Το About παρουσιάζει την έκθεση “Concept : design : inter/national” που θα πραγματοποιηθεί από τις

3 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2012.

Σε μια Ελλάδα συνηθισμένη πια να κινείται ανάμεσα στο δυσοίωνο της καθημερινότητας και την ατέρμονη κοινοτοπία, υπάρχουν στιγμές που ξεφεύγουν, που χαμογελούν στη βαριά συννεφιά του ανέμπνευστου, στρέφοντας την προσοχή εκεί που συνεχίζει να λάμπει το ελεύθερο δημιουργικό πνεύμα.

Μια περίοδος πρωτοποριακού έργου, από το 2001 ως το 2011, παρουσιάζεται στην έκθεση “concept : design : inter/national. 10 χρόνια Master of Arts Βακαλό“, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του φετινού Design Walk από το Κολλέγιο Βακαλό Art & Design, στον Χώρο Πολιτισμού ABOUT: την περίοδο 3-18/2/2012.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν 25 επιλεγμένα έργα από την πρώτη δεκαετία λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων α) Οπτικής Επικοινωνίας & Διαδραστικών Μέσων και β) Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Κολλεγίου, των πρώτων μεταπτυχιακών σπουδών που έγιναν στην Ελλάδα στο πεδίο του Design.

Ένας από τους βασικότερους σκοπούς της έκθεσης είναι να δοθεί μια σφαιρική και ουσιαστική εικόνα του σύγχρονου design και των διαφόρων τομέων του (οπτική επικοινωνία, τυπογραφία, product design, διαφήμιση, multimedia, web design, animation, σκηνογραφία, σχεδιασμός εμπορικών και οικιακών χώρων, διαμόρφωση περιβαλλόντων δημόσιας χρήσης, κ.ο.κ.), έτσι ώστε να δειχτεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει στον πολιτισμό, την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, κ.ά.

Ανήκει στα επιτεύγματα του δεκαετούς μεταπτυχιακού έργου του Κολλεγίου Βακαλό ότι δεν περιορίστηκε στην απλή παροχή συστηματικής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, αλλά αποτέλεσε τη βάση για την προαγωγή του ίδιου του design στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς και επαγγελματίες να παράγουν πρωτογενείς ιδέες ύψιστης ποιότητας, που ανοίγουν στην κυριολεξία δρόμους, οδηγούν τις εξελίξεις και ανταποκρίνονται στα πλέον σύγχρονα ερωτήματα και προβλήματα.

Ακολουθώντας με απόλυτη συνέπεια την πολύχρονη εκπαιδευτική και πολιτιστική στρατηγική του, το Κολλέγιο Βακαλό εγκαινίασε το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Design (επικυρωμένες εξ αρχής σε επίπεδο Master of Arts από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby), οι οποίες έχουν αξιοσημείωτη διεθνή απήχηση, φανερή τόσο από τις επανειλημμένες διακρίσεις και βραβεύσεις αποφοίτων σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς (λ.χ. Prix Möbius International, World Expo 2011) όσο και από την προσέλκυση σπουδαστών εκτός Ελλάδας. Από εφέτος, οι δύο μεταπτυχιακοί τομείς λειτουργούν με ανανεωμένο πρόγραμμα και δέκα, συνολικά, υποειδικότητες.