Το αφιέρωμα «BerlinVISION» συνεχίζει να μας φέρνει υπέροχα θεάματα, με την ευκαιρία βεβαίως των Ημερών Γερμανικού Πολιτισμού στην Αθήνα. Οι Ημέρες Videoart θα μας παρουσιάσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Γερμανίας από το 1963 έως σήμερα.

Το αφιέρωμα «BerlinVISION» συνεχίζει να μας φέρνει υπέροχα θεάματα, με την ευκαιρία βεβαίως των Ημερών Γερμανικού Πολιτισμού στην Αθήνα. Οι Ημέρες Videoart θα μας παρουσιάσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Γερμανίας από το 1963 έως σήμερα.

Οι Ημέρες Γερμανικού Πολιτισμού, που διοργανώνουν η Γερμανική Πρεσβεία και το Goethe-Institut Athen θα παρουσιαστούν σημαντικές δημιουργίες του εικαστικού είδους της videoart από το 1963 μέχρι και τις ημέρες μας από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του «BerlinVISION».

Το videoart μετρά περίπου 40 χρόνια ζωής στη Γερμανία, και μέσα από αυτή την πορεία θα πραγματοποιηθεί μια ιστορική ανασκόπηση με φόντο τη διεθνή σκηνή της mediaart

Η πρωτοβουλία για την παρουσίαση αυτή ανήκει στο Ομοσπονδιακό Πολιτιστικό Ίδρυμα της Γερμανίας, για την υλοποίηση του οποίου συνεργάστηκαν πέντε κορυφαίοι γερμανικοί οργανισμοί (μουσεία/πινακοθήκες/συλλογές τέχνης) στο χώρο της εικαστικής τέχνης.

Η διάσωση και η συντήρηση αυτής της μορφής τέχνης είναι ο πρωταρχικός στόχος, αφού ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια ήταν αναγκαίο να τα original masters να ψηφιοποιηθούν, καθώς οι μονάδες αποθήκευσης, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Φυσικά, από τους στόχους των διοργανωτών και των φορέων δεν λείπει η διάδοση της βιντεοτέχνης από γενιά σε γενιά.

Για κάθε δεκαετία των 40 χρόνων θα στηθούν τέσσερις εγκαταστάσεις στο Ζάππειο, που θα αντικατοπτρίζουν την πορεία και την εξέλιξη του νέου αυτού μέσου της σύγχρονης τέχνης, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους θεατές να παρακολουθήσουν σε ποιο βαθμό συμβαδίζουν οι τεχνολογικές και αισθητικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν έργα των: Wolf Vostell, Samuel Beckett, Fernsehgalerie Gerry Schum, Katharina Sieverding, Joseph Beuys, Jochen Gerz, Ulrike Rosenbach, Klaus vom Bruch, Robert Wilson, Marina Abramovic/Ulay, Nam June Paik, Marcel Odenbach, Jörg Herold, Angela Melitopoulos, Hito Steyerl, Rosemarie Trockel, Harun Farocki, Andreas Siekmann.

Info
Ημέρες Γερμανικού Πολτισμού
«BerlinVISION»
40 χρόνια Videoart Στη Γερμανία
Ζάππειο Μέγαρο
Σάββατο 10 έως Σάββατο 17 Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 20:00,
Κυριακή 18 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 14:00
Είσοδος ελεύθερη
www.40jahrevideokunst.de