Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης από τα Επτάνησα

Εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης από τα Επτάνησα
Tην έκθεση «Εικόνες της Συλλογής Διονυσίου Λοβέρδου από τα Επτάνησα» θα φιλοξενεί η Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχαδρέου στο Μεσολόγγι, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

Tην έκθεση «Εικόνες της Συλλογής Διονυσίου Λοβέρδου από τα Επτάνησα» θα φιλοξενεί η Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχαδρέου στο Μεσολόγγι, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Η αναδρομική αυτή έκθεση παρουσιάζει συνολικά 24 εικόνες από μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Οι 24 εικόνες, που παρουσιάζονται, χρονολογούνται στον 17ο και 18ο αιώνα και αποτελούν αξιόλογα δείγματα της ζωγραφικής τέχνης, όπως διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στα Επτάνησα.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής Δ. Λοβέρδου παραδόθηκε, από την Ιωάννα Λοβέρδου-Βασιλειάδη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το 1980, ώστε να διατηρηθεί, να φυλαχθεί και να εκτεθεί στο ευρύ κοινό.

Τα έργα είναι συνθέσεις σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, αλλά κυρίως νέοι εικονογραφικοί τύποι και θέματα εμπνευσμένα από τη Δυτική εικονογραφία, που τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία αυτής της συλλογής.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες: Στην πρώτη παρουσιάζονται χαρακτηριστικά έργα Κρητικών ζωγράφων (Α. Μπορής, Φ. Σκούφος, Ι. Μόσκος, Α. Γρυπάρης, Στ. Σταυράκης, Α. Κουτρούλης, Α. Καραντινός, Ι. Σκούταρης), που μετά την κατάληψη του Χάνδακα από τους Τούρκους (1669) καταφεύγουν στα Ιόνια νησιά, όπου διαμορφώνουν μια αυτόνομη καλλιτεχνική παράδοση και στη δεύτερη ενότητα προβάλλονται η τεχνοτροπία της Επτανησιακής Σχολής, με χαρακτηριστικό την εφαρμογή της δυτικής καλλιτεχνικής έκφρασης στην εκκλησιαστική ζωγραφική.

Παράλληλα και με αφορμή την έκθεση θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική προβολή , που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν τα στάδια της δημιουργίας μιας εικόνας.

Info
Εικόνες της Συλλογής Διονυσίου Λοβέρδου από τα Επτάνησα
Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχαδρέου, Μεσολόγγι
Διάρκεια έκθεσης: 26 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου

Σχετικές ειδήσεις
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Σταύρου Τσιγκόγλου σε μία έκθεση στο Τελλόγλειο
07.02.2017 12:40
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Τσιγκόγλου, η οποία αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τη διαδρομή της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα μέσα από περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά σημαντικών δημιουργών, θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
«Code Red»: Εικαστική έκθεση του Χρήστου Προσύλη
01.11.2016 11:47
Η νέα εικαστική έκθεση του σκηνοθέτη, συγγραφέα, performer και new media artist Χρήστου Προσύλη με τίτλο «Code Red» που περιλαμβάνει digital art, ζωγραφική, video art installation, sound art και performance, πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», στο διάστημα 1-11 Νοεμβρίου 2016.
Κωνσταντίνος Πίττας, Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης, 1985-1989: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
28.09.2016 17:26
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση, Κωνσταντίνος Πίττας, Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης, 1985-1989 στο κτήριο της οδού Πειραιώς, σε επιμέλεια του καθηγητή φωτογραφίας Κωστή Αντωνιάδη. Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως 20 Νοεμβρίου 2016.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Έκθεση «Εικόνες, Θησαυροί των Προσφύγων» στη Ναντ της Γαλλίας
06.07.2016 14:29
Η έκθεση «Icônes, Trésors de Réfugies / Εικόνες, Θησαυροί των Προσφύγων», η οποία εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου 2016 στη Ναντ της Γαλλίας και θα διαρκέσει έως 13 Νοεμβρίου 2016, διοργανώθηκε από το Château de Ducs de Bretagne- Musée d’ Histoire de Nantes σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.