Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Τέχνη από βελούδο (και κρέμα)!

Τέχνη από βελούδο (και κρέμα)!
Η καλλιτέχνης Γρηγορία Βρυττιά μας ξυπνά τη φαντασία με τη νέα εικαστική δουλειά της, την οποία ονόμασε Velvet and Cream. Πρόκειται για μία έκθεση γλυπτικής την οποία έχει αναλάβει να παρουσιάσει στο κοινό το θέατρο Αγγέλων Βήμα από Πέμπτη 15 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου.

Η καλλιτέχνης Γρηγορία Βρυττιά μας ξυπνά τη φαντασία με τη νέα εικαστική δουλειά της, την οποία ονόμασε Velvet and Cream. Πρόκειται για μία έκθεση γλυπτικής την οποία έχει αναλάβει να παρουσιάσει στο κοινό το θέατρο Αγγέλων Βήμα από Πέμπτη 15 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση της Γρηγορίας Βρυττιά αποτελείται από ένα είδος γλυπτικής εξαιρετικά γνωστό στην αγγλοσαξονική παράδοση από το 1990 και μετά, αλλά τελείων καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα.

Η γλυπτική με textiles ξεκίνησε από τα εργαστήρια του Royal College την εποχή του Paul Huxley ως απάντηση στις μορφές του design που τότε έτειναν να υποκαταστήσουν διάφορες εικαστικές installations. Και αναπτύχθηκε έντονα μαζί με τις τάσεις της γλυπτικής που υιοθέτησαν έντονα χρώματα μέσα από βαμμένα δομικά στοιχεία.

Στην περίπτωση της καλλιτέχνιδος, μέσα από τη δουλειά της αναδεικνύεται ο παραπάνω τρόπος, αλλά μέσα από δύο ισχυρές παραμέτρους. Από τη μία διατήρησε την σχεδιαστική βαρύτητα των γλυπτών της καθαρή και από την άλλη χρησιμοποίησε τα θραύσματα υφασμάτων αιρετικά, ώστε να οδηγεί τον θεατή στα όρια της αναγνωρισιμότητας του έργου και στην απαρχή των συνειρμών.

Τα συγκεκριμένα έργα μας παρέχουν τόσο ένα ισχυρό παράδειγμα της λειτουργίας του βιτγκενσταϊνικού βλέπω σαν και βλέπω σε, όσο και τη λειτουργία των συμπαραδηλωτικών (connotative) νοηματοδοσιών που μπορεί να ενδυθεί μια οπτική φόρμα και που μπορεί συχνά να καταλήγουν αλληλοαναιρούμενες.

Συνοψίζοντας, η τεχνική της γλυπτικής που χρησιμοποιεί η Βρυττιά είναι αναμφίβολα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και προχωρημένη, εντελώς ικανή να σταθεί οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Info
Velvet and Cream, Γρηγορία Βρυττιά
Από Πέμπτη 15 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου
Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Τηλέφωνο: 210 5242211-3

Σχετικές ειδήσεις
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Animalia: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
05.10.2016 15:30
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού ξεκινά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της με μία ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη.
η ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από την ΤΕΧΝΗ: Ομαδική έκθεση στη Φωκίωνος Νέγρη 16
19.09.2016 13:08
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στη ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ 16, στην Κυψέλη, η Ομαδική Εικαστική Έκθεση με θέμα «η ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από την ΤΕΧΝΗ», σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου.
Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders: Έκθεση της Μαρίας Μπελιβάνη στον Τεχνοχώρο
07.06.2016 14:11
Μία πολύ διαφορετική εικαστική έκθεση, ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκατάστασης και γραφής με τίτλο «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders» της Μαρίας Μπελιβάνη θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στην Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.
Φαντασία και Τεχνικές: Έκθεση της εικονογράφου Βάσως Ψαράκη στο Βιβλιοπωλείο Πλειάδες
04.05.2016 15:38
Για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 7 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου 2016, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Βιβλιοπωλείου ΠΛΕΙΑΔΕΣ, η εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και εφήβους Βάσω Ψαράκη θα παρουσιάζει 170 εκθέματα από τη συνολική εικαστική και εικονογραφική της δουλειά.