Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Αντικειμενικό και Μη αντικειμενικό

Αντικειμενικό και Μη αντικειμενικό
Μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων Ρωσικής Πρωτοπορίας παρουσιάζονται σε μία σπουδαία έκθεση στη Μονή Λαζαριστών, στους χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων Ρωσικής Πρωτοπορίας παρουσιάζονται σε μία σπουδαία έκθεση στη Μονή Λαζαριστών, στους χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Τα έργα είναι από τη Συλλογή Κωστάκη/Ρωσική Πρωτοπορία και θα βρίσκονται στη Μονή Λαζαριστών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 130 έργα που προέρχονται από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - μια από τις σημαντικότερες ανά τον κόσμο συλλογές Ρωσικής Πρωτοπορίας- που στο σύνολο της αριθμεί περισσότερα από 1270 έργα.

Τα έργα καλύπτουν εποχές από τα πιο σημαντικά κινήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, όπως το Συμβολισμό, τον Κυβοφουτουρισμό, τον Σουπρεματισμός, το Κονστρουκτιβισμός, την Παραγωγική Τέχνη, την Οργανική Παιδεία, την Αναλυτική Τέχνη και τον Ηλεκτρο-οργανισμός.

Πρόκειται για έργα μιας επαναστατικής κοινωνίας με κύριο σύνθημα την ανατροπή των απαρχαιωμένων δομών και την αλλαγή.

Η παρουσίαση των παραπάνω κινημάτων μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα είναι ο κύριος στόχος της έκθεσης, επιδιώκοντας παράλληλα να αναδείξει το νέο, πειραματικό και δυναμικό χαρακτήρα, τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς και τις οπτικές εμπειρίες μιας τέχνης που αναπτύχθηκε στη Ρωσία τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Τα έργα αποτελούνται από πίνακες, σχέδια, τυπώματα, κατασκευές, πορσελάνες και αρχειακό υλικό από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εποχή.

Info
Συλλογή Κωστάκη/Ρωσική Πρωτοπορία
Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: Έως τις 30 Νοεμβρίου
Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 με 14.00 και 17.00 με 21.00
Σάββατο και Κυριακή 10.00 με 21.00
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κ.Μ.Σ.Τ.)
pr@greekstatemuseum.com
http://www.greekstatemuseum.com
2310 589140-3, 2310 589152

Σχετικές ειδήσεις
Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κρήτη
22.11.2016 11:36
To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. Η περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης”.
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Η επανάσταση του χρώματος: νέα έκθεση με έργα της Συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ
07.09.2016 11:38
«Η Επανάσταση του χρώματος», είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης-παραγωγής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Μονή Λαζαριστών από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2016, σε επιμέλεια της Αγγελικής Χαριστού.
Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη: Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στη 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα
02.09.2016 11:51
Μέχρι και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έχουν την ευκαιρία οι φίλοι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να επισκεφθούν την έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη», που φιλοξενείται από τις αρχές Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια από τις τελευταίες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, στις 12:00 και στις 15:00. (μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00)
Ξενάγηση σε δύο εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
30.06.2016 11:34
Το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 12:00 ξεναγούμαστε στις δύο τρέχουσες εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.