Σαράντα σχέδια των επτά καλλιτεχνών που έγραψαν ιστορία, παρουσιάζονται στη γκαλερί Σκουφά έως την αυγή του 2008…

Η εικαστική τέχνη στη χώρα μας, αν ήταν βιβλίο, θα ήταν ένας ευμεγέθης τόμος με εκατοντάδες κεφάλαια. Επτά ουσιώδη από αυτά, φέρουν τα ονόματα ισάριθμων εκλεκτών προσωπικοτήτων του εικαστικού κόσμου: Γιαννούλης Χαλεπάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Δημήτρης Γαλάνης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχας, Διαμαντής Διαμαντόπουλος και Γιάννης Μόραλης.

Οι Επτά μεγάλοι συναντιούνται νοητά με αφορμή την έκθεση στη γκαλερί Σκουφά όπου και παρουσιάζονται συνολικά 40 σχέδια τους. Η επαφή του κοινού με τα έργα αυτά είναι ιδιαίτερης αξίας γιατί αντανακλούν τις χαρισματικές, σχεδόν ιδιοφυείς, καλλιτεχνικές αυτές οντότητες.

Η διαχρονικότητα εξάλλου των έργων τους αποδεικνύει τα λεγόμενα τούτα. Τα σχέδια του Χαλεπά αποτελούν προέκταση του γλυπτικού του έργου, ξεφεύγουν από τον ακαδημαϊσμό και εκφράζουν την τραγική μοίρα του δημιουργού τους. Στα σχέδια του Παρθένη κυριαρχεί η εκφραστικότητα της λιτής γραμμής. Ο Δημήτρης Γαλάνης με τα σχέδιά του ανανέωσε την τεχνική και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς νέους.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας αναδεικνύει στα δικά του σχέδια ένα εντελώς προσωπικό ύφος, συνδυάζοντας στοιχεία όπως ο κυβισμός, το φως και η αρχιτεκτονική της Ελλάδας. Ο Γιάννης Τσαρούχης επιστέφει στις ρίζες και η ελληνικότητα αποτελούν σήμα κατατεθέν.

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 4 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

INFO
Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643025.
Διάρκεια έκθεσης: ως την αρχή του νέου έτους (2008).