Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παρουσιάζει τον κινηματογραφικό κύκλο «Από τον Ισημερινό στην Αργεντινή» ο οποίος θα

διαρκέσει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Αυτός ο κινηματογραφικός κύκλος περιλαμβάνει 5 πρόσφατες παραγωγές της κινηματογραφίας του Ισημερινού και της Αργεντινής και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Προξενείο του Ισημερινού και την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα.

Οι προβολές είναι τις Τρίτες 17, 24 και 31 Ιανουαρίου και 7 και 14 Φεβρουαρίου στις 18.30 μ.μ. και 20.15 μ.μ όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υποτίτλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
(Δύο προβολές καθημερινά)

17.01.2012, 18.30 και 20.15 Πόσο πιο μακριά ακόμα; (Ισημερινός, 2006, 92 λεπτά) της Τάνια Ερμίδα με τους Σεσίλια Βαγιέχο, Τάνια Μαρτίνες, Πάντσο Αγκίρρε, Φάουστο Μίνιο, Ρικάρντο Γκονσάλες.

Η Εσπεράνθα, ισπανίδα τουρίστρια και η Τριστέσα, φοιτήτρια από τον Ισημερινό, γνωρίζονται σ’ ένα λεωφορείο με προορισμό την Κουένκα, όπου πηγαίνουν για διαφορετικούς λόγους. Στη διάρκεια της διαδρομής όμως, βρίσκονται ακινητοποιημένες εξ αιτίας μιας εθνικής απεργίας. Επειδή έχουν αποκλειστεί οι δρόμοι, οι δυο κοπέλες αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ωτοστόπ. Αρχίζουν να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους, αλλά και να γνωρίζουν αρκετά πιο ουσιαστικά την χώρα του Ισημερινού και τους ανθρώπους της. Έτσι,  ο προορισμός τους αποδεικνύεται πως βρίσκεται τελικά πολύ πιο μακριά απ’ όσο υπολόγιζαν.

24.01.2012, 18.30 και 20.15 Παέγια με πιπεριές (Ισημερινός, Ισπανία, 2007, 80 λεπτά) του Γκάλο Ουρμπίνα, με τους Λουσία Σιρουχάνο, Έντουιν Λασκάνο, Ελένα Έλβα, Λουίς Γιάνιες, Αμαράντα Οσόριο.

Το θέμα της ταινίας είναι η επικοινωνία ανάμεσα στους ισπανούς και τους λατινοαμερικάνους μετανάστες και οι διάφορες εμπειρίες των τελευταίων στην προσπάθειά τους να ενσωματωθούν στο νέο τους κοινωνικό περιβάλλον. Ο νεαρός Γουαμάν από τον Ισημερινό, πηγαίνει στην Μαδρίτη προσκεκλημένος του φίλου του Κόκο, ο οποίος υποτίθεται πως ζει εκεί μια άνετη ζωή. Πιάνει δουλειά και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δυο συναδέλφους του, την συμπατριώτισσά του Χασίντα και την ισπανίδα Αντρέα. Παράλληλα, ένας άλλος έφηβος μετανάστης, μπαίνει σε μια ομάδα νεαρών περιθωριακών, λόγω του έρωτά του για μια κοπέλα της ομάδας.

Στις περιπέτειες αυτών των ηρώων ζούμε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από κοινωνικές και συναισθηματικές συγκρούσεις, που κανείς δεν παραδέχεται αλλά όλοι βιώνουν.

31.01.2012, 18.30 και 20.15 Ο άλλος (Αργεντινή, Γαλλία, Γερμανία, 2007, 85 λεπτά) του Αριέλ Ρόττερ με τους Μαρία Ουσέδο, Ινές Μολίνα, Μαρία Ονέττο, Χούλιο Τσάβες, Αρτούτο Γκέτς, Οσβάλντο Μπονέτ.
Ένα συνηθισμένο επαγγελματικό ταξίδι μισής μέρας στην επαρχία μετατρέπεται σ’ ένα άλλο ταξίδι. Όταν φτάνει στον προορισμό του, ο Χουάν ντε Σόουσα, ανακαλύπτει ότι ο συνεπιβάτης του δεν ξυπνάει. Στα κρυφά, σαν να πρόκειται για παιγνίδι, αποφασίζει να τον υποδυθεί, να επινοήσει ένα επάγγελμα, να βρει κατάλυμα… Είναι η ευκαιρία του να μη γυρίσει πίσω, να γίνει κάποιος άλλος, να γίνει πολλοί μαζί. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αλλάξει τ’ όνομά του στη διάρκεια του ταξιδιού. Ούτε καν για το ίδιο το ταξίδι υπάρχει λόγος. Όλα όσα του συμβαίνουν μπορεί μια χαρά να τα λύσει απ’ το σαλόνι του σπιτιού του. Το ταξίδι, οι αλλαγές ονόματος, οι περιπετειούλες του (τυχαίες, σποραδικές, απρόβλεπτες συναντήσεις) είναι δικαιολογίες, μικροί χώροι που ξεκλέβει για να σκεφτεί, για ν’ αναλύσει, για να καταλάβει τι του συμβαίνει. Σ’ αυτές τις ελεύθερες μέρες του, ο Χουάν θα συνειδητοποιήσει πως ξανασυναντά τα πράγματα που του αρέσουν, τα ένστικτά του και πως η ζωή που επέλεξε να ζήσει δεν είναι η μοναδική δυνατή. 

 

07.02.2012, 18.30 και 20.15 Γεννημένος και μεγαλωμένος (Αργεντινή, 2006, 100   λεπτά) του Πάμπλο Τραπέρο, με τους Γκιγιέρμο Φένινγκ, Φεδερίκο Εσκέρρο, Μαρτίνα Γκουσμάν, Τομάς Λιπάν, Βικτόρια Βέσιο, Νίλντα Ράγκι.
Για τον Σαντιάγο, η δουλειά του διακοσμητή εσωτερικών χώρων δεν είναι πάνω από τον ρόλο του ως σύζυγο της Μίλι και τρυφερό πατέρα της Χοσεφίνα. Η άνετη ζωή του στην πόλη διαλύεται όταν ένα ατύχημα διαλύει την οικογένειά του. Επανεμφανίζεται αγνώριστος σ’ ένα απομακρυσμένο αεροδρόμιο τα Παταγονίας και προσπαθεί να κρατήσει σε λήθαργο τον πόνο του, κάνοντας ασήμαντες δουλειές. Τον κυνηγούν όμως τα φαντάσματα του παρελθόντος κι ο Σαντιάγο πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρόν για να μπορέσει να κρατηθεί έστω κι ένα βήμα μακριά απ’ την τρέλα.

14.02.2012, 18.30 και 20.15 Ο σκοτεινός θάλαμος (Αργεντινή, Γαλλία, 2007, 88 λεπτά),  της Μαρία Βικτόρια Μένις (βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ανχέλικα Γκορόντισερ), με τους Μίρτα Μπογκντασάριαν, Φερνάντο Άρμαν, Πατρίκ Ντελ’ ΄Ιζολα και Κάρλος Ντεφέο.

Σε μια κοινότητα της επαρχίας Έντρε Ρίος, στα τέλη του 19ου αι. γεννιέται ένα κοριτσάκι που κατά τη γνώμη της οικογενείας του είναι άσχημο. Η οικογένεια θεωρεί πως το κορίτσι μεγαλώνει άχαρα και πως εξελίσσεται σε μια ασήμαντη γυναίκα, σχεδόν αόρατη. Παρ’ ότι οι