Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την ατομική έκθεση Γλυπτικής του Μάρκου Γεωργιλάκη την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012.

Στην έκθεση ο γλύπτης παρουσιάζει ανάγλυφες συνθέσεις. Το κάθε έργο έχει μια αυτόνομη παρουσία στο χώρο και συγχρόνως όλα μαζί συγκροτούν ένα ενιαίο έργο, το «αναγλυφικό σύνολο», όπως σημειώνει στον κατάλογο η Γιούλη Χρονοπούλου «…που αντί να το παρατηρείς απ’ έξω, αντί να περιστρέφεσαι γύρω του, το κοιτάζεις από μέσα, εγγράφεσαι σ’ αυτό, κατά μια έννοια εισχωρείς στον εσώτερο κόσμο του…».

Για τη μορφή του ανάγλυφου αναρωτιέται: «… Γιατί, άραγε, βλέπουμε τόσο σπάνια ανάγλυφα σήμερα; Γιατί αυτή η ηχηρή απουσία και μάλιστα σε μια χώρα με τόσο ισχυρή την παρουσία του στην καλλιτεχνική παράδοση;…»

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και μικρότερα ολόγλυφα έργα, από τα οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «σκιές των αλόγων». Ο Γλύπτης πιστεύει ότι οι σκιές είναι αντικείμενο της Γλυπτικής, «έχουν το χώρο τους» και στα έργα αυτά αποκτούν υλική υπόσταση.

Ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης γεννήθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου, σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Edinburgh College of Art και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΙΚΥ. Είναι η έβδομη ατομική του έκθεση, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και έχει διακριθεί με βραβεία σε διαγωνισμούς Γλυπτικής. Είναι δημιουργός της ταινίας «Χαλκός και Φωτιά» σε συνεργασία με την εκπαιδευτική τηλεόραση. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στην ΑΣΚΤ.