Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Μουσικές γάτες, μουσικοί γίγαντες

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Μουσικές γάτες, μουσικοί γίγαντες

Απαντήσεις στα ερωτήματα θα δοθούν από τον Δημήτρη Σέμση, τον Αστέριο Πούφτη, τον Γιάννη Τσανακαλιώτη (τα μέλη του Trio OPUS I) και την

Έφη Μηνακούλη, όχι μόνο με λόγια και νότες , αλλά και με έργα! Σκοπός των τεσσάρων σολίστ είναι να παρασύρουν τους μικρούς και νεαρούς ακροατές σε ένα μουσικοθεατρικό παιχνίδι υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Πάρι Μέξη. Την επιμέλεια και παρουσίαση αυτής της κυριακάτικης συναυλίας έχει η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου.

 

Η έμπειρη μουσικολόγος και παιδαγωγός προλογίζει τις εκδηλώσεις της συγκεκριμένης σειράς από το 2001 επιμένοντας ιδιαίτερα στη σημασία του μουσικού παιχνιδιού και στη «συμμετοχή των ίδιων των παιδιών» και αποφεύγοντας τις «διδακτικού χαρακτήρα αποστασιοποιημένες παρουσιάσεις».


Με αφορμή το Μπαρόκ, το Μέγαρο προτείνει στο παιδικό και νεανικό κοινό, μια διασκεδαστική πρωινή περιήγηση στον κόσμο της μουσικής, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης: 11.30 πμ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης . Το Τrio OPUS I, –ο Δημήτρης Σέμσης στο βιολί , ο Αστέριος Πούφτης στο βιολοντσέλο και o Γιάννης Τσανακαλιώτης στο πιάνο– και η Έφη Μηνακούλη (θεόρβη) αφήνουν στο ράφι την υπερβολική σοβαρότητα που περιβάλλει συχνά την κλασική μουσική και παρουσιάζουν με πολύ χιούμορ και κέφι γνωστές αλλά και σπάνιες παρτιτούρες των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Ντομένικο Σκαρλάττι, Τζουζέππε Ταρτίνι, Κλάουντιο Μοντεβέρντι και άλλων συνθετών.

 

Πρόγραμμα... con brio!


Οι νεαροί φίλοι και οι συνοδοί τους που θα παρακολουθήσουν τη συναυλία , θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν ένα ιδιαίτερο νυκτό έγχορδο της Αναγέννησης, τη θεόρβη, με την οποία η σολίστ Έφη Μηνακούλη θα παίξει ένα απόσπασμα από τον Πρόλογο του «Ορφέα» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι (1567-1643), ένα από τα πρώτα λυρικά έργα που γράφτηκαν στην Ιστορία της Μουσικής. Το φωνητικό μέρος θα ερμηνεύσει και πάλι η Έφη Μηνακούλη, η οποία, εκτός από σολίστ της θεόρβης, του λαούτου και της κιθάρας, είναι και λυρική τραγουδίστρια. Αμέσως μετά, η γνωστή μεσόφωνος, λαουτίστα και κιθαρίστα θα δώσει τη θέση της στο Trio OPUS Ι.

 

Τα μέλη του θα παρουσιάσουν την Sonata representativa, μια σονάτα που ‘ακολουθεί’ τους ήχους διάφορων ζωών και φυσικά της ‘γάτας’ του Βοημού βιολονίστα και συνθέτη Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς Μπίμπερ (1644-1704) και την Τρίο Σονάτα αρ.9 σε φα μείζονα (Α 810), την επιλεγόμενη Χρυσή Σονάτα, του Χένρι Πέρσελ (1659-1675), ενός από τους «γίγαντες» του αγγλικού μπαρόκ. Σειρά έχει, ένας ακόμη «γίγαντας» της λόγιας μουσικής, ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750) με το Πρελούδιο από τη Σουίτα για βιολοντσέλο αρ. 1 σε σολ ελάσσονα (S 1007) που θα ερμηνεύσει ο Αστέριος Πούφτης.

