Το θέατρο Επί Κολωνώ παρουσιάζει στη σκηνή Black Box το έργο του Καταλανού συγγραφέα Εστέβα Σολέρ «Κόντρα στην Δημοκρατία» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παλίλη από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012.

Πιστεύετε στη Δημοκρατία;
Πιστεύει ακόμα κανείς πως εμείς οι πολίτες κυβερνάμε ουσιαστικά την κοινωνία μας;
Το μέλλον θα είναι καλύτερο;

Αυτά και πολλά ερωτήματα τίθενται στο έργο του Καταλανού συγγραφέα Εστέβα Σολέρ, που ύμνησε η κριτική και λάτρεψε το κοινό στο Φεστιβάλ Grec της Βαρκελώνης τον Ιούλιο του 2011. Αποτελεί το τελευταίο έργο της τριλογίας του (μετά το Κόντρα στην Πρόοδο – που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε αθηναϊκή σκηνή – και το Κόντρα στον Έρωτα) και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η συγγραφή του έργου ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2010 στο Σπίτι της Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ στην Πάρο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Sala Beckett της Βαρκελώνης. Έχει μεταφραστεί στην ισπανική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Με το γνωστό ανατρεπτικό ύφος του, ο Σολέρ σχολιάζει αυτή τη φορά τη σύγχρονη δημοκρατία, μέσα από επτά μονόπρακτα που ο ίδιος χαρακτηρίζει “γκραν-γκινιόλ” (ορισμός γκραν γκινιόλ: «θεατρικό είδος γαλλικής προέλευσης που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα το οποίο είχε ως στόχο, με έργα σύντομης διάρκειας, να δείξει τη θηριωδία της εποχής, μέσα από τη φρίκη και τη σουρρεαλιστική φάρσα»). Με κύρια συστατικά την έκπληξη και το χιούμορ, ο συγγραφέας φωτογραφίζει το αλλοπρόσαλλο της εποχής και τη σαθρότητα όλων των σχέσεων, οικονομικών, οικογενειακών, κοινωνικών και εν γένει πολιτικών.

Ο “σύγχρονος Ιονέσκο” βάζει το δάκτυλο “επί τον τύπον των ήλων” και αμφισβητεί το μόνο πράγμα το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ίσως, σε αυτόν τον κόσμο: τη δημοκρατία.

Μερικά λόγια για το έργο:

Το «Κόντρα στην Δημοκρατία» (7 μονόπρακτα γκραν-γκινιόλ) είναι ένα έργο που συνδυάζει το γέλιο με τη φρίκη, καθώς βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας 7 σκηνές τόσο παράξενες αλλά και ταυτόχρονα τόσο οικείες, επτά σουρεαλιστικά και ωμά οράματα με θέμα τη συλλογική εξαπάτηση που γίνεται κάθε μέρα πιο σκανδαλώδης. Μεταξύ άλλων, ένα ζευγάρι, καθηλωμένο μέσα σε ιστούς αράχνης, φέρνει στον κόσμο ένα παιδί-αράχνη που τελικά κατασπαράζει τους γονείς του, ένα άλλο ζευγάρι σκοτώνει τον 18χρονο γιο του γιατί… πρέπει να προβεί σε περικοπές λόγω κρίσης (και γιατί δεν παίρνει καλούς βαθμούς στο σχολείο!), ο Ντικ Τσέϊνι συνομιλεί με τον Λεοπόλδο του Κονγκό περί δημοκρατίας και δυο πολιτικοί ερημώνουν μια ολόκληρη πόλη γιατί βαριούνται να επαναλαμβάνουν τις εκλογές ώσπου να πείσουν τους πολίτες για το αποτέλεσμα που εκείνοι επιθυμούν…

Βιογραφικό Συγγραφέα:

Ο Εστέβα Σολέρ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1976. Σπούδασε σκηνοθεσία και θεατρική γραφή στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης. Έργα του έχουν παρασταθεί στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ν. Αμερικής. Εκτός από τη συγγραφή θεατρικών έργων, ασχολείται και με τη θεατρική μετάφραση και την κριτική κινηματογράφου ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε περιοδικά τέχνης και λογοτεχνίας. Το Κόντρα στην Πρόοδο γράφτηκε το 2008 στην καταλανική γλώσσα.

Έχει μεταφραστεί στην ισπανική, τη γαλλική, τη γερμανική, την αγγλική και βέβαια την ελληνική. Έχει ανέβει με μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, τη Γερμανία (Βερολίνο και Μόναχο), τη Χιλή και τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ελλάδα. Επελέγη επίσης ανάμεσα σε 646 έργα της σύγχρονης δραματουργίας για να παρουσιαστεί στο μεγαλύτερο θεατρικό Φεστιβάλ της Γερμανίας, το Theatertreffen. Το 2009 έγραψε το Κόντρα στον Έρωτα που έχει ήδη μεταφραστεί στην ελληνική, ισπανική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα. Τον Αύγουστο του 2010 ολοκλήρωσε την τριλογία του με το έργο Κόντρα στη Δημοκρατία.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ/Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παλίλης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σοφία Βασιλείου
Κοστούμια: Σόνια Μπλουμ
Βοηθός σκηνοθέτη: Λοίζος Καμπούρης
Φωτισμοί: Μιχάλης Παλίλης
Οπτικό υλικό: Κωνσταντίνος Καρπαθίου
Φωτογραφίες: Christos Stavros Vlachakis

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)
Γιάννης Διαμαντής, Ζωή Ξανθοπούλου, Λοΐζος Καμπούρης, Μιχάλης Παλίλης, Βάσια Πασπάλη