Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ερωφίλη: Η τέχνη είναι επανάσταση

Ερωφίλη: Η τέχνη είναι επανάσταση

Το μουσικό σχήμα «Τρίφωνο» δηλαδή η Ερωφίλη, ο Δημήτρης Υφαντής και ο Γιώργος Περαντάκος συμπράττουν με τον συγγραφέα Γιώργο Λεμπέση, τον σκηνοθέτη

Βαγγέλη Λεμπέση, τις ηθοποιούς Λορίνα Κατσιώτη και Ιωάννα Τσιγκουρλά  και παρουσιάζουν από τις 11 Φεβρουαρίου στο Ρυθμός Stage τη μουσικοθεατρική παράσταση «Όσα λεν οι τοίχοι»! Αφορμή της παράστασης τα συνθήματα που φωτογράφισε το «Τρίφωνο» χρόνια πριν και αποτέλεσαν έμπνευση και υλικό δημιουργίας! Η Ερωφίλη απάντησε στις ερωτήσεις του Culturenow.gr για τη νέα, πρωτότυπη καλλιτεχνική πρόταση που περιμένουμε με ανυπομονησία στο Ρυθμό αλλά και τις μαγικές τριφωνίες του μουσικού σχήματος που αγαπήσαμε τα τελευταία χρόνια!

 

 

Συνέντευξη στη Μαριάννα Παπάκη

 


Culturenow.gr: Από τις 11 Φεβρουαρίου παρουσιάζετε τη μουσικό-θεατρική παράσταση ’Όσα λεν οι τοίχοι’. Πείτε μας δυο λόγια για τη συγκεκριμένη παράσταση, την ιδέα και τους συντελεστές.
Ερωφίλη:
H συγκεκριμένη ιδέα ξεκίνησε λίγο πιο παλιά όταν αποφασίσαμε οι τρεις μας να φωτογραφίσουμε τα συνθήματα που βλέπαμε στους τοίχους και να τα ντύσουμε με μουσική και με όσα συναισθήματα μας δημιουργούσαν. Έτσι κυλούσε ένα καθαρά μουσικό πρόγραμμα τότε… Ήρθε η ώρα που αυτή η ιδέα θα έπαιρνε σάρκα και οστά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:  Ένωση ομάδων, δυνάμεων και ιδεών για να φωτίσουμε λίγο αυτές τις γκρίζες μέρες που περνάμε …   

  
Τους καινούργιους συνεργάτες είχα την τύχη να τους γνωρίσω σε μια συνεργασία για την παιδική παράσταση «Ψαρόσουπα» μια ιστορία του Γιώργου Λεμπέση σε κείμενα και σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λεμπέση στην οποία έγραψα τη μουσική.         

                                                  

Υπήρξε λόγος που συναντηθήκαμε λοιπόν κι έτσι η ομάδα μεγάλωσε! Ο Γιώργος και ο Βαγγέλης Λεμπέσης έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία, οι ηθοποιοί Λορίνα Κατσιώτη και Ιωάννα Τσιγκουρλά μαζί μας επί σκηνής σταθερά και ένας διαφορετικός καλεσμένος έκπληξη κάθε Σάββατο!  

 

                                     
Και φυσικά οι συνεργάτες μας  Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο – πλήκτρα, Δημήτρης Παπαλάμπρου στις κιθάρες (Ηλεκτρική και ακουστική) Απόστολος Καλτσάς στο μπάσο και στο ακορντεόν και ο Νίκος Χριστόπουλος στα Τύμπανα – κρουστά. Μια μουσικοθεατρική παράσταση που την απολαμβάνουμε πραγματικά!

