Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Γράφοντας με εικόνες: Εργαστήριο Comics και αφήγησης για παιδιά σχολικής ηλικίας από την Comicdom Press

Γράφοντας με εικόνες: Εργαστήριο Comics και αφήγησης για παιδιά σχολικής ηλικίας από την Comicdom Press

Ο Χώρος Τέχνης και Δράσης «Βρυσάκι» παρουσιάζει το Εργαστήριο Comics και

αφήγησης για παιδιά σχολικής ηλικίας από την Comicdom Press, «Γράφοντας με εικόνες» που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου 2012.

 


Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερεις αυτοτελείς ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics και μαθαίνουν να δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη “γραμματική” και το “συντακτικό” της 9ης τέχνης. Η κάθε ενότητα λειτουργεί ως αυτόνομο εργαστήριο, αλλά και οι τέσσερεις μαζί συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι ενότητες είναι:

Ενότητα 1η: Εισαγωγή στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics

Στην ενότητα αυτή καλούμε τα παιδιά να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της αφήγησης και των comics. Τι σημαίνει εικονογραφημένη αφήγηση; Ποια η διαφορά των comics από την εικονογράφηση και τη ζωγραφική; Πώς συνδυάζεται ο λόγος και εικόνα στην τέχνη των comics; Τι σημαίνει αρχή-μέση και τέλος μιας ιστορία; Ποια είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται κανείς για να κάνει μια ιστορία comics; Στη συνέχεια ενθαρρύνουμε τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια και δημιουργικές ασκήσεις να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν.

 

Ενότητα 2η: Φτιάχνοντας μια μικρή ιστορία: εισαγωγή στα comic strips

Η δεύτερη ενότητα εισάγει τα παιδιά στην έννοια της δράσης σε μια αφήγηση . Με αφορμή κλασσικά comic strips (Peanuts, Garfield κλπ) μαθαίνουν πώς να δημιουργούν σύντομες ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Πώς κατανέμουμε τη δράση στα καρέ; Πώς χρησιμοποιούμε τα σύμβολα των comics (μπαλονάκι, εφέ ήχου κλπ); Τι σημαίνει η έννοια της αφαίρεσης στην αφήγηση;

 

Ενότητα 3η: Δημιουργία χαρακτήρα

Κάθε ιστορία γίνεται μοναδική εξαιτίας των πρωταγωνιστών της. Σε αυτή την ενότητα μαθαίνουμε πώς πλάθουμε διαφορετικούς χαρακτήρες. Χρησιμοποιώντας δημιουργικά παιχνίδια ερεθίζουμε τη φαντασία των παιδιών προκειμένου να δημιουργήσουν, τόσο αφηγηματικά, όσο και στο χαρτί το δικό τους χαρακτήρα και στη συνέχεια να τον τοποθετήσουν μέσα σε μια ιστορία.

 

Ενότητα 4η: Αποδόμηση και δόμηση μιας σελίδας comic

 

Με αφετηρία μια γνωστή ιστορία/παραμύθι, αποδομούμε την αφηγηματική της δομή και την ξαναχτίζουμε. Πώς επιλέγουμε  τα βασικά στοιχεία μιας ιστορίας; Πώς γίνονται οι μεταβάσεις από την κάθε σκηνή;  Χρησιμοποιώντας τους κώδικες των comics και τις τεχνικές της αφήγησης φτιάχνουμε από την αρχή μια ολοκληρωμένη σελίδα comic.

 

Συντελεστές:
 

Βασιλεία Βαξεβάνη- Αφηγήτρια


Η Βασιλεία Βαξεβάνη σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Ποίηση. Στη συνέχεια, σπούδασε στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.  Ασχολείται με την αφήγηση επαγγελματικά από το 2006 συμμετέχοντας στην ομάδα Παραμυθοκόρες. Αφηγείται σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε σχολεία, βιβλιοθήκες , Μουσεία, ενώ έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο.

 

Μιχάλης Διαλυνάς- Δημιουργός comics


Ο Μιχάλης Διαλυνάς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην AKTO στον τομέα ΣΚΙΤΣΟ - COMIC – CARTOON. Το 2005 απέσπασε το 1ο Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών του Ετήσιου Διαγωνισμού του περιοδικού 9 της Ελευθεροτυπίας. Έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, κυκλοφορούν μια ανθολογία μικρών ιστοριών και δύο τεύχη της σειράς Swan Songs. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει πολλαπλά βραβεία για το έργο του. Το 2011 τιμήθηκε με το ΕΒΓΕ Εικονογράφησης Εξωφύλλου για την ανθολογία TRINKETS. Συμμετέχει σε εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες γύρω από την τέχνη των comics.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, (Β\', Γ\',Δ\', Ε, ΣΤ\' Δημοτικού)

 

Σχετικές ειδήσεις
Παράταση των δύο εκθέσεων του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών
25.01.2017 12:54
Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η λειτουργία των δύο εκθέσεων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, «Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι. Υποθετικοί Χοροί» και «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», ενώ συνεχίζονται οι ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου.
Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ
07.11.2016 17:09
Πώς μια συλλογή μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες; Πώς καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν μεσολαβούν πολλές δεκαετίες; Πώς ορίζεται η έμπνευση και πώς φιλοξενείται και μετουσιώνεται σε έργο τέχνης στη….σοφίτα ενός μουσείου; Αυτό το άκρως δημιουργικό πλαίσιο έρχεται να αναδείξει η νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», στη Μονή Λαζαριστών, από τις 9 Νοεμβρίου 2016 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2017.
3 Ενότητες 2011 – 2016: Έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη στην γκαλερί Alma Τρικάλων
23.09.2016 13:44
Από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου του 2016, η Alma Contemporary Art Gallery στα Τρίκαλα, παρουσιάζει τον ζωγράφο Βασίλη Καρακατσάνη με την έκθεση ‘3 ενότητες 2011-2016’.
Ο πόνος των άλλων: Έκθεση του ΣΤ' Εργαστήριου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ στη Φωκίωνος Νέγρη 16
09.05.2016 13:38
To Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και το ΣT΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζουν στη Φωκίωνος Νέγρη 16, από 18 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, την έκθεση «Ο πόνος των άλλων» με έργα 20 φοιτητών.
Book & Sketches: Ο Βασίλης Σελιμάς μας προσκαλεί στο εργαστήριο του
15.04.2016 11:42
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, «Νιω, μια μικρή ιστορία», ο Βασίλης Σελιμάς ανοίγει το εργαστήριό του στο κοινό για μια ημέρα, το Σάββατο 23 Απριλίου και παρουσιάζει την έκθεση «Book & Sketches».