Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

40 - και κάτι - χρόνια videoart!

40 - και κάτι - χρόνια videoart!
Το αφιέρωμα «BerlinVISION» συνεχίζει να μας φέρνει υπέροχα θεάματα, με την ευκαιρία βεβαίως των Ημερών Γερμανικού Πολιτισμού στην Αθήνα. Οι Ημέρες Videoart θα μας παρουσιάσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Γερμανίας από το 1963 έως σήμερα.

Το αφιέρωμα «BerlinVISION» συνεχίζει να μας φέρνει υπέροχα θεάματα, με την ευκαιρία βεβαίως των Ημερών Γερμανικού Πολιτισμού στην Αθήνα. Οι Ημέρες Videoart θα μας παρουσιάσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Γερμανίας από το 1963 έως σήμερα.

Οι Ημέρες Γερμανικού Πολιτισμού, που διοργανώνουν η Γερμανική Πρεσβεία και το Goethe-Institut Athen θα παρουσιαστούν σημαντικές δημιουργίες του εικαστικού είδους της videoart από το 1963 μέχρι και τις ημέρες μας από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του «BerlinVISION».

Το videoart μετρά περίπου 40 χρόνια ζωής στη Γερμανία, και μέσα από αυτή την πορεία θα πραγματοποιηθεί μια ιστορική ανασκόπηση με φόντο τη διεθνή σκηνή της mediaart

Η πρωτοβουλία για την παρουσίαση αυτή ανήκει στο Ομοσπονδιακό Πολιτιστικό Ίδρυμα της Γερμανίας, για την υλοποίηση του οποίου συνεργάστηκαν πέντε κορυφαίοι γερμανικοί οργανισμοί (μουσεία/πινακοθήκες/συλλογές τέχνης) στο χώρο της εικαστικής τέχνης.

Η διάσωση και η συντήρηση αυτής της μορφής τέχνης είναι ο πρωταρχικός στόχος, αφού ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια ήταν αναγκαίο να τα original masters να ψηφιοποιηθούν, καθώς οι μονάδες αποθήκευσης, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Φυσικά, από τους στόχους των διοργανωτών και των φορέων δεν λείπει η διάδοση της βιντεοτέχνης από γενιά σε γενιά.

Για κάθε δεκαετία των 40 χρόνων θα στηθούν τέσσερις εγκαταστάσεις στο Ζάππειο, που θα αντικατοπτρίζουν την πορεία και την εξέλιξη του νέου αυτού μέσου της σύγχρονης τέχνης, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους θεατές να παρακολουθήσουν σε ποιο βαθμό συμβαδίζουν οι τεχνολογικές και αισθητικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν έργα των: Wolf Vostell, Samuel Beckett, Fernsehgalerie Gerry Schum, Katharina Sieverding, Joseph Beuys, Jochen Gerz, Ulrike Rosenbach, Klaus vom Bruch, Robert Wilson, Marina Abramovic/Ulay, Nam June Paik, Marcel Odenbach, Jörg Herold, Angela Melitopoulos, Hito Steyerl, Rosemarie Trockel, Harun Farocki, Andreas Siekmann.

Info
Ημέρες Γερμανικού Πολτισμού
«BerlinVISION»
40 χρόνια Videoart Στη Γερμανία
Ζάππειο Μέγαρο
Σάββατο 10 έως Σάββατο 17 Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 20:00,
Κυριακή 18 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 14:00
Είσοδος ελεύθερη
www.40jahrevideokunst.de

Σχετικές ειδήσεις
Homo Utopicus in Crisis: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
19.01.2017 17:00
To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων Κυριάκος Κρόκος την έκθεση HOMO UTOPICUS IN CRISIS, η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.
Selected works: Έκθεση του Θωμά Τουρναβίτη στον χώρο τέχνης -ισμός
02.01.2017 16:38
Ο χώρος τέχνης –ισμός υποδέχεται τη νέα χρονιά με την έκθεση Selected Works του Θωμά Τουρναβίτη και προσκαλεί το κοινό σε ένα open weekend όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ζωγράφο και να εξοικειωθεί με το έργο του.
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη: έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου
05.09.2016 15:53
Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος  «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»,  που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Άθως. Το Άγιον Όρος: Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
01.07.2016 14:57
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί από τις 4 Ιουλίου 2016 την περιοδική έκθεση με τίτλο Άθως. Το Άγιον Όρος, ένα αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).