 

 

Cul.N.: Διανύουμε μια εποχή στην οποία τα συνθήματα που διαβάζουμε συχνά στους τοίχους θα μπορούσαμε να πούμε πως εκφράζουν περισσότερο από ποτέ τα συναισθήματά μας. Παρόλα αυτά σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στη ζωή μας η αντίδρασή μας παραμένει χαλαρή. Θα ‘λεγε κανείς πως «εξαντλείται» στα συνθήματα. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;
E.:
Τα συνθήματα στους τοίχους πάντα ήταν και είναι μια δημόσια διαμαρτυρία∙ Δηλώνουν πάθος, φόβο, θυμό, οργή, καταγγέλλουν, χλευάζουν, υπενθυμίζουν και πολλά άλλα … Νομίζω πως φοβόμαστε τα χειρότερα και περιμένουμε να ορμήσουμε μια και καλή… Δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Φοβισμένοι, βολεμένοι και μουδιασμένοι είμαστε ακόμα αλλά δεν  νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν βγει στο δρόμο έστω και μία φορά. Η ιστορία δείχνει ότι πάντα σε τέτοιες συγκυρίες υπάρχουν και θύματα… Εύχομαι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

 


 
Cul.N.: Ποιό σύνθημα θα επιλέγατε σαν «μότο» σας και γιατί;
E.:
«Η τέχνη είναι επανάσταση» και « Μην ξεχνάς να μιλάς». Γιατί μέσα απ την τέχνη μου αντιστέκομαι, αντέχω, ονειρεύομαι, επικοινωνώ και δηλώνω “το παρών” μου, με η άνευ αποδοχών. Προσωπικά δεν θα σταματήσω να επικοινωνώ τις απόψεις μου ακόμη κι αν πρέπει να τις υποστηρίξω με πάθος. 
 

 

Cul.N.: Μαζί με εσάς και τις Λορίνα Κατσιώτη και Ιωάννα Τσιγκουρλά, κάθε εβδομάδα θα εμφανίζεται και ένας καλεσμένος. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτή την ιδέα. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους καλεσμένους σας και ποιοι θα είναι αυτή στη διάρκεια των παραστάσεων;
E.: 
Η ιδέα να συνεργαστούμε με σκηνοθέτη και ηθοποιούς που ξεκίνησε απ’ το καλοκαίρι εξελίχθηκε και ωρίμασε από τότε κι έτσι διαμορφώθηκε με τους συντελεστές που ανέφερα και παραπάνω. Η ιδέα να καλέσουμε την Κ. Λιάνα Κανέλλη ήταν του Λουκά Φωτόπουλου συνεργάτη του Ρυθμού stage (του χώρου που θα εμφανιστούμε στην Ηλιούπολη). 

 

 
Δεν ήμασταν σίγουροι αν έπρεπε να το τολμήσουμε  … Χρειαζόταν, θάρρος και λίγη τρέλα  όλο αυτό, αλλά φαίνεται πως τη συγκεκριμένη περίοδο το διαθέταμε … όχι μόνο εμείς αλλά και η γοητευτική προσωπικότητα της  πρώτης μας καλεσμένης  η οποία θα συμμετέχει στις δύο πρώτες παραστάσεις 11 και 18 Φεβρουαρίου!       


 

Ουσιαστικά δεν θέλαμε κάτι κοινότυπο και στερεότυπο, κάποια  δοκιμασμένη φόρμα συνεργασίας (Τραγουδιστές, μουσικοί, συνθέτες, τραγουδοποιοί και ηθοποιοί που κυρίως τραγουδούν). Απευθυνθήκαμε σε προσωπικότητες που συμπαθούμε και θαυμάζουμε και που νιώθουμε ότι διαθέτουν αντοχή και χιούμορ αυτή την περίοδο …


Άλλα ονόματα δεν θα αναφέρω εκτός της δεύτερης καλεσμένης που είναι η Ελένη Γερασιμίδου η οποία θα εμφανιστεί στις 25 του μήνα.

 


Έχουμε απευθυνθεί και σε άλλους που αυτές τις μέρες επιβεβαιώνουν. Ο κ. Χρήστος Φερεντίνος δείχνει πολύ θετικός πάντως. Σύντομα θα ξέρουμε και για τους υπόλοιπους.

