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, μουσικός της Ομάδας Αρένα, έχει δημιουργήσει ένα ηχητικό σύμπαν με μουσική την οποία ερμηνεύει ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το σπάνιο και μυστηριώδες μουσικό όργανο θέρεμιν, ή αλλιώς αιθερόφωνο, ο ήχος του οποίου ακολουθεί ένα μεγάλο μέρος της παράστασης, αλλά και τα αντικείμενα με τα οποία πραγματοποιούνται οι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί (μαχαίρια, μπουκάλια, ποτήρια, κ.α.).

Ο φωτιστής Νίκος Σωτηρόπουλος έχει σχεδιάσει τον ιδιότυπο φωτισμό, εμπνευσμένος από το στυλ του γερμανικού εξπρεσιονισμού των αρχών του 20ου αιώνα.

 

Ο σκηνοθέτης και δημιουργός του θεάματος Αλέξανδρος Σωτηρίου, έχει αναλάβει τα ηνία αυτού του προκλητικού εγχειρήματος.

 

Η ηθοποιός Εύα Σιμάτου, ενσαρκώνει τους γυναικείους ρόλους, ενώ ταυτόχρονα υπογράφει και τη μετάφραση των αποσπασμάτων των έργων του Σαίξπηρ που ακούγονται στην παράσταση.

 

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Εύα Σιμάτου, Λάζαρος Βαρτάνης, Χρήστος Τζιώτας, Γιάννης Μυλωνάς, Αλέξανδρος Σωτηρίου κ.α.

 

Η ΟΜΑΔΑ ΑΡΕΝΑ


Η Ομάδα Αρένα είναι μια από τις πιο ουσιαστικές, ενεργές και ενδιαφέρουσες ομάδες της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει ένα ευρύ ρεπερτόριο από σπάνια και πρωτοπαρουσιαζόμενα αξιόλογα θεατρικά έργα, κλασικά και σύγχρονα. Με το δικό της ιδιαίτερο στίγμα έχει κερδίσει τη θέση της ανάμεσα στα σημαντικά σχήματα του θεατρικού γίγνεσθαι. Ιδρυτικά μέλη της ομάδας είναι ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Αλέξανδρος Σωτηρίου και η ηθοποιός και μεταφράστρια Εύα Σιμάτου. Μόνιμοι συνεργάτες, ο μουσικός Γιώργος Διαμαντόπουλος και ο φωτιστής Νίκος Σωτηρόπουλος.

 

Η Ομάδα Αρένα ιδρύθηκε το 2005 από τους αποφοίτους του Θεάτρου Τέχνης, Αλέξανδρο Σωτηρίου και Εύα Σιμάτου. Στα έξι χρόνια ύπαρξης, η Ομάδα Αρένα έχει παρουσιάσει οκτώ παραγωγές μεταξύ των οποίων η «Σπασμένη Καρδιά» του Τζων Φορντ στο Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Άνοιξης και στο Booze Cooperativa, ο «Τίτος Ανδρόνικος» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Τέχνης, το «Παράπονο του Νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροΐδη στο Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων και στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων Ερμούπολης, η «Τέντα» σε παραγωγή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας (Β’ Σκηνή), το «Χάι Αμέρικα ΙΙ» στο Θέατρο Τόπος Αλλού και το «Χάι Αμέρικα» στο Θέατρο Βικτώρια.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρένα έχει λάβει τιμητική πρόσκληση συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Αρμενίας (HIGH Festival), καθώς και κριτική από το διεθνές περιοδικό Multicultural Shakespeare.
 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σκηνοθεσία - Σύνθεση κειμένου - Σχεδιασμός Σκηνικού: Αλέξανδρος Σωτηρίου
Μετάφραση: Εύα Σιμάτου
Μουσική: Γιώργος Διαμαντόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύα Σιμάτου, Λάζαρος Βαρτάνης, Χρήστος Τζιώτας, Αλέξανδρος Σωτηρίου κ.α.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
01.12.2016 11:47
Έχουν περάσει 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ και ο κορυφαίος ελισαβετιανός συγγραφέας συνεχίζει να παραμένει σύγχρονος και να μας αφορά, να μας προκαλεί, να μας συναρπάζει. Στο Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανιχνεύουμε νέες οπτικές μέσα στα αινιγματικά σαιξπηρικά ποιήματα, βλέπουμε τον Άμλετ σε μια electropop περφόρμανς και αποστηθίζουμε ένα σονέτο επί σκηνής στο By Heart.
Σαίξπηρ για 2 - Νέα Υόρκη - Αθήνα: δύο έργα του Σαίξπηρ στο Θέατρο Άλφα Ιδέα
24.11.2016 15:53
Δύο ομάδες, δύο χώρες, δύο έργα του Σαίξπηρ για δύο άτομα. Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, μια συνάντηση για ένα θέατρο ανθρώπινο, χειροποίητο, συγκινησιακό.
Σχεδόν σαράντα, του Γιώργου Χατζηπαύλου για 2η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 14:31
Ο απολαυστικός Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση Σχεδόν σαράντα, μια παράσταση stand up comedy - αναδρομή σε όλες τις φάσεις της ζωής του άντρα μέχρι τα σαράντα.
Με το ίδιο μέτρο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από την ομάδα C. for Circus στα Αισχύλεια 2016
18.07.2016 12:02
Τα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του θεσμού «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», την παράσταση Με το ίδιο μέτρο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από την ομάδα C. for Circus, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.