Με το που ακούς Πατρινό καρναβάλι σκέφτεσαι αυτόματα: κομφετί, μουσική και χάος. Στην Πάτρα την περίοδο του καρναβαλιού, η κανονική ροή της καθημερινότητας παγώνει σίγουρα για ένα τριήμερο.

Από τη Φαίη Πιτσιλίδου

Σ’ αυτό το συγχυσμένο τριήμερο εκτυλίσσεται και η ταινία ο Παράδεισος, όπου «Παράδεισος» είναι το θέμα  του άρματος, που θα λάβει  μέρος στην παρέλαση και μία ομάδα ανθρώπων σχετίζονται με αυτό, κατά έναν περίεργο τρόπο. Η ομάδα αυτή αποτελείται από την Μαριάννα, που γυρίζει από το Λονδίνο για χάρη του Μιχάλη, τον Νίκο που εκμεταλλεύεται την ατμόσφαιρα των ημερών για να εκδηλώσει τον έρωτά του στο αφεντικό του Σωκράτη, την Ευγενία που προκειμένου να ζήσει φυσιολογικά με τον κατά πολύ νεότερό της Αντώνη, πρέπει να το ανακοινώσει στην κόρη της  … και τον Ηλία, που πασχίζει να πείσει τη γυναίκα του Βίκυ να γυρίσει πίσω σε εκείνον.

Τέσσερα ζευγάρια, που καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών, διεκδικούν τον έρωτά τους με το ίδιο σθένος, σε μία γιορτή όπου μπορείς να είσαι κάποιος που δεν τολμούσες ποτέ και προσδοκούν να βρουν το δικό τους επίγειο Παράδεισο. Φυσικά λόγω του χάους που επικρατεί, τα πράγματα κάποια στιγμή ξεφεύγουν, αλλά προφανώς στο τέλος η τάξη αποκαθίσταται.
Ο Παναγιώτης Φαφούτης, βέρος Πατρινός, σκηνοθέτησε μία ταινία που μιλάει για την συντροφικότητα και τη διεκδίκηση του συναισθηματικού Παραδείσου. Εκμεταλλεύεται το Πατρινό καρναβάλι του 2010 και στήνει μία πλήρως αληθοφανή ατμόσφαιρα, σε τέτοιο σημείο, όπου ακόμα και αν δεν έχεις πάει ποτέ στην Πάτρα αποκριές, δεν χρειάζεται γιατί μόλις το έζησες! Εμπιστεύεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ταινίας –αφού μιλάμε για καρναβάλι- τη μουσική, σε ειδήμονες του χώρου (G.Pal, Anna Maria X), γεγονός που τον ανταμείβει. Οι ερμηνείες των ηθοποιών έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, με την κόρη της Ευγενίας όμως να ξεχωρίζει.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Παναγιώτη Φαφούτη, αποτελεί πολύ πιο αξιόλογη προσπάθεια από την πρώτη (Η κληρονόμος, που απλά σκηνοθέτησε), αφού σύμφωνα και με τον ίδιο, «παρουσιάζει το καθαρόαιμο προσωπικό του όραμα, μία ταινία που ονειρεύτηκε, έγραψε και σκηνοθέτησε.»

Α! Και για όσους θα αναρωτηθούν κατά τη διάρκεια της ταινίας, η διαβάθμιση είναι ως εξής:
7 χρόνια είναι η μπρούτζινη επέτειος,
25 η αργυρή και
50(!) χρόνια είναι η χρυσή…

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Παναγιώτης ΦαφούτηςΠαραγωγός: Μαρία ΔρανδάκηΠρωταγωνιστούν: Νατάσσα Ζάγκα, Μιχάλης Φωτόπουλος, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Χρήστος Λούλης, Όλια Λαζαρίδου, Ερρίκος Λίτσης, Μαρία Σκουλά, Aντρέας Κωνσταντίνου, Λίλα Μπακλέση, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Θανάσης Βλαβιανός, Λίζα Νεοχωρίτη, Μιλτιάδης Νίκας

Δ. Φωτογραφίας: Γιώργος ΠαπανδρικόπουλοςΜοντάζ: Πάνος ΒουτσαράςΜουσική: Γιώργος Παλλήκαρης aka G.PalΣκηνικά: Πηνελόπη ΒαλτήΚοστούμια: Ιωάννα ΤσάμηΉχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Πάνος Βουτσαράς, Κώστας ΒαρυμποπιώτηςΜακιγιάζ: Εύη ΖαφειροπούλουExecutive Producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης