Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο και παγκοσμιοποίηση!

Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο και παγκοσμιοποίηση!
Ο έρωτας, η πράξη του ουσιαστικά, η συνουσία αλλιώς, στα σημερινά δεδομένα. Αυτή είναι η έμπνευση για πολλούς κορυφαίους καλλιτέχνες , οι οποίοι με τα έργα τους έχουν σκοπό να αποκλείσουν κάθε τρομο-φοβική απειλή για μία από τις μοναδικές χαρές και απολαύσεις της τρομολαγνικής σύγχρονης ζωής!

Ο έρωτας, η πράξη του ουσιαστικά, η συνουσία αλλιώς, στα σημερινά δεδομένα. Αυτή είναι η έμπνευση για πολλούς κορυφαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι με τα έργα τους έχουν σκοπό να αποκλείσουν κάθε τρομο-φοβική απειλή για μία από τις μοναδικές χαρές και απολαύσεις της τρομολαγνικής σύγχρονης ζωής!

Η «ηδονική» αυτή έκθεση φέρει τον τίτλο «ΣΥΝουσίες» και παρουσιάζεται στον Εικαστικό Κύκλο, με την επιμέλεια της Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν.

Ο ευρύτερος στόχος της έκθεσης είναι να μας κάνει ξανά να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στη χαρά του έρωτα, παρά τη σημερινή τεχνοκρατική, καταναλωτική, αυτοματοποιημένη εποχή.

Η συνουσία είναι η χαρά της ζωής , που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς ψυχικά. Αυτή η χαρά μπορεί και περιλαμβάνει ταυτόχρονα σπουδαία συναισθήματα, πέρα από τη μηχανική ηδονή της στιγμής. Το άρωμα ενός λουλουδιού, τη θεσπέσια αίσθηση του φωτός, τη γητειά της παντοδύναμης φύσης μέχρι και την υπέρτατη, ολοκληρωμένη, βιωμένη μέχρι τα μύχια ηδονή.

Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, καλλιτέχνες, φωτογράφοι, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης και άλλους καλλιτέχνες της γενιάς του 30, Δ. Αρμακόλας, Δ. Βλάσσης, Δ. Γέρος, Χ. Γύρας, Γ. Δουατζής, Μ. Ζιάκα, Γ. Ζυμαράκης, Β. Κουζούνης, Μ. Λεβεντάκου, Στεφ. Μανουσάκης, Χρ. Μουσμουλίδης, Τ. Νικολαϊδης, Θ. Παπαγιάννης, Ασπ. Παπαδοπεράκη, Μ. Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Fotis, Τρ. Πατρασκίδης, Π. Σάμιος , Β. Σπεράντζας, P. Seibt, Χρ. Σαρακατσιάνος, Δ. Ταλαγάνης και άλλοι, δίνουν την πραγματική διάσταση της απόλαυσης του έρωτα μέσα από τα έργα τους.

Ό,τι έχει θαφτεί πάνω στη χαρά και την ηδονή της ερωτικής συνεύρεσης ξεθάβεται, φέρνοντας στην επιφάνεια και πάλι έννοιες, συναισθήματα, εμπειρίες και βιώματα. Ό,τι δηλαδή μας έχει «κλέψει» ο σύγχρονος τρόπος αντίληψης, η απανθρωπιά, ο φόβος και ο τρόμος των «μεγάλων», των μεταδιδόμενων νοσημάτων, της παγκοσμιοποίησης, της καταστροφής του περιβάλλοντος, που μας ενίσχυσε παράλληλα με επιδερμικές «δήθεν» απολαύσεις.

Μήνυμα αισιοδοξίας, το καθένα από τα έργα που παρουσιάζονται εδώ, αποτελεί και από έναν χαιρετισμό στη φυσιολογική, γεμάτη ενέργεια ζωή απομέρους των καλλιτεχνών που αρχίζοντας από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, ανήκουν σε διάφορες επιμέρους γενιές του 20ού, με τους νεότερους να έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του 70.

Μία πραγματικά υπέροχη εικαστική έκθεση για το πιο όμορφο συναίσθημα που υπήρξε και θα υπάρξει - που ευτυχώς δεν το χρησιμοποιήσαμε μόνο για αναπαραγωγικούς λόγους... Τα έργα της είναι δουλεμένα με ταλέντο και μεράκι, μα πάνω απ\' όλα με αυθεντικό πάθος, ζωντανεύουν τις αναισθητοποιημένες μας αισθήσεις.

Τα έργα της έκθεσης θα μας απελευθερώσουν από ανάδρομες συστολές, τύψεις και τα συναφή παράγωγα μιας δήθεν ηθικής, στην πραγματικότητα υποκρισίας, που είναι η μόνη που μας εξανθρωπίζει.

Info
ΣΥΝουσίες
Εγκαίνια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου, στις 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09.00 με 15.00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00 με 14.00 και 17.30 με 20.30
Εικαστικός Κύκλος/Χώρος Τέχνης, Χαρ. Τρικούπη 121
Τηλ.: 210 3300136
www.ikastikos-kiklos.gr

Σχετικές ειδήσεις
06.02.2017 17:23
Απεβίωσε τη Δευτέρα 6/2 μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία 90 ετών, ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του χρωστήρα στην Κρήτη, ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός.
Παράταση των δύο εκθέσεων του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών
25.01.2017 12:54
Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η λειτουργία των δύο εκθέσεων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, «Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι. Υποθετικοί Χοροί» και «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», ενώ συνεχίζονται οι ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου.
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ
07.11.2016 17:09
Πώς μια συλλογή μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες; Πώς καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν μεσολαβούν πολλές δεκαετίες; Πώς ορίζεται η έμπνευση και πώς φιλοξενείται και μετουσιώνεται σε έργο τέχνης στη….σοφίτα ενός μουσείου; Αυτό το άκρως δημιουργικό πλαίσιο έρχεται να αναδείξει η νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», στη Μονή Λαζαριστών, από τις 9 Νοεμβρίου 2016 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2017.
Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές: έκθεση στη γκαλερί Citronne στον Πόρο
21.06.2016 16:10
Φέτος η γκαλερί Citronne, επικεντρώνεται στη θεματική του Αιγαίου, διαχρονικά επίκαιρη με ευρύτατες διαστάσεις τελευταία. Τα σημερινά κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα φέρνουν στην επιφάνεια ερωτήματα και οξείς προβληματισμούς με ελλιπή ή και ανύπαρκτη κατανόηση.