Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Chatelaine: Κόσμημα Κλειδί για τον Σύγχρονο Κόσμο

Chatelaine: Κόσμημα Κλειδί για τον Σύγχρονο Κόσμο
Ένας τύπος κοσμήματος μέσης με μεσαιωνικές καταβολές, το οποίο προοριζόταν αποκλειστικά για τη φύλαξη των κλειδιών της πυργοδέσποινας και σε συνέπεια για την ασφαλή φύλαξη των πολύτιμων υπαρχόντων του οίκου της, έγινε έμπνευση για τα έργα 78 δημιουργών από 18 χώρες σε μια σημαντική εικαστική έκθεση.

Ένας τύπος κοσμήματος μέσης με μεσαιωνικές καταβολές, το οποίο προοριζόταν αποκλειστικά για τη φύλαξη των κλειδιών της πυργοδέσποινας και σε συνέπεια για την ασφαλή φύλαξη των πολύτιμων υπαρχόντων του οίκου της, έγινε έμπνευση για τα έργα 78 δημιουργών από 18 χώρες σε μια σημαντική εικαστική έκθεση.

Η έκθεση που παρουσιάζει το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, απηχεί τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών, με σημείο αναφοράς την chatelaine, το κόσμημα της πυργοδέσποινας.

Η chatelaine, στο πέρασμα των χρόνων, από χρηστικό αντικείμενο μεταμορφώθηκε σε πολύτιμο κόσμημα, τόσο για την ιδιότυπη χρήση του όσο και για την ιδιαίτερη κατασκευή του.

Έχοντας μία σπουδαία βάση, λοιπόν, σήμερα οι σύγχρονοι δημιουργοί μεταπλάθουν αυτό το άλλοτε χρηστικό αντικείμενο, προσδίδοντας του νέες συμβολικές προεκτάσεις.

Προσωπικότητες-πρότυπα, του 20ου αιώνα, χαρακτήρες του κινηματογράφου όπως ο Arnold Schwarzenegger και το «Shrek», άτομα από τον πολιτικό κόσμο, όπως ο Jose Luis Rodriguez Zapatero (Πρόεδρος της Ισπανίας) ή και άνθρπωποι της Τέχνης, όπως ο Rene Lalique, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο Κλοντ Μονέ, γυναίκες, σύμβολα, όπως η Φρίντα Κάλο, η Εβίτα Περόν, και η Μαρία Κάλλας, γίνονται έμπνευση των καλλιτεχνών για να επαναπροσδιορίζουν και να δημιουργήσουν τη chatelaine.

Μέσα από αυτή τη δημιουργία αναδύονται μηνύματα και η έκφραση των προβληματισμών του σύγχρονου δημιουργού, χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά εικαστικά μέσα.

Τα μέσα αυτά είναι από πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά της κοσμηματοποιΐας, τον χρυσό, τον αμέθυστο, τα μαργαριτάρια και τις κίτρινες, έως και πλαστικό, συνθετικές ύλες, μαλλί, πολυμερισμένο πηλό, ακόμα και αντικαταθλιπτικά χάπια, κουκούτσια, και χρωματιστό νερό.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις για ενήλικες κάθε Πέμπτη στις 12:00 από την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Μυρτώ Χατζάκη, καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, σαββατιάτικα εργαστήρια για οικογένειες με ξενάγηση και κατασκευή chatelaine και χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στις 8 Δεκεμβρίου πολλές δραστηριότητες.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Design Museo Φιλανδίας και την υποστήριξη της Helen Drutt Gallery, Philadelphia.

Info
Châtelaine: Κόσμημα Κλειδί για τον Σύγχρονο Κόσμο
Έως τις 15 Ιανουαρίου 2008
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Καλλισπέρη 12, Αθήνα
Τηλ.: 210 9221044
www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

Σχετικές ειδήσεις
Τα πάντα ρεί ?: Έκθεση καλλιτεχνικού κοσμήματος της ομάδας J.A.W. στην Ena Art Gallery
23.06.2016 14:07
Η ομάδα καλλιτεχνικού κοσμήματος J.A.W. Jewellery Art Workers συμμετέχει στην 1st ΑTHENS JEWELRY WEEK με την έκθεση “Τα πάντα ρεί ?”, από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2016, στην Ena Art Gallery.
Ατομική έκθεση κοσμήματος της Jee Hye Kwon στο Popeye loves Olive
06.05.2016 14:04
H σχεδιάστρια κοσμημάτων Jee Hye Kwon έρχεται στο Popeye loves Olive - Art Space από την Ν. Υόρκη με σκοπό να παρουσιάσει συλλογές των τελευταίων ετών. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στις 20.00.
«μόνον εσέ, Ρωτόκριτε»: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου στη Λάρισα
07.03.2016 15:41
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα φιλοξενηθεί από τις 9 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2016, η εικαστική έκθεση με τίτλο «“μόνον εσέ, Ρωτόκριτε”: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου», με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής (αλλά και κόσμημα, κέντημα και γλυπτά) σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και φιλολογική επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας του ΑΠΘ Τασούλας Μαρκομιχελάκη.
Νέα Εδάφη: Νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
18.01.2016 14:58
Καλλιτεχνικά μοναδικά και πρωτοεμφανιζόμενα τα κοσμήματα που κατασκεύασαν 50 έλληνες καλλιτέχνες φιλοξενούνται από τις 3 Φεβρουαρίου 2016 στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στη νέα περιοδική έκθεση «Νέα Εδάφη».
The Sheltering Sky - Στο Καταφύγιο του Ουρανού: έκθεση ελληνικού κοσμήματος στο Αεροδρόμιο
14.01.2016 12:12
Το εξαιρετικό έργο Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επιβάτες και οι επισκέπτες του αεροδρομίου, μέσα από τη νέα έκθεση, με τίτλο «THE SHELTERING SKY» - "Στο Καταφύγιο του Ουρανού", σε συνεργασία με την πλατφόρμα A JEWEL MADE IN GREECE.