Ήταν το 2000 όταν πρωτοσυστήθηκαν στο Αθηναϊκό κοινό για τις ανάγκες του Blues Festival που θα έπαιρνε θέση στην Πετρούπολη. Τότε ακόμα δεν είχαν

Του Μπάμπη Βασιλειάδη

καταλήξει στο όνομα Illegal Operation και τα μέλη της μπάντας άλλαξαν αρκετά μέχρι σήμερα. Έχουν παρουσία στα δισκογραφικά δρώμενα με κυριότερο σταθμό τους το album “Blue Project” που κυκλοφόρησε από την Hitch Hyke το 2001 και το EP “Bust”, πάλι από το ίδιο label. To “The 3rd Day” που κυκλοφορεί από την Inner Ear, περιέχει 11 κομμάτια που κινούνται μεταξύ Blues και Rock ακουσμάτων.

Άλλοτε αργά και ατμοσφαιρικά , άλλοτε πιο Funky και με χορευτική διάθεση, οι Illegal Operation ξεδιπλώνουν την αγάπη τους για τους ήρωες τους. Ήρωες όπως οι Johnny Cash και ο John Lee Hooker, ο Nick Cave και ο Peter Green, o JJ Cale και ο Tom Waits. Και είναι ολοφάνερο ότι, σε αυτή την δισκογραφική δουλειά, όλους τους παραπάνω τους συναντάμε αρκετά. Ίσως σε σημείο τέτοιο που κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει προσωπική σφραγίδα της μπάντας.

Άλλος για αντίλογο θα μπορούσε να πει ότι μπορούν να μεταπηδήσουν με την ίδια ευκολία από την funk στην folk, στον ίδιο δίσκο, χωρίς αυτός να χάνει την συνοχή του. Ένας τρίτος θα σκεφτόταν ότι τα κομμάτια διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο ίσως χρειαζόταν. Δίνεται επίσης η εντύπωση ότι τα τραγούδια αυτού του album θα ακούγονται πολύ καλύτερα live, εξάλλου και οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους κατ’ εξοχήν live μπάντα και έχουν συνυπάρξει στην σκηνή με ονόματα όπως οι “Canned Heat”, o Sivert Hoyem αλλά και με τους δικούς μας “Last Drive”. Θα περάσετε καλά ακούγοντας το “ The 3rd Day”, αυτό είναι γεγονός. Δεν είμαι σίγουρος για το αν θα σας πείσει να τον ακούσετε ξανά και ξανά.

Key Tracks : You should be loved, Icy and Blue