Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Effi Rabsilber: Η κα. Μέρκελ έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα την ελληνική καθημερινότητα

Effi Rabsilber: Η κα. Μέρκελ έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα την ελληνική καθημερινότητα

Το θέατρο Επί Κολωνώ παρουσιάζει στη σκηνή Φουαγιέ την performance «Η Μέρκελ έρχεται» την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2012 για μια

μοναδική παράσταση . Η Γερμανίδα σκηνοθέτις Effi Rabsilber απάντησε στις ερωτήσεις του Culturenow.gr για τη συνεργασία της με τους Έλληνες συναδέλφους της αλλά και για την ιδέα μιας παράστασης στην Ελλάδα με κεντρική ηρωίδα … την Άνγκελα Μέρκελ!

 

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 


Culturenow.gr: Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου θα παρουσιάσετε στο φουαγιέ του θεάτρου Επί Κολωνώ την performance «Η Μέρκελ έρχεται». Πείτε μας δυο λόγια για την υπόθεση της παράστασης.

Effi Rabsilber: Tο πρόσωπο που ηγείται της γερμανικής πολιτικής, βρίσκεται σε κρίση. Ένα σατυρικό alter ego της Μέρκελ επιδιώκει την επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Κρυμμένη πίσω από τη μάσκα του εαυτού της η Άνγκελα Μέρκελ συμβουλεύεται και οδηγείται μπροστά στο κοινό από έναν εικονολήπτη. Ο συνήθης πολιτικός της λόγος μετατρέπεται σε μια αντιπαράθεση για τα διάφορα προβλήματα της ύπαρξής μας. Με τη βοήθεια μιας ελληνίδας ψυχολόγου, η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται στην ουτοπική θέση να συζητά τις διαφορετικές πραγματικότητες μέσα στις οποίες ζούμε, τα γεγονότα, τα όνειρα και τις αξίες καθώς και τη δυσκολία να τα πραγματοποιήσουμε. 

 

Cul.N.: Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα και η συνεργασία με τους Έλληνες συντελεστές που συμμετέχουν;

E.R.: Η Γερμανίδα Καγκελάριος δε θα έπρεπε να είναι αντιπρόσωπος μόνο συγκεκριμένων πολιτικών ενδιαφερόντων, αλλά να είναι αντιπρόσωπος και του λαού. Επειδή η κα. Μέρκελ φαίνεται να έχει έναν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα την ελληνική καθημερινότητα. Επειδή περνάω, για προσωπικούς μου λόγους, αρκετό χρόνο στην Ελλάδα και ενδιαφέρομαι πολύ να γνωρίσω τους ανθρώπους εδώ, ήταν αυτονόητο για μένα να δουλέψω μαζί με μια ελληνική ομάδα.

 

 

Cul.N.: Γιατί επιλέξατε να «σχολιάσετε» την οικονομική-πολιτική κρίση που επικρατεί, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, «χρησιμοποιώντας» το πρόσωπο της Μέρκελ και όχι κάποιου άλλου προσώπου όπως του Σαρκοζί για παράδειγμα. Θεωρείτε πως η Μέρκελ είναι το κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων;

E.R.: Είμαι από τη Γερμανία και μιμούμαι τη Μέρκελ εδώ και κάποια χρόνια. Η Μέρκελ είναι η πιο οικεία προσωπικότητα σε εμένα από τα τωρινά πολιτικά δρώμενα.

 

Cul.N.:  Αν η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ένα θεατρικό πρόσωπο. Μία γνωστή ηρωίδα θεατρικού έργου ποια θα ήταν και γιατί;

E.R.: Μου έρχεται στο νου η όπερα "Turandot" του Puccini. Η πριγκίπισσα Turandot θέτει γρίφους. Όποιος θέλει να τα χει καλά μαζί της, πρέπει να τους λύσει. Αλλιώς τον κονταίνει ένα κεφάλι.

 

Cul.N.: Πώς αναμένετε να εισπράξει το ελληνικό κοινό την παράσταση; Θέλετε να του περάσετε κάποιο μήνυμα και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

E.R.: Αυτό το project είναι ένα πείραμα, μιας και δεν υπάρχουν γραμμένοι διάλογοι . Το κοινό προσκαλείται να συμμετέχει στην κουβέντα. Αν ήταν παρούσα αυτό το απόγευμα η Άγκελα Μέρκελ, θα προσδοκούσε να διορθώσει την εικόνα της απέναντι στους Έλληνες, να την αναπτύξει περαιτέρω, να την ανανεώσει. Αυτή η παράσταση γίνεται για να προβληθούν οι διαφορετικές ιδέες, εικόνες για εμάς και για τους ''άλλους". Η performance επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις διαφορετικές οπτικές της ζωής μας.

 

Cul.N.:  Θα παρουσιάσετε την παράσταση και σε άλλες χώρες; Στη Γερμανία π.χ.; Πώς πιστεύετε πως θα αντιδρούσε το κοινό της Γερμανίας και ποια μηνύματα θα θέλατε αντίστοιχα να περάσετε στους Γερμανούς;

E.R.: Η performance Η Μέρκελ έρχεται / Angela goes utopia δημιουργήθηκε μοναδικά για αυτό το διάστημα και μόνο για την Ελλάδα.

