Το Black Duck Bar παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Ταλιάνη με τίτλο «Αμπελόεσσα γη» από την Πέμπτη …

1η Μαρτίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου 2012.

Η «ΑΜΠΕΛΟΕΣΣΑ ΓΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΙΑΝΗ

Ο Δημήτρης Ταλιάνης παραμένει πιστός στην εξιστόρηση της σχέσης του ανθρώπινου εργόχειρου μέσα στο φυσικό τοπίο και μοναχικός μάστορας της χαμένης τέχνης του οπτικού σχολίου. Το έργο του παραπέμπει με επιμονή, εκτός του κάδρου, στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα έργα, στον οργανωτή της δικής του τάξης, στο χειρώνακτα των αξιών του. Κι όταν οι πλοχμοί των αμπελιών δέσουν με την τοπογραφία, όταν οι καρποί φωτιστούν από τη ματιά του, όταν το αμπέλι και το κρασί πάρουν τους δρόμους της ερημιάς ή της ξενιτιάς τους, απομένει μια μοναδική αίσθηση πληρότητας, που μας βοηθά στο σημαντικό: να αποκτήσουμε βίο και πολιτεία.

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

 

Η θητεία του Δημήτρη Ταλιάνη στην Αμπελόεσσα γη ξεκινά τον Αύγουστο του 1990 στην Χαλκιδική, φωτογραφίζοντας τον τρύγο στο Πόρτο Καρράς. Στη συνέχεια παρακολουθεί το όργωμα, το κλάδεμα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα, και ξανά τον τρύγο. Ακολουθεί τους δρόμους του κρασιού σε βορρά και νότο, σε στεριά και σε νησιά.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μια επιλογή 30 φωτογραφιών από πολλές περιοχές της αμπελόεσσας  χώρας μας (Νεμέα, Σαντορίνη,  Κρήτη, Αττική, Αταλάντη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία κ. α.) και σε διάφορες φάσεις καλλιέργειας και συγκομιδής με έμφαση στον τρύγο. Ένα μέρος του υλικού αυτού παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2008 στη Τεχνόπολη με τίτλο Αμπελώνες. Η φωτογράφηση συνεχίζεται στους χώρους των οινοποιείων μέχρι να ολοκληρωθεί ο ευφρόσυνος αυτός κύκλος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΑΝΗΣ

O Δημήτρης Tαλιάνης παρουσίασε το 1987 στην Aθήνα το πρώτο του λεύκωμα με τίτλο Προσανατολισμοί στο Aιγαίο σε ποίηση Oδυσσέα Eλύτη και λίγο αργότερα το Σκουριά κι αρμύρα σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Aκολούθησαν περισσότερα από σαράντα φωτογραφικά λευκώματα με πρόσφατα τα Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο και Πάσχα στην Κέρκυρα (Eκδόσεις Tοπίο).

Oι φωτογραφίες του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί σε ατομικές εκθέσεις: στα Δημήτρια (Θεσσαλονίκη), Πρέσπια (Αγ. Γερμανός), Υακίνθια (Ανώγεια), Τεχνόπολις (Γκάζι), Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης (Αθήνα), Mουσείο Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Mουσείο Φυσικής Iστορίας Kρήτης, Kτήριο Σπίρερ Bόλου, Γαλλικό Iνστιτούτο Kέρκυρας, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γκαλερί: Aργώ, “3”, και Flocart στην Aθήνα, Iανός, Mύλος στη Θεσσαλονίκη, Aργώ στη Λευκωσία.

Ακόμη έχουν γίνει περισσότερες από τριακόσιες προβολές ηχοραμάτων (συνδυασμός φωτογραφίας με μουσική και λόγο) στην Eλλάδα (Θέατρο Hρώδου του Aττικού, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, Bυζαντινό Mουσείο, Παλιά Bουλή) αλλά και στο εξωτερικό (Unesco στο Παρίσι, Kαθεδρικός Nαός Aγίας Tριάδος στη Nέα Yόρκη, Iνστιτούτο Dei Ciechi στο Mιλάνο, Πανεπιστήμια Γενεύης, Πέρθ και Harvard – έδρα Γ. Σεφέρη – στη Bοστώνη).

www.topio.gr