Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι επτά σοφοί της τέχνης

Οι επτά σοφοί της τέχνης
Γιαννούλης Χαλεπάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Δημήτρης Γαλάνης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχας, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Γιάννης Μόραλης. Σαράντα σχέδια των καλλιτεχνών που έγραψαν ιστορία, παρουσιάζονται στη γκαλερί Σκουφά έως την αυγή του 2008...

Γιαννούλης Χαλεπάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Δημήτρης Γαλάνης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχας, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Γιάννης Μόραλης. Σαράντα σχέδια των καλλιτεχνών που έγραψαν ιστορία, παρουσιάζονται στη γκαλερί Σκουφά έως την αυγή του 2008...

Η εικαστική τέχνη στη χώρα μας, αν ήταν βιβλίο, θα ήταν ένας ευμεγέθης τόμος με εκατοντάδες κεφάλαια. Επτά ουσιώδη από αυτά, φέρουν τα ονόματα ισάριθμων εκλεκτών προσωπικοτήτων του εικαστικού κόσμου: Γιαννούλης Χαλεπάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Δημήτρης Γαλάνης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχας, Διαμαντής Διαμαντόπουλος και Γιάννης Μόραλης.

Οι Επτά μεγάλοι συναντιούνται νοητά με αφορμή την έκθεση στη γκαλερί Σκουφά όπου και παρουσιάζονται συνολικά 40 σχέδια τους. Η επαφή του κοινού με τα έργα αυτά είναι ιδιαίτερης αξίας γιατί αντανακλούν τις χαρισματικές, σχεδόν ιδιοφυείς, καλλιτεχνικές αυτές οντότητες.

Η διαχρονικότητα εξάλλου των έργων τους αποδεικνύει τα λεγόμενα τούτα. Τα σχέδια του Χαλεπά αποτελούν προέκταση του γλυπτικού του έργου, ξεφεύγουν από τον ακαδημαϊσμό και εκφράζουν την τραγική μοίρα του δημιουργού τους. Στα σχέδια του Παρθένη κυριαρχεί η εκφραστικότητα της λιτής γραμμής. Ο Δημήτρης Γαλάνης με τα σχέδιά του ανανέωσε την τεχνική και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς νέους.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας αναδεικνύει στα δικά του σχέδια ένα εντελώς προσωπικό ύφος, συνδυάζοντας στοιχεία όπως ο κυβισμός, το φως και η αρχιτεκτονική της Ελλάδας. Ο Γιάννης Τσαρούχης επιστέφει στις ρίζες και η ελληνικότητα αποτελούν σήμα κατατεθέν.

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 4 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

INFO
Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643025.
Διάρκεια έκθεσης: ως την αρχή του νέου έτους (2008).

Σχετικές ειδήσεις
Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βαλαβανίδης
20.02.2017 10:38
Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ακόμη ένας μεγάλος ζωγράφος, ο Γιάννης Βαλαβανίδης.
17.02.2017 10:14
Ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ελλάδας, αλλά και σπουδαίος δάσκαλος, "έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ λόγω της ασθένειας είχε χάσει και την όραση του.
Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης
25.01.2017 13:30
Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης. Η κηδεία του θα γίνει στην Κρήτη.
Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μια φιλία ζωής και τέχνης: έκθεση στο ΚΠΙΣΝ
23.09.2016 13:45
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, διοργανώνει την έκθεση “Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μία φιλία ζωής και τέχνης”, η οποία θα φιλοξενείται στον χώρο του Φάρου στο ΚΠΙΣΝ. Η έκθεση πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο των ανοιχτών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στο ΚΠΙΣΝ.
Η Αίσθηση της Σκέψης: έκθεση του Δημήτρη Καλυβιώτη στη Λευκάδα
08.08.2016 13:57
Ο Δημήτρης Καλυβιώτης παρουσιάζει την έκθεσή του «Η Αίσθηση της Σκέψης», που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "Θεόδωρος Στάμος", στη Λευκάδα, στις 23 Αυγούστου 2016 στις 20.00.