 

Στη συνέχεια, ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γιάννης Τσανακαλιώτης θα παρουσιάσει τη Σονάτα σε σολ ελάσσονα (Κ 35 L 386 P 20) και πάλι του Σκαρλάττι (1685-1757).

 

Επιστροφή στους «μουσικούς γίγαντες», με μια σονάτα και μια φούγκα των Χαίντελ και Μπαχ αντίστοιχα. Πρόκειται για το 2ο Μέρος από τη Σονάτα για βιολί και μπάσο κοντίνουο (συνεχές βάσιμο) αρ. 6 σε μι μείζονα, έργο 1, αρ. 15, HWV 373 του Γερμανού μουσουργού του Μπαρόκ Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685-1759), που θα παίξουν ο Δημήτρης Σέμσης στο βιολί, ο Αστέριος Πούφτης στο τσέλο και ο Γιάννης Τσανακαλιώτης στο τσέμπαλο, ο οποίος θα παραμείνει κατόπιν στη σκηνή , για να παρουσιάσει στο κοινό την Φούγκα σε ντο ελάσσονα αρ. 2 από το «Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Τη σκυτάλη από τον Μπαχ θα πάρει ο Ιταλός βιρτουόζος βιολονίστας και συνθέτης της προκλασικής εποχής Τζουζέππε Ταρτίνι (1692-1770), ένα από τα πιο διάσημα έργα του οποίου είναι «Η τρίλια του διαβόλου», γνωστή και ως Σονάτα σε σολ ελάσσονα για βιολί και μπάσο κοντίνουο. Το έργο θα ερμηνευθεί και από τα τρία μέλη του Τrio OPUS I. 

 

Η συναυλία θα κλείσει με την πολυαναμενόμενη μουσική... «εγχείριση», έτσι όπως τη φαντάστηκε και την αποτύπωσε στην παρτιτούρα του ο Γάλλος προκλασικός συνθέτης Μαρέν Μαραί (1656-1728), ο οποίος διάνθισε μάλιστα τα μουσικά μέρη και με πρόζα. Στο χειρουργείο που στήνεται επί σκηνής λαμβάνουν μέρος όλοι οι μουσικοί, ενώ τα αφηγηματικά μέρη θα εκφωνήσει ο Πάρις Μέξης. To έργο του Μαραί αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο (Le tableau de l\'opération de la taille V 108) αναφέρεται στο χειρουργικό τραπέζι και το δεύτερο (Les Relevailles V 109) στην ανάρρωση. Πάντως, οι Τrio OPUS I και η Έφη Μηνακούλη ενδέχεται να επιφυλάξουν και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις σε μικρούς και μεγάλους, κατά τη διάρκεια αλλά ειδικά προς το τέλος της κυριακάτικης συναυλίας τους στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 

Σχετικές ειδήσεις
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 15:51
Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής, συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο νέος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου «Η ανθρώπινη φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ο Άρης Γραικούσης πάει στη Κέρκυρα
14.09.2016 15:35
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης μετά την μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - μεγάλη βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και σε επιλεγμένους προορισμούς ανά την Ελλάδα για την καλοκαιρινή περίοδο 2016, παρουσιάζει το ρεσιτάλ «Μουσικοί Συσχετισμοί» την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στην Κέρκυρα στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.
Μια συναυλία για τους πρόσφυγες: Η ΣΟΔΘ συναντά τη Moysa στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
03.06.2016 14:32
Ογδόντα Έλληνες μουσικοί, ηλικίας 15 έως 60 ετών, δύο νέοι καλλιτέχνες από το Ιράκ και τη Συρία και ένας διακεκριμένος φωτοδημοσιογράφος της Ευρώπης συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 Ιουνίου, για να αναδείξουν με ήχους, λόγια και εικόνες το σύγχρονο δράμα των προσφύγων.
Οι Μουσικοί συσχετισμοί του Άρη Γραικούση ταξιδεύουν στην Ελλάδα
25.05.2016 14:47
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης μετά την μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - μεγάλη βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», παρουσιάζει το ρεσιτάλ «Μουσικοί Συσχετισμοί» σε επιλεγμένους προορισμούς ανά την Ελλάδα για την καλοκαιρινή περίοδο 2016.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».