Το CAMP (Contemporary Art Meeting Point) παρουσιάζει την έκθεση «Justice is Mine» («Η δικαιοσύνη είναι δική μου») …

η οποία θα διαρκέσει από τις 23/2 μέχρι τις 13/3/2012.

Η δικαιοσύνη είναι δική μου. Η έννοια της δικαιοσύνης εδώ φέρει μαζί και τη σημασία της εκδίκησης. Πράξη που πραγματοποιείται είτε με πάθος για να αποδοθεί δικαιοσύνη όπως ο εκδικητής την αντιλαμβάνεται, είτε με χειρουργική ακρίβεια, αποστασιοποιημένη για να λειτουργήσει σαν κάθαρση σ’ αυτόν που του επιβάλλεται.

Σ’ ένα τόπο όπου η έννοια της δικαιοσύνης και η διαφορά του καλού απ’ το κακό δεν έχουν θέση η εκδίκηση μοιάζει σαν ένα ταξίδι στο σκοτάδι της υπαρξιακής απόγνωσης. Χωρίς πραγματική ηθική τεκμηρίωση, με θραύσματα ιδεών περί δικαιοσύνης, ο εκδικητής βυθίζεται σ’ ενα φάυλο κύκλο αναίτιας βίας. Χαρακτηριστικός εκδικητής ο «ταξιτζής» Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Robert De Niro) του Μάρτιν Σκορτσέζε (Martin Scorsese), ένας ήρωας που σταδιακά αποχωρίζεται απ’ την πραγματικότητα όσο προχωρά την πραγματοποίηση της προσωπικής του σταυροφορίας.

Από την άλλη η χειρουργική, ακριβής, αποστασιοποιημένη εκδίκηση. Αυτή δεν χρειάζεται ηθική τεκμηρίωση. Η φύση της δεν είναι ανθρώπινη. Λειτουργεί σαν κάθαρση και τρέφεται απο τις ενοχές αυτών που τους επιβάλλεται. Ο «Εξολοθρευτής Άγγελος» του Λουίς Μπουνιουέλ (Luis Buñuel) «βασανίζει» μια παρέα αστών που χάνουν σταδιακά όλες τις κοινωνικές τους συμβάσεις και μετατρέπονται σε κτήνη. Οι τρομακτικά ψυχροί Μάικλ Πιτ. (Michael Pitt) και Μπρέιντι Κόρμπετ. (Brady Corbet) στo «Funny Games» του Μικαέλ Χάνεκε (Michael Haneke) εισβάλουν ήσυχα σε μια πλούσια εξοχική κατοίκια φορώντας λευκές στολές τέννις, λευκά παπούτσια και χειρουργικά γάντια. Η επιφανής οικογένεια που κατοικεί στο σπίτι αρχικά εξευτελίζεται και σταδιακά οδηγείται στην αναπόφευκτη κατάληξη που είναι η εξόντωση της.

Δικαιοσύνη – εκδίκηση, ένα δίδυμο εννοιών που μοιάζουν να μην έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους ωστόσο πολύ συχνά τις συναντάμε μαζί να συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στέφανος Αλαφούζος, Δημήτρης Αντωνίτσης, Νίκος Γιαβρόπουλος, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Ιωάννου, Γιώργος Λυντζέρης, Εύα Μαραθάκη, Δημήτρης Μεράντζας, Κώστας Μπασάνος, Σταύρος Μπονάτσος, Άγγελος Πετρουτσάς, Poka Yio, Νατάσσα Πουλαντζά, Argy Sapountzakis – Panos Delilabros, Νίκος Σεπετζόγλου, Μαρία Τσιμπουρλά, Δημήτρης Φουτρής, Δημήτρης Χαλάτσης, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.