To Σάββατο 10 Μαρτίου, η Αθήνα θα υποδεχθεί ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της βρετανικής μουσικής του ’80 και του ’90, τους Inspiral Carpets. Πρόκειται για τη μπάντα, που καθιέρωσε την περίφημη μουσική «σκηνή του Manchester» παγκοσμίως και φυσικά στη χώρα μας.

Οι συναυλίες τους, αποτελούν πάντα σημαντικό γεγονός και τις περισσότερες φορές, είναι sold out. Το ίδιο έχει συμβεί αρκετές φορές και στη χώρα μας, είτε κατά τη δεκαετία του ’90, είτε το 2007, όταν έδωσαν την τελευταία τους παράσταση στη χώρα μας.

Στις 10 Μαρτίου, οι Inspiral Carpets, θα επιστρέψουν μετά από σχεδόν 5 χρόνια στο Fuzz Club. Οι οπαδοί τους πρέπει ήδη να αρχίσουν να ετοιμάζονται, καθώς το βέβαιο είναι πως θα ακούσουν ορισμένα από τα σημαντικότερα και πιο διαχρονικά τραγούδια της αγγλικής μπάντας, όπως τα “Saturn 5”, “Dragging Me Down”, “Bitches Brew”, “Two Worlds Collide”, “Caravan”, “She Comes In The Fall”, “I Want You”. Η μπάντα, θα έρθει στη χώρα μας με την αρχική τους σύνθεση, που αποτελείται από τους Clint Boon, Craig Gill, Martyn Walsh, Graham Lambert και τoν (αρχικό τους τραγουδιστή) Stephen Holt στα φωνητικά..

Ενόψει αυτής της συναυλίας, το CultureNow είχε την ευκαιρία να «ανακρίνει» τους Inspiral Carpets, με το Martyn Walsh να απαντά στις ερωτήσεις μας.

Συνέντευξη στον Νώντα Δουζίνα

CultureNow: Επιστρέφετε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα, για πρώτη φορά από το 2007. Πώς αισθάνεστε για αυτό;

Inspiral Carpets: Πραγματικά ανυπομονούμε να παίξουμε ξανά στην Αθήνα. Οι θεατές είναι πάντα πολύ ενεργητικοί και θορυβώδεις και ελπίζουμε στην επόμενη συναυλία μας να είναι έτσι!

C.N.: Ποιες είναι οι κύριες αναμνήσεις σας από τις προηγούμενες εμφανίσεις στην Ελλάδα;

I.C.: Ωραίοι άνθρωποι, όμορφη χώρα!

C.N.: Έχετε δώσει πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο, που μάλιστα ήταν «sold out». Ποιο είναι το κλειδί στη σχέση σας με το κοινό;

I.C.: Αναγνωρίζουμε πως πρόκειται για τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην εξίσωση. Ξεχάστε τις ετικέτες των δίσκων, τους διαφημιστές, τους manager κλπ. Χωρίς τους οπαδούς μας δε θα ήμασταν τίποτε. Ανταποδίδουμε την πίστη που μας έχουν δείξει οι οπαδοί όλοι του κόσμου. KEEP THE FAITH!

C.N.: Ποιοι είναι οι λόγοι που, σύμφωνα με εσάς, η Βρετανική μουσική της δεκαετίας ‘80 και ’90 είναι τόσο διαδεδομένη ακόμη και σήμερα;

I.C.: Εμείς πάντα συγκεντρωνόμασταν ώστε να γράφουμε καλά και διαχρονικά τραγούδια. Αποφύγαμε οτιδήποτε πολύ μοντέρνο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τραγούδια μας είναι σχετικά και με το σήμερα.

C.N.: Έχουν περάσει 15 χρόνια από τον τελευταίο δίσκο της μπάντας σας. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για το νέο σας δίσκο;

I.C.: Γράφουμε και ηχογραφούμε διαρκώς νέο υλικό. Αν θα συμπεριληφθούν όλα τα τραγούδια ως ολόκληρο άλμπουμ είναι κάτι που μένει να δούμε. Είμαστε οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας και έχουμε ως κληρονομιά μεγάλα τραγούδια τα οποία δε θέλουμε να χαλάσουμε, για αυτό το λόγο κάθε νέα μας δουλειά έχει υψηλά στάνταρ. Πρέπει να ακουγόμαστε σύγχρονοι και σχετικοί με την κάθε περίοδο, δηλαδή ουσιαστικά Inspiral!

C.N.: Ποια είναι η κύρια πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια σας;

I.C.: Νομίζω πως είναι η παρατήρηση της καθημερινότητας, που προσφέρει παγκόσμια συναισθήματα. Παράλληλα, γράφουμε για αυτό από διαφορετική σκοπιά. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ασυνήθιστο από  το κοινό.

C.N.: Έχετε δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Έχετε κάποια διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τον τρόπο που αποδίδετε τα τραγούδια στο κοινό, ή παραμένετε ίδιοι όπου και αν εμφανίζεστε;

I.C.: Γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι θέλουν να διασκεδάσουν, ειδικά σε σκληρές οικονομικά εποχές. Δε θέλουμε να είμαστε υπερβολικά υποχωρητικοί. Η συναυλία μας στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει κλασικές επιτυχίες όπως τα «Saturn 5», «This is how it Feels», «I want you», καθώς και παλαιότερα που τραγούδησα αρχικά ο Stephen Holt, όπως επίσης και νέο υλικό, περιλαμβανομένου του νέου single «You ‘re So Good For Me».

C.N.: Ποιοι είναι οι στόχοι του συγκροτήματος για το μέλλον;

I.C.: Θέλουμε να συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε δημιουργώντας μουσική, καθώς και να υπάρχουμε σαν συγκρότημα. Αυτό δημιουργεί ένα πραγματικά θετικό περιβάλλον και ανθρώπους που θέλουν να αποτελούν μέρος του.

C.N.: Ποιο τραγούδι σας θα θέλατε να αφιερώσετε στο Ελληνικό κοινό, σε σχέση με την πολιτική και οικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας;

I.C.: Νομίζω πως μουσικά, το «Saturn 5» είναι το πιο διασκεδαστικό, αν και σε επίπεδο στίχων, νομίζω πως το «You’re So Good For Me» είναι πολύ θετικό. Όσο σκληρά και αν είναι τα πράγματα, πρέπει πάντα να βρίσκεις χρόνο να πεις στους κοντινούς και αγαπημένους σου, πόσο πολλά σημαίνουν για εσένα.