Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Το Παρίσι στην Αθήνα

Το Παρίσι στην Αθήνα
Τα ανέμελα και χρυσά χρόνια της Belle Epoque, δεν αποτυπώνονται μέσα από τον Toulouse Lautrec... Ο διάσημος Γάλλος καλλιτέχνης έζησε στο περιθώριο και αυτό έγινε ο πολύτιμος «καμβάς» των έργων του. Το Μουσείο Ηρακλειδών γυρνά το ρολόι πίσω με μια έκθεση αφιέρωμα στη χρυσή δουλειά του.

Τα ανέμελα και χρυσά χρόνια της Belle Epoque, δεν αποτυπώνονται μέσα από τον Toulouse Lautrec... Ο διάσημος Γάλλος καλλιτέχνης έζησε στο περιθώριο και αυτό έγινε ο πολύτιμος «καμβάς» των έργων του. Το Μουσείο Ηρακλειδών γυρνά το ρολόι πίσω με μια έκθεση αφιέρωμα στη χρυσή δουλειά του.

Κακά κορίτσια με καλτσοδέτες και προκλητικές γυναικείες γάμπες, φτηνή σαμπάνια, αποτυπώματα χειλιών από κατακόκκινα κραγιόν σε ιδρωμένα ανδρικά πουκάμισα. Ξέφρενος χορός, βαβούρα και υγρασία. Η εικόνα ενός καμπαρέ, οποιουδήποτε καμπαρέ, οποιουδήποτε αιώνα.

Κι όμως αυτή η συγκεκριμένη εικόνα αποτυπώνει τη πραγματικότητα ενός αμφιβόλου ηθικής μαγαζιού της Belle Epoque της χρυσής εκείνης εποχής, δηλαδή κάπου μεταξύ τέλη 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Περίοδος που έζησε και ο Toulouse Lautrec, ο καλλιτέχνης που με τα έργα του χαρακτήρισε όσο κανείς τα ανέμελα εκείνα χρόνια.

Γεννημένος στο Παρίσι το 1864 ο Lautrec δεν έζησε μια συμβατική ζωή. «Αναγκασμένος» να κουβαλά ένα μη φυσιολογικό κορμί εξαιτίας κάποιου γενετικού προβλήματος, έζησε στο περιθώριο παρέα με μπόλικο αλκοόλ και ύποπτες φυσιογνωμίες!

Τα έργα του απεικονίζουν σκηνές από καμπαρέ, θέατρα, αίθουσες χορού και πορνεία. Το 1891 φιλοτέχνησε μια έγχρωμη αφίσα για λογαριασμό του Moulin Rouge η οποία και τον κατέστησε διάσημο εν μια νυκτί.

Εβδομήντα πρωτότυπα έργα του Toulouse Lautrec φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο Ηρακλειδών από τις 6 Δεκεμβρίου με την έκθεση Ο Toulouse Lautrec και η Belle Epoque στο Παρίσι και την Αθήνα, έως τις 4 Μαϊου 2008, και παίρνοντας παράταση θα τα δούμε και από τις 6 Μαίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2008.

Ταυτόχρονα επιχειρείται μια συνοπτική προσέγγιση στις κρατούσες ιστορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες της αστικής Αθήνας της ίδιας εποχής.

Τα έργα του Lautrec (διαφημιστικές αφίσες, χαρακτικά και σχέδια), πλαισιώνονται από επιλεγμένα γαλλικά λογοτεχνικά χωρία και φωτογραφίες και άλλα πραγματολογικά στοιχεία που επιχειρούν να βοηθήσουν το θεατή να κατανοήσει με καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.


INFO
Μουσείο Ηρακλειδών: Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ.: 210 3461981
www.heraklidon-art.gr
Διάρκεια έκθεσης: από 6 Μαίου έως 5 Οκτωβρίου 2008

Σχετικές ειδήσεις
Ο Αττίκ στο Παρίσι, έκθεση στην αίθουσα Τέχνης Ιανός
27.01.2017 14:46
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο Παρίσι του Αττίκ! Σχέδια, παρτιτούρες, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας μεταφέρουν στο μαγευτικό Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα.
Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80: Έκθεση στην S. G. Art Gallery
14.12.2016 16:34
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση “Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80” με σχέδια, λιθογραφίες και γλυπτά έργα Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών που ζούσαν στο Παρίσι τις δεκαετίες ‘60, ‘70, και ‘80 και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Μέμος Μακρής. Από την Αθήνα στο Παρίσι 1934 - 1950, έκθεση από το ΜΙΕΤ στο Μέγαρο Εϋνάρδου
09.12.2016 13:31
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εγκαινιάζει στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Εϋνάρδου την έκθεση Μέμος Μακρής. Από την Αθήνα στο Παρίσι 1934 - 1950, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, στις 8 μμ.
Πλεύσις: Ένα νοητό ταξίδι στην ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών
27.09.2016 11:14
Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από 1η Οκτωβρίου 2016 την ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.