 

 

Cul.N.: Το «Τρίφωνο» είναι ένα σχήμα που αποτελείται από τρεις μουσικούς και σε αυτή την περίπτωση συνεργάζεστε με δύο ηθοποιούς και έναν συγγραφέα. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για εσάς η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία διαφορετικών μορφών τέχνης για ένα ενιαίο αποτέλεσμα;
E.: 
Μακάρι οι ομάδες ακόμη και οι πολυπληθείς, να ήταν βιώσιμες σ αυτόν τον τόπο. Θα γίνονταν θαύματα νομίζω! Πάντα περίμενα τη στιγμή που θα γινόταν μια τέτοια συνεργασία επί της ουσίας. Σίγουρα για μας είναι μια καινούρια ωραία εμπειρία που μας φέρνει κοντά σε νέους ανθρώπους και συνεργάτες και σίγουρα θα βγούμε όλοι κερδισμένοι απ’ αυτό.
 

 

Cul.N.: Στο «Τρίφωνο» πόσο γοητευτικό είναι αυτό το ταξίδι (της συνεργασίας) και τι πιστεύετε πως κερδίζει ή και χάνει ένας καλλιτέχνης που αποφασίζει να διαγράψει την πορεία του ως μέλος μίας ομάδας/ενός συγκροτήματος και όχι μόνος του;                                                                                                            
E.: Είναι τόσο ωραίο και δυνατό αυτό που νιώθουμε σε μια τριφωνία που αν δεν το απολαμβάναμε και οι τρείς δεν θα το συνεχίζαμε. Πάντα στις παραστάσεις και στα c.d. μας υπάρχουν και σόλο στιγμές που δημιουργούν τις ανάσες που χρειαζόμαστε όλοι και την δυνατότητα να ακουστεί και η προσωπική χροιά και βγει η προσωπικότητα του καθενός.
Φυσικά όταν υπάρχει ανάγκη ή διάθεση για μια σόλο εμφάνιση ενός απ τους τρείς μας, αυτό είναι εφικτό εφόσον υπάρχει  καλός προγραμματισμός. Όσο πιο δυνατές είναι και οι μονάδες, τόσο πιο ισχυρό θα είναι και το «Τρίφωνο».
Σε μια ομάδα πάντα μαθαίνεις και κερδίζεις και είναι σημαντικό πράγμα να τιθασεύεις εγωισμούς και να ασχολείσαι με τη μουσική για τη μουσική.
 

Όσο το απολαμβάνουμε κι έχουμε πράγματα να προτείνουμε θα είμαστε μαζί, μετά θα δείξει …

 

 

Cul.N.: Το «Τρίφωνο» πραγματοποιεί συχνά εμφανίσεις. Τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια; Συναυλίες ή συνεργασίες;
E.:
 Να είμαστε γεροί να ταξιδεύουμε τη μουσική μας εντός και εκτός Αθηνών κι εκτός συνόρων όταν προκύπτει! Φέτος πηγαίνουμε πολύ καλά εναρμονισμένοι και συντονισμένοι στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε στη χώρα μας. Και ετοιμάζουμε και καινούργια τραγούδια και με το νέο μας μέλος τον Γιώργο Περαντάκο τα οποία ήδη θα τα παρουσιάζουμε στις παραστάσεις μας να τα δοκιμάζουμε απευθείας με κοινό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν και πότε θα βγει ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Θα δείξει...

 

 

Cul.N.: Και για να «κλείσουμε» επιστρέφοντας στην παράσταση «Όσα λεν οι Τοίχοι» σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για ποιούς λόγους θα προτείνατε στους αναγνώστες μας να έρθουν και να την παρακολουθήσουν. Και με ποια συναισθήματα ή ποιες σκέψεις θα θέλατε να φύγουν από την παράσταση;                                                                                                        
E.:
Γιατί τους υποσχόμαστε ότι θα ψυχαγωγηθούν πλήρως. Αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας, εκφράζουμε  τη διαμαρτυρία μας, την αισθητική μας, διαθέτουμε χιούμορ και τόλμη. Αν μη τι άλλο θα συγκινηθούν, θα γελάσουν και θα δουν και κάτι φρέσκο, από ταλαντούχους νέους ανθρώπους που δούλεψαν με μεράκι!
 

