Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Augusti Fernández, Barry Guy και Ramón López στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Augusti Fernández, Barry Guy και Ramón López στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει στη μικρή σκηνή ένα εκρηκτικό μουσικό τρίο στις

11 Φεβρουαρίου 2012.

 

Η ευρωπαϊκή σκηνή έχει αναδείξει εξαιρετικούς μουσικούς του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, και το τρίο του πιανίστα Augusti Fernández, του μπασίστα Barry Guy και του ντράμερ Ramón López είναι ανάμεσα στα σχήματα που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος σήμερα.

 

Οι Fernández, Guy & López έχουν συνδημιουργήσει αρκετές φορές, με πρόσφατη την έκδοση του Morning Glory . Πρόκειται για ένα ποιητικό ηχογράφημα με έξι, εμφατικώς μελωδικά συνθέματα του πιανίστα και έξι ομαδικούς, σχεδόν μινιμαλιστικούς αυτοσχεδιασμούς. Χαμηλών τόνων, αλλά όχι μπαλάντες, οι μεν συνθέσεις έχουν την αβίαστη χάρη στιγμιαίων επινοήσεων, οι δε αυτοσχεδιασμοί την ευστάθεια γραμμένης παρτιτούρας. Ήχος-γέφυρα μεταξύ αυτού των κορυφαίων τρίο (Jarrett, Evans, Hancock) και των σημερινών αναζητήσεων. Ακρόαμα μυστηριακό αλλά όχι ερμητικό, λυρικό αλλά όχι ευτελές, στοχαστικό αλλά όχι σκοτεινό, αργό, γαλήνιο, ονειρικό.
 

Augusti Fernández: πιάνο
Barry Guy: μπάσο
Ramón López: ντραμς

Παράλληλα με τη συναυλία , ο Ramón López θα παραδώσει ένα workshop για τον αυτοσχεδιασμό.

 

Παράλληλες δράσεις

Mama Africa: Ramón López & Wozniak
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2011
Μικρή Σκηνή
Ώρα: 18:00
Εισιτήρια: 10€


Το Mama Afrika είναι μια παράσταση στην οποία δύο δεξιοτέχνες στους τομείς τους, ο Πολωνός σχεδιαστής Wozniak και ο Ισπανός ντράμερ Ramón López, εγκατεστημένοι και οι δύο στη Γαλλία, μοιράζονται συγγενείς ευαισθησίες και εκφράζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το τι είναι η Αφρική για τον καθένα τους.

Ο Βόζνιακ, γνωστός «ιστοριοπλάστης», έχοντας συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Manu Chao και ο Archie Shepp πάνω σε διάφορα πρότζεκτ (βιβλία, δίσκους, κινούμενα σχέδια), ονειρευόταν πάντα να κάνει αυτήν τη συνάντηση σχεδίου και μουσικής. Ο Λόπες, βιρτουόζος ντράμερ της τζαζ και αβάν-γκαρντ μουσικής, είναι κι αυτός γνωστός για τις συνεργασίες του με καλλιτέχνες από άλλους χώρους (ηθοποιούς, χορογράφους, εικαστικούς).

Έτσι λοιπόν ξεκινά το ταξίδι! Οι επτά μικρές ιστορίες που σχεδίασε ο Βόζνιακ ειδικά γι’ αυτή την παράσταση, τις οποίες σκηνοθέτησε και ζωντάνεψε η Marjorie Guigue, λειτουργούν ως έναυσμα και ορίζοντας στην περφόρμανς του Ραμόν Λόπες. Μέσα από ένα παιχνίδι σπειροειδούς αυτοσχεδιασμού, ο Βόζνιακ απαντά στον Λόπες προβάλλοντας τα σχέδια που δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη.

Με το Mama Afrika, ο Βόζνιακ και ο Λόπες συναντώνται «εν δράσει» για να δημιουργήσουν μια ποιητική παράσταση, μια παράσταση πραγματικότητας και αλήθειας. Είναι σαν δύο περιφερόμενοι σχοινοβάτες που έχουν αποφασίσει να κοιτάξουν την Αφρική χωρίς παρωπίδες. Εδώ ο ρυθμός απαντά στην εικόνα και η εικόνα μιλά για τη μουσική , η οποία έχει καταληφθεί από τα χρώματα, τους ρυθμούς, τα λόγια, αλλά και τον πόνο της Αφρικής.
Ramón López: ντραμς
Wozniak: σκίτσα

 

Workshop με τον Ramón López

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 12:00-14:00
Αίθουσα χορού
Είσοδος ελεύθερη
Απευθύνεται σε:
Φοιτητές μουσικών σχολών, επαγγελματίες μουσικούς και όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την jazz μουσική και τον αυτοσχεδιασμό.
 

Γλώσσα:
Αγγλικά

 

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).
Συνηχήσεις 2016: Έργα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής Δωματίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
17.02.2016 15:15
Για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει τον καλλιτεχνικό θεσμό «Συνηχήσεις», αυτή τη φορά παρουσιάζοντας έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δωματίου.
Συναυλίες από τη Στέγη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
04.02.2016 11:43
Δύο γείτονες, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.
Αφιέρωμα στον Claude Vivier από το Ergon Ensemble στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
26.01.2016 11:45
Το ελληνικό μουσικό σύνολο Ergon Ensemble, που αγαπάει τη σύγχρονη μουσική, κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κλωντ Βιβιέ.