 

Cul.N.: Μετά το «Η Μέρκελ έρχεται», ποια είναι τα επόμενα θεατρικά σας σχέδια;

E.R.: Η Μέρκελ έρχεται / Angela goes utopia , είναι η πρώτη μου performance στην Ελλάδα και μέχρι τώρα δεν έχω άλλα μελλοντικά projects για εδώ. Τον Απρίλη και το Μάη θα παίξω με το χοροθεάτρο "MS Schrittmachen" την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", σε ένα εμπορικό κέντρο στο Βερολίνο.

 

Cul.N.: Σας ευχαριστώ πολύ

E.R.: Κι εγώ σας ευχαριστώ
 

Σχετικές ειδήσεις
Medea Electronique: Το να πάρεις την ευθύνη και να δράσεις είναι μεγάλη πράξη ελευθερίας
30.01.2017 12:51
Η καινούργια δράση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, «Λογοτεχνία στη Σκηνή», στο πλαίσιο της οποίας νέοι δημιουργοί συνομιλούν με λογοτέχνες της γενιάς τους, εγκαινιάζεται με την παρουσίαση της cross-arts performance «Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο», που βασίζεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Στίγκα (εκδόσεις Μικρή Άρκτος), από την Medea Electronique. Με αυτή την αφορμή, η πρωτοπόρα καλλιτεχνική κολεκτίβα, μας μιλάει για τις προκλήσεις αυτού του εγχειρήματος, για τον ποιητικό κόσμο του χαρισματικού Γιάννη Στίγκα, για την σύμπραξη με τον διακεκριμένο χορευτή Γιάννη Νικολαϊδη, ενώ μας δίνει και μία πρώτη εικόνα από την οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση που "χτίζεται" μπροστά στα μάτια του θεατή.
Θοδωρής Αμπαζής: Το Εθνικό Θέατρο είναι υπέρ της συνεργασίας και της εξωστρέφειας
29.07.2016 11:04
Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας, παρουσιάζοντας τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας. Η δίγλωσση παράσταση, που αποτελείται από Έλληνες και Ρώσους ηθοποιούς, ξεκινάει το “ταξίδι” της από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 29 & 30 Ιουλίου, ενώ ακολουθεί το Ηρώδειο στις 22 Σεπτεμβρίου και η Μόσχα τον Νοέμβριο! Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με τον συνθέτη και αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Θοδωρή Αμπαζή, που έκανε τη σύνθεση των χορικών και ανέλαβε τη διδασκαλία του Χορού.
DETACH: Ποίηση είναι η κρυπτογράφηση και ο κώδικάς μας
22.07.2016 12:13
Μία από τις ελληνικές παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι το «The Dark Manifesto», μία lecture performance για το θάνατο των μανιφέστων τον 21ο αιώνα, η οποία θα παρουσιαστεί από την ομάδα DETACH στις 27 και 28 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260. Τα μέλη της ομάδας DETACH, Γιώργος Βαλαής, Μάκης Κεντεποζίδης, Θάλεια Ιωαννίδου, Voltnoi Brege, βρήκαν λίγο χρόνο και μας μίλησαν –εν μέσω προβών- για την καλλιτεχνική τους "συνάντηση", την ιδέα πίσω από το «Σκοτεινό Μανιφέστο» που αποτελεί την αρχή μίας τριλογίας πάνω στη φόρμα του lecture, αλλά και για τις κρυμμένες δυνατότητες μέσα σε ένα νέο κόσμο που στοιχειώνεται βασανιστικά από καθετί παλιό…
Άννα Φερς: Μία περφόρμανς πρέπει να μας
21.06.2016 15:20
Καλεσμένη από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου Anna Furse /Άννα Φερς, διευθύντρια στο τμήμα Θεάτρου και Performance και για 15 χρόνια υπεύθυνη στο διεθνώς αναγνωρισμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Performance Making, είναι το πρόσωπο κλειδί σε ένα πρότζεκτ με τίτλο Δημιουργώντας μία Περφόρμανς. Το πρότζεκτ Performance Making θα διαρκέσει συνολικά 10 ημέρες, από την Πέμπτη 7 έως Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, και αποτελείται από τρείς δράσεις: Εντατικό εργαστήριο 8 ημερών (workshop) με την Anna Furse, Διάλεξη με ελεύθερη είσοδο, Συμπόσιο 2 ημερών που θα συντονίζουν η Anna Furse και η Ana Sanchez Colberg.
C. for Circus: Επιλέγουμε το θέατρο ως τρόπο αντίστασης στην γκρίζα καθημερινότητα!
09.03.2016 16:45
Η ομάδα C. for Circus επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας, μετά το «Κάτι διαφορετικό», για να παρουσιάσει την δική της σκηνική εκδοχή στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Με το ίδιο μέτρο», στο Θέατρο Από Μηχανής.