Η Cheapart παρουσιάζει την έκθεση του Στέφανου Καμάρη «Ιστορία του Κλημέντ Τστατέλνικοφ» από τις

7 Φεβρουαρίου σε επιμέλεια Κωστή Βελώνη.

Ο Κλημέντ Τστατέλνικοφ γεννήθηκε το 1897 στη Μόσχα. Αν και για τον ίδιο, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε, η πρόσφατη ανακάλυψη, σε ένα ημικατεστραμμένο κτίσμα, μιας σειράς από γλυπτικές εγκαταστάσεις, πιθανότατα να δικαιολογεί το μυστήριο που περιέβαλλε τη ζωή και το θάνατό ( ; ) του.

Μηχανές ευχών, μαγικές μηχανές, μνημεία ευχών, «αντιμηχανές» που αυτοκαταστρέφονται, αμφιλεγόμενα εκπαιδευτικά παιχνίδια και γλυπτά όπου πρωταγωνιστούν σταλινικά μουστάκια… και μία πόρτα με πολλά μάτια : αυτοπροσωπογραφία – όπως τιτλοφορείται- μετά την αποφυλάκιση από τα διαβόητα γκούλαγκ των νησιών Σολόφκι.

Στο άτυπο αυτό μουσείο κάνει την εμφάνισή του με ένα έργο και ένας επιπλέον χαρακτήρας, ο κάποτε φίλος του Κλημέντ Τστατέλνικοφ, και παρασημοφορημένος δις -όπως μαρτυρά και το κουτί με ορισμένα προσωπικά του αντικείμενα- Βιτάλι Μποζόφ. Ο Τστατέλνικοφ θα αναφερθεί σε αυτόν σε τρία τουλάχιστον έργα, ένα εκ των οποίων αποτελεί και η Πάντα βυσσινί Παρτίδα, όπου οι δυο τους αναμετριόνται σε μία τελική παρτίδα σκακιού με αρκετά παραλλαγμένους όμως κανόνες… 
 

Επιμέλεια: Κωστής Βελώνης