Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο κύκλος του έρωτα: Το αριστούργημα του Max Ophüls στους κινηματογράφους

Ο κύκλος του έρωτα: Το αριστούργημα του Max Ophüls στους κινηματογράφους

Το αριστούργημα του Max Ophüls, «Ο κύκλος του έρωτα» (La Ronde), δημιουργού των ταινιών LOLA MONTES και Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΥΡΙΑ παρουσιάζεται

από τις 9 Φεβρουαρίου 2012 στους κινηματογράφους.

Οι πιο γνωστοί Γάλλοι ηθοποιοί της εποχής σε μία φαντασμαγορική αναπαράσταση της Βιέννης του fin du siècle.

 

Σύνοψη


Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1890 στη Βιέννη. Η δομή είναι σπονδυλωτή και αποτελείται από δέκα σκηνές που αλληλοσυνδέονται και που στην κάθε μία πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι εραστών. Τα ζευγάρια είναι: Η πόρνη και ο στρατιώτης, ο στρατιώτης και η υπηρέτρια, η υπηρέτρια και ο νεαρός κύριός της, ο νεαρός κύριος και η παντρεμένη γυναίκα, η παντρεμένη γυναίκα και ο σύζυγός της, ο σύζυγος και η νεαρή κοπέλα, η νεαρή κοπέλα και ο ποιητής , ο ποιητής και η ηθοποιός , η ηθοποιός και ο κόμης, ο κόμης και η πόρνη.

 

Το πρόσωπο που μας εισάγει στην ιστορία και εμφανίζεται συχνά μέσα στην ταινία επεξηγώντας μας καταστάσεις είναι ο αφηγητής, που θέτει σε κίνηση αυτή τη ρόδα του έρωτα. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ο έρωτας; Είναι αληθινές ή όχι οι ανθρώπινες σχέσεις; Δέκα διαφορετικοί άνθρωποι, δέκα ερωτικές επαφές χωρίς συναίσθημα, δέκα πολυδιάστατες φιγούρες, χαρακτηριστικοί τύποι της βιενέζικης κοινωνίας του τέλους του δέκατου ενάτου αιώνα. Θα συναντηθούν, άλλοτε τυχαία, άλλοτε προγραμματισμένα, για να ανακαλύψουν τα κρυφά μυστικά του έρωτα, που αν και μοιάζει να είναι διαρκώς παρών, τελικά είναι ο μεγαλύτερος απών...
 

Σε επανέκδοση

 

Σκηνοθεσία: Max Ophüls
Σενάριο: Max Ophüls, Jacques Natanson
από το θεατρικό έργο του Arthur Schnitzler
Φωτογραφία: Christian Matras
Μουσική: Oscar Straus
Παραγωγή: Ralph Baum, Sacha Gordine
Μοντάζ: Léonide Azar
Σκηνικά: Henri Vergnes, Charles Merangel
Κοστούμια: Georges Annenkov


Παίζουν: Anton Walbrook (αφηγητής), Simone Signoret (Léocadie), Serge Reggiani (Franz), Simone Simon (Marie), Daniel Gélin (Alfred), Danielle Darrieux (Emma Breitkopf), Fernand Gravey (Charles Breitkopf), Odette Joyeux (Anna), Jean-Louis Barrault (Robert Kuhlenkampf), Isa Miranda (Charlotte), Gérard Philipe (κόμης)
 

 

Βραβείο BAFTA καλύτερης ταινίας, 1952
Υποψήφιο για Όσκαρ σεναρίου και σκηνικών, 1952
 

 

Σχετικές ειδήσεις
Τα Φτερά του Έρωτα, του Βιμ Βέντερς σε αποκατεστημένη έκδοση
14.06.2016 15:06
Η StraDa Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 23 Ιουνίου 2016 την ταινία Τα Φτερά του Έρωτα (Wings of Desire) σε σκηνοθεσία του Wim Wenders, σε αποκατεστημένη έκδοση (Remastered).
Ματωμένος Γάμος, της Πάουλα Ορτίθ
08.04.2016 12:56
Η Tanweer παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 14 Απριλίου 2016 την ταινία Ματωμένος Γάμος (LA NOVIA) σε σκηνοθεσία της Πάουλα Ορτίθ, βασισμένη στο αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Το Λευκό Πραξικόπημα, των Χαϊνόφσκι και Σόιμαν
29.03.2016 11:52
Η New Star παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 31 Μαρτίου 2016, το αριστούργημα των Γουόλτερ Χαϊνόφσκι και Τζέραρντ Σόιμαν με τίτλο «Το Λευκό Πραξικόπημα» («El Golpe blanco - Der weiße Putsch»).
Πέρα από τα βουνά, του Ζία Ζανγκέ
17.03.2016 12:23
Η AMA Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους Άστυ και Πτι Παλαί από τις 17 Μαρτίου 2016 το φετινό αριστούργημα του Ζία Ζανγκέ με τίτλο ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ (MOUNTAINS MAY DEPART).
Στις Φλόγες του Έρωτα, με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ
04.03.2016 14:57
Η StraDa Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 10 Μαρτίου 2016 την ταινία Στις Φλόγες του Έρωτα (El Ardor) με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Άλις Μπράγκα.