Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Πατρίδες: των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου στο Εθνικό Θέατρο

Πατρίδες: των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τη νέα παράσταση των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου με τίτλο «Πατρίδες»

από τις 22 Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

 

Μετανάστευση και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα συναντιούνται σε ένα έργο που βασίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές αλλά και σε πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων που μετανάστευσαν, Ελλήνων και ξένων.


Μια  ομάδα έξι Ελλήνων και τριών ξένων ηθοποιών συνθέτουν έναν ιδιότυπο θίασο που φωτίζει με αμεσότητα την κοινή ανθρώπινη εμπειρία και μας υπενθυμίζει ότι η πατρίδα, ο ξεριζωμός και ο νόστος είναι έννοιες πανανθρώπινες και διαχρονικές.

 

Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας σημειώνουν για την παράσταση:

 

Με το έργο «Πατρίδες» προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό καθ’ εαυτό το θέμα του μετανάστη. Όχι τον μετανάστη όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Τον μετανάστη όπως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του. Γι’ αυτό στραφήκαμε και σε ένα εντελώς άλλο τρόπο γραφής από αυτόν που συνηθίζαμε μέχρι σήμερα. Μαζεύοντας αυθεντικό υλικό από διάφορες πηγές στήσαμε ένα έργο «ντοκουμέντο», όπου δεν γράψαμε ούτε μια λέξη επινοημένη από μας. Διαλέξαμε και μοντάραμε αποσπάσματα από πραγματικές μαρτυρίες ελλήνων και ξένων μεταναστών από βιβλία, συνεντεύξεις και αδημοσίευτες μαρτυρίες και στήσαμε μια βιογραφία . Όλα τα ετερόκλητα κομμάτια που ερμηνεύονται από τους εννέα ηθοποιούς του θιάσου (μέσα από τα αντιφατικά επιμέρους ατομικά χαρακτηριστικά) συνθέτουν ουσιαστικά την ιστορία ενός ανθρώπου. Του ανθρώπου που ξεριζώθηκε.

Όπως είναι φυσικό πρώτη μας αφορμή στάθηκαν οι εκρήξεις ρατσιστικής βίας κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην περιφέρεια. Όσο όμως πλησιάζαμε το υλικό και τα ανθρώπινα πρόσωπα που αναδύονταν από τις αφηγήσεις, έμενε όλο και πιο πίσω η αρχική ανθρωπιστική μας πρόθεση και αναδυόταν κάτι άλλο, πολύ πιο συγκλονιστικό. Η μετανάστευση όχι τόσο σαν κοινωνικό φαινόμενο αλλά περισσότερο σαν υπαρξιακή εμπειρία.

 

Κάτω από την επιφάνεια των μυθιστορηματικών συνθηκών του ταξιδιού των μεταναστών υπάρχει ένα άλλο ταξίδι. Το ταξίδι της ανθρώπινης ύπαρξης από τον Παράδεισο της κοιτίδας της παιδικής ηλικίας στον ψυχρό κόσμο της ανάγκης και της συναλλαγής. Γιατί η γενέθλια γη του καθενός είναι η παιδική του ηλικία. Πατρίδα είναι ο χώρος που περπατήσαμε παιδιά. Στην ηλικία που δεν γνωρίζει ούτε τον χρόνο, ούτε τον θάνατο. Ακόμα κι αυτοί που δεν ταξίδεψαν ποτέ είναι νοσταλγοί γιατί αυτή η πατρίδα λείπει σε όλους. Αυτή η πατρίδα είναι ο πυρήνας και το δυναμό της ύπαρξης μας αλλά όλοι ζούμε πάντα μακριά της. Δεν είναι τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από την πατρίδα. Όσα χιλιόμετρα και να τρέξεις ποτέ δεν θα γυρίσεις στην παλιά σου γειτονιά. Το σπίτι άλλαξε. Οι γείτονες γέρασαν.

 

Τίποτα δεν είναι ίδιο. Δεν υπάρχει επιστροφή. Γιατί δεν είναι ο χώρος που μας χωρίζει απ’ την πατρίδα αλλά ο χρόνος. Ο χρόνος μας ξενιτεύει. Και ο νόστος μένει πάντα όνειρο ανεκπλήρωτο. Είμαστε όλοι μετέωροι σε ένα κόσμο παράλογο και ακατανόητο. Είμαστε όλοι μετανάστες.

 

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Καραγιάννης
Δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

 

Παίζουν: Μπακάρ Χουσεΐν Αλ Μπακάρ, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Θανάσης Ευθυμιάδης, Αρίφ Μουχαμάντ Ιργάν, Σταύρος Καραγιάννης, Ελένη Κοκκίδου, Παναγιώτης Τσεβάς, Ταξιάρχης Χάνος, Μπερκάτ Χοσεïνί

 

Σχετικές ειδήσεις
Δεύτερη φωνή, των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο Αποθήκη
05.10.2016 17:24
Το Θέατρο Αποθήκη παρουσιάζει το νέο έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, με τίτλο Δεύτερη φωνή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016.
Βάφ'τα μαύρα των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο Λαμπέτη
30.09.2016 15:42
Οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππα παρουσιάζουν στο Θέατρο Λαμπέτη από τις 6 Οκτωβρίου 2016 τη νέα του κωμωδία με τίτλο Βάφ' τα μαύρα.
Ο Αη Βασίλης είναι σκέτη λέρα των Παπαθανασίου & Ρέππα στο Θέατρο Βέμπο
27.09.2016 11:53
Από 5 Οκτωβρίου 2016 στο Θέατρο Βέμπο παρουσιάζεται η παράσταση Ο Αη Βασίλης είναι σκέτη λέρα των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.
Γαμπροί για πούλημα, των Ρέππα - Παπαθανασίου στο Βεάκειο Θέατρο
16.08.2016 16:44
Οι Γαμπροί για πούλημα, η επιτυχημένη κωμωδία των Ρέππα - Παπαθανασίου θα παρουσιαστεί στις 30 Αυγούστου 2016 για μία παράσταση στο Βεάκειο Θέατρο.
Γαμπροί για πούλημα των Ρέππα & Παπαθανασίου στο Ράδιο City
26.04.2016 14:58
Η παράσταση ΓΑΜΠΡΟΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη και από τις 4 Μαΐου 2016, οι αγαπημένοι ηθοποιοί θα ζουν τις ξεκαρδιστικές τους θεατρικές περιπέτειες στο Θέατρο ΡΑΔΙΟ CITY.