Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ο Ερμής Θεοδωράκης ζωντανά στο Goethe Institute (26-1-2012)

Ο Ερμής Θεοδωράκης ζωντανά στο Goethe Institute (26-1-2012)

Μια συναυλία αφιερωμένη σʼ έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες όλων των εποχών, αξίζει την αμέριστη υποστήριξη όλων μας. Το ινστιτούτο

 

Από τον Σταύρο Μπέκα

 

Goethe, παρά την ελεύθερη είσοδο, δεν γέμισε το βράδυ της Πέμπτης, αλλά τουλάχιστον είχε αρκετό και ένθερμο κόσμο ώστε να δώσει την απαραίτητη ώθηση σʼ έναν εξαιρετικό πιανίστα που απέδωσε όσο πιο πιστά μπορούσε τη μουσική του Ξενάκη.

 


Ο Ξενάκης ήταν ανέκαθεν πνεύμα ανήσυχο, άλλωστε υπήρξε ο πρώτος που κατάφερε να συνδυάσει τις τέχνες με τις επιστήμες. Άνθρωποι που λατρεύουν τα μαθηματικά, είναι σχεδόν αδύνατο να μην υποταχθούν στη μαγεία του «οργανωμένου χάους» που τόσο επιβλητικά μας προσφέρει αυτός ο σπουδαίος συνθέτης.

 


Ένας σπουδαίος μουσικός είναι και ο Ερμής Θεοδωράκης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά τώρα ζει στο Αννόβερο της Γερμανίας. Παρότι είναι μόλις 32 ετών έχει στη κατοχή του πολλά βραβεία και πολλές διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Έχει ηχογραφήσει 8 δίσκους με μουσική για πιάνο του 20ου αιώνα, ενώ έχει συνθέσει και έργα για σόλο όργανα και μουσική δωματίου.

 


Ο Ερμής μας παρουσίασε έργα του Ξενάκη σε χρονολογική σειρά έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε ευκολότερα την πρόοδο και τις αλλαγές στη σκέψη και τη σύνθεση του δημιουργού. Η συναυλία ξεκίνησε με το «Six chansons pour piano» ένα πρώιμο έργο του 1951, άκρως επηρεασμένο από τον Bela Bartok, έργο το οποίο ο ίδιος ο Ξενάκης δεν επέτρεπε να παίζεται μέχρι λίγο πριν τον θάνατό του. Ακολούθησε το «Herma» του 1960-61, ένα έργο αφιερωμένο στον μεγάλο Ιάπωνα πιανίστα Yuji Takahashi, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνο ήταν ο μοναδικός που μπορούσε να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά το έκανε και από μνήμης!

 

Στη συνέχεια έπαιξε το «Evryali» του 1973, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Γαλλίδα πιανίστα Marie-Francoise Bucquet. Η ίδια η Bucquet θεωρούσε ότι ήταν αδύνατο να αποδοθεί περισσότερο από το 80 με 90% από αυτό που είναι γραμμένο! Αυτό το τόσο ιδιαίτερο έργο, το συνέθεσε ο Ξενάκης ένα καλοκαίρι που ζούσε στη Κορσική, περιτριγυρισμένος από θάλασσα και όντας απομονωμένος σε μια καλύβα βοσκού! Το «Mists» του 1980, που ακολούθησε, είναι αφιερωμένο στον πιανίστα Roger Woodward και πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια έργο του Ξενάκη για σόλο πιάνο, ενώ το «a r. (Homage a Maurice Ravel)»  του 1987, που έκλεισε τη συναυλία, είναι ένας δίλεπτος δυναμίτης με συνεχείς εναλλαγές από μελωδικά σχήματα.

 

 

Είναι πραγματικά αδύνατο να μην αναγνωρίσουμε την αφοσίωση που χρειάζεται για να εκτελέσεις από μνήμης έργα του Ξενάκη! Ο Ερμής Θεοδωράκης τα καταφέρνει περίφημα και πιθανότατα είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή που μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο. Η γνώμη όλων μας άλλωστε για την αξία του έχει απειροελάχιστη σημασία, όταν ο ίδιος ο Ξενάκης του έστειλε συστατική επιστολή δηλώνοντας πως τον θεωρεί ιδανικό ερμηνευτή των έργων του...

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 3)
30.09.2016 14:34
Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη μας πλημμύρισε συναισθήματα και μας ταξίδεψε νοερά μιας και είχε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις μουσικές που ακούσαμε!
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 1)
28.09.2016 17:11
Το τριήμερο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου έφτασε! Και αν ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" τότε όλοι θα φύγουμε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι, τουλάχιστον με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας.
Calexico – Moa Bones @ Fuzz Live Music Club: Live review
17.11.2015 10:14
Μια ιδιαίτερη μέρα, αυτή του Σαββάτου, ήταν ικανή να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ανάμικτα συναισθήματα είχαν βρεί χώρο στην σκέψη μας και η πρώτη ματιά στην είσοδο του Fuzz μας έκανε να απορήσουμε για την αφοσίωση των Αθηναίων στους Calexico. Ο κόσμος αρκετός, απο πολύ νωρίς να περιμένει υπομονετικά για την είσοδο. Η εμφάνιση ήταν πολυ πρίν sold out!
Chinese Basement & Στάθης Ντόβας @ Ρομάντσο: Live review
30.10.2015 17:21
Μπαίνοντας στο στενό της Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική. Νεαρός κόσμος περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά του παλιού τυπογραφείου, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, για την ζωντανή εμφάνιση των Chinese Basement και του μουσικού συνοδοιπόρου τους για το συγκεκριμένο λαιβ, Στάθη Ντόβα.
Ο Theodore @ Fuzz Live Music Club: Live review
29.10.2015 11:15
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν το πρώτο που ο χειμώνας μας καλωσόριζε με δυνατή βροχή και αισθητό κρύο. Στην ιδέα του επικείμενου λάιβ φάνταζε ιδανική μια τέτοια ατμόσφαιρα. Με τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας βρεθήκαμε στο Fuzz της Πειραιώς. Ο κόσμος αρκετός παρά την ταλαιπωρία της βροχής. Πρόσωπα που περίμεναν με προσμονή την έναρξη και που απαρτίζονταν από όλο το ηλικιακό φάσμα.