Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Chatelaine: Κόσμημα Κλειδί για τον Σύγχρονο Κόσμο

Chatelaine: Κόσμημα Κλειδί για τον Σύγχρονο Κόσμο
Ένας τύπος κοσμήματος μέσης με μεσαιωνικές καταβολές, το οποίο προοριζόταν αποκλειστικά για τη φύλαξη των κλειδιών της πυργοδέσποινας και σε συνέπεια για την ασφαλή φύλαξη των πολύτιμων υπαρχόντων του οίκου της, έγινε έμπνευση για τα έργα 78 δημιουργών από 18 χώρες σε μια σημαντική εικαστική έκθεση.

Ένας τύπος κοσμήματος μέσης με μεσαιωνικές καταβολές, το οποίο προοριζόταν αποκλειστικά για τη φύλαξη των κλειδιών της πυργοδέσποινας και σε συνέπεια για την ασφαλή φύλαξη των πολύτιμων υπαρχόντων του οίκου της, έγινε έμπνευση για τα έργα 78 δημιουργών από 18 χώρες σε μια σημαντική εικαστική έκθεση.

Η έκθεση που παρουσιάζει το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, απηχεί τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών, με σημείο αναφοράς την chatelaine, το κόσμημα της πυργοδέσποινας.

Η chatelaine, στο πέρασμα των χρόνων, από χρηστικό αντικείμενο μεταμορφώθηκε σε πολύτιμο κόσμημα, τόσο για την ιδιότυπη χρήση του όσο και για την ιδιαίτερη κατασκευή του.

Έχοντας μία σπουδαία βάση, λοιπόν, σήμερα οι σύγχρονοι δημιουργοί μεταπλάθουν αυτό το άλλοτε χρηστικό αντικείμενο, προσδίδοντας του νέες συμβολικές προεκτάσεις.

Προσωπικότητες-πρότυπα, του 20ου αιώνα, χαρακτήρες του κινηματογράφου όπως ο Arnold Schwarzenegger και το «Shrek», άτομα από τον πολιτικό κόσμο, όπως ο Jose Luis Rodriguez Zapatero (Πρόεδρος της Ισπανίας) ή και άνθρπωποι της Τέχνης, όπως ο Rene Lalique, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο Κλοντ Μονέ, γυναίκες, σύμβολα, όπως η Φρίντα Κάλο, η Εβίτα Περόν, και η Μαρία Κάλλας, γίνονται έμπνευση των καλλιτεχνών για να επαναπροσδιορίζουν και να δημιουργήσουν τη chatelaine.

Μέσα από αυτή τη δημιουργία αναδύονται μηνύματα και η έκφραση των προβληματισμών του σύγχρονου δημιουργού, χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά εικαστικά μέσα.

Τα μέσα αυτά είναι από πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά της κοσμηματοποιΐας, τον χρυσό, τον αμέθυστο, τα μαργαριτάρια και τις κίτρινες, έως και πλαστικό, συνθετικές ύλες, μαλλί, πολυμερισμένο πηλό, ακόμα και αντικαταθλιπτικά χάπια, κουκούτσια, και χρωματιστό νερό.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις για ενήλικες κάθε Πέμπτη στις 12:00 από την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Μυρτώ Χατζάκη, καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, σαββατιάτικα εργαστήρια για οικογένειες με ξενάγηση και κατασκευή chatelaine και χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στις 8 Δεκεμβρίου πολλές δραστηριότητες.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Design Museo Φιλανδίας και την υποστήριξη της Helen Drutt Gallery, Philadelphia.

Info
Châtelaine: Κόσμημα Κλειδί για τον Σύγχρονο Κόσμο
Έως τις 15 Ιανουαρίου 2008
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Καλλισπέρη 12, Αθήνα
Τηλ.: 210 9221044
www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

Σχετικές ειδήσεις
Vintage Camelias: έκθεση με κοσμήματα υψηλής ραπτικής στο ApArt
09.11.2016 15:07
Στο νέο χώρο τέχνης και φιλοξενίας ApArt πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα έκθεση πολύτιμων και σπάνιων κοσμημάτων από οίκους μόδας υψηλής ραπτικής σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης Γαλλίδα γκαλερίστ Soraya Bouvier Feder από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016.
Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ
07.11.2016 17:09
Πώς μια συλλογή μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες; Πώς καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν μεσολαβούν πολλές δεκαετίες; Πώς ορίζεται η έμπνευση και πώς φιλοξενείται και μετουσιώνεται σε έργο τέχνης στη….σοφίτα ενός μουσείου; Αυτό το άκρως δημιουργικό πλαίσιο έρχεται να αναδείξει η νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», στη Μονή Λαζαριστών, από τις 9 Νοεμβρίου 2016 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2017.
Τα πάντα ρεί ?: Έκθεση καλλιτεχνικού κοσμήματος της ομάδας J.A.W. στην Ena Art Gallery
23.06.2016 14:07
Η ομάδα καλλιτεχνικού κοσμήματος J.A.W. Jewellery Art Workers συμμετέχει στην 1st ΑTHENS JEWELRY WEEK με την έκθεση “Τα πάντα ρεί ?”, από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2016, στην Ena Art Gallery.
Ατομική έκθεση κοσμήματος της Jee Hye Kwon στο Popeye loves Olive
06.05.2016 14:04
H σχεδιάστρια κοσμημάτων Jee Hye Kwon έρχεται στο Popeye loves Olive - Art Space από την Ν. Υόρκη με σκοπό να παρουσιάσει συλλογές των τελευταίων ετών. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στις 20.00.
«μόνον εσέ, Ρωτόκριτε»: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου στη Λάρισα
07.03.2016 15:41
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα φιλοξενηθεί από τις 9 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2016, η εικαστική έκθεση με τίτλο «“μόνον εσέ, Ρωτόκριτε”: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου», με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής (αλλά και κόσμημα, κέντημα και γλυπτά) σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και φιλολογική επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας του ΑΠΘ Τασούλας Μαρκομιχελάκη.