Θα θέλαμε να φύγουν ικανοποιημένοι και πιο ανάλαφροι ψυχικά και το σημαντικότερο πιο ενεργοί και συνειδητοποιημένοι από πριν.
 

 

Cul.N.: Σας ευχαριστώ πολύ
E.:
 Κι εγώ σας ευχαριστώ


 

 

Στο Ρυθμός Stage από 11 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο για 6 εβδομάδες. Οι πόρτες ανοίγουν στις: 22.30. Ώρα έναρξης: 23.30

 

Σχετικές ειδήσεις
Vassilikos: Η τέχνη είναι μετουσιωτική δύναμη και χρειάζεται ζόρια για να παραχθεί
26.01.2017 17:07
Οι μεγάλες επιτυχίες των Raining Pleasure, η επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι, οι Beatles, οι εξαιρετικές επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής του χρυσού δίσκου Vintage, o Leonard Cohen αλλά και ο Τσιτσάνης, μέσα από την φρέσκια ματιά και τη μοναδική χροιά του γίνονται ένα και περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο λόγος για τον πολυτάλαντο Vassiliko, μουσικό, συνθέτη και στιχουργό που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο ως μέλος των Raining Pleasure όσο και ως σόλο καλλιτέχνης. Λίγο πριν ανέβει στο main stage του gazarte -που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια- για δύο μοναδικές unplugged εμφανίσεις στις 27 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου, απάντησε στις ερωτήσεις μας.
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η τραγουδοποιία είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια
20.01.2017 15:26
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική πορεία στο χώρο της μουσικής. Αρκετές δημιουργίες του, παρότι μετρούν αρκετά χρόνια, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του καιρού, αλλά «μεγαλώνουν μαζί του» όπως λέει και ο ίδιος. Τραγούδια όπως «Γράμμα σε έναν ποιητή» (1989), «Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα» (1998) και «Τα ανείπωτα» (2006), παίζουν στα ραδιόφωνα και περιλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα μουσικών σκηνών.
Λάργκο: Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να
22.12.2016 13:55
Οι Λάργκο θα παρουσιάσουν σε δύο βραδιές στο Σταυρό του Νότου τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τίτλο Λάργκο. Με αφορμή τα δύο αυτά live οι Λάργκο μας (ξανά)συστήνονται, μιλώντας για τη μουσική τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.
Sissi Rada: Το
16.12.2016 14:49
H Sissi Rada επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει, παρέα με την τετραμελή μπάντα της, τον πρώτο ολοκληρωμένο της δίσκο “Pragma“, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, και ο οποίος δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια, έχοντας στο πλευρό της τον παραγωγό Max Trieder, με τον οποίο το 2013 είχαν κυκλοφορήσει επίσης το πρώτο self-released EP τους, με τίτλο “Personae“.
Κορνήλιος Σελαμσής: Η διαχείριση του πολιτισμού είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα
07.07.2016 14:45
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, ο Κορνήλιος Σελαμσής φέρνει κάτι διαφορετικό στη σκηνή. Το «Λεόντιος και Λένα» είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο του Μπύχνερ, που ο συνθέτης μετέτρεψε σε όπερα, με την ουσιαστική συμβολή του λιμπρετίστα Γιάννη Αστερή. Φαίνεται ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με τους συγκεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές, ενώ παράλληλα συνεχίζει να δουλεύει πυρετωδώς το μουσικό μέρος, νιώθοντας όπως λέει χαρακτηριστικά, «σαν να βρίσκεται στην μέση εγχείρισης ανοιχτής καρδιάς». Μας μίλησε μεταξύ άλλων, για τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης παράστασης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κλασικός συνθέτης στην Ελλάδα, καθώς και για τα φετινά γεγονότα που συνέβησαν στο Φεστιβάλ.