Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών: Γιώργος Ρωμαίος

Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών: Γιώργος Ρωμαίος

Το βιβλίο του Γιώργου Ρωμαίου με τίτλο Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών, αποτελεί ένα οδοιπορικό για την Ελλάδα των δανείων...

 

Η κρίση χρέους, που αποτελούσε βραδυφλεγή «βόµβα» στα θεμέλια του ελληνικού κράτους, και η οποία τελικά ξέσπασε το 2009, έχει πλέον μετατραπεί σε µια πολύπλευρη οικονοµική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Μέσα σε αυτή την αγωνιώδη περιδίνηση, η Ελλάδα βρίσκεται αντιµέτωπη µε απειλές και ζητήµατα που µοιάζουν να επιστρέφουν από το παρελθόν: χρεοκοπία, στάση πληρωµών, εξωτερική βοήθεια, διεθνή οικονοµικό έλεγχο, οικονοµική κηδεµονία.

Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό οδοιπορικό στην Ελλάδα των οικονοµικών κρίσεων και των µεγάλων οικονοµικών ζητηµάτων. Χρεοκοπίες, αγωνιώδεις προσπάθειες για τη σύναψη εξωτερικών δανείων, διεθνείς οικονοµικοί έλεγχοι, έντονες κοµµατικές συγκρούσεις, εξωτερικές παρεµβάσεις και µια µεγάλη, σχεδόν διαχρονική διαλεκτική περί «οικονοµικής κηδεµονίας» συνθέτουν αυτό το οδοιπορικό, που ξεκινάει από τα πρώτα δάνεια της «Ανεξαρτησίας» (1824), για να φτάσει µέχρι σήµερα, στην εποχή του ΔΝΤ και της «διάψευσης των προσδοκιών».

Μέσα από τις σελίδες αυτού του οδοιπορικού αναδύεται, σχεδόν πάντοτε, το σηµαντικότερο ίσως ερώτηµα που παραµένει εδώ και πολλές δεκαετίες αναλλοίωτο: µπορεί άραγε το ελληνικό κράτος να καταστεί οικονοµικά, άρα και πολιτικά, ανεξάρτητο; Το µακρινό 1947, ο Αµερικανός αξιωµατούχος Πολ Πόρτερ έγραψε πως «τα αντιτιθέµενα πολιτικά κόµµατα της Ελλάδος, όσα ενδιαφέρονται διά την διατήρησιν της ελληνικής ανεξαρτησίας, θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξοµαλύνουν τας διαφοράς των και να εργασθούν διά το κοινόν συµφέρον της χώρας των. Αν δεν παύση η εσωτερική πολιτική έντασις, η οικονοµία της Ελλάδος είναι αδύνατον να αναρρώση». Σήµερα, το 2012, η παρατήρηση του Πόρτερ ηχεί πιο επίκαιρη από ποτέ.

O Γιώργος Ρωµαίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα από το 1952. Παράλληλα µε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Οικονοµικών και Εµπορικών Επιστηµών (ΑΣΟΕΕ) άρχισε να δηµοσιογραφεί στις κερκυραϊκές εφηµερίδες «Εφηµερίδα των Ειδήσεων» και «Ελευθερία». Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συµµετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ. Από το 1958 µέχρι το 1981 εργάστηκε στην εφηµερίδα «Το Βήµα» ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης και ως διευθυντής σύνταξης. Έχει επίσης χρηµατίσει διευθυντής στο «Βήµα της Κυριακής».
Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών (1976-1978), Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984) και Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστηµίου (1984).
Η πολιτική του σταδιοδροµία περιλαµβάνει δύο περιόδους: τη θητεία του ως ευρωβουλευτή (1984-1993), κατά την οποία διατέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Οµάδας (1985-1987) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1987-1993), και την υπουργική του διαδροµή (1993-1998), κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονοµίας, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, καθώς και υπουργού Δηµόσιας Τάξης.
Από το 2000 επανήλθε στη δηµοσιογραφία ως αρθρογράφος στο «Βήµα της Κυριακής». Είναι συγγραφέας του τερά­τοµου έργου «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισµού στην Ελλάδα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2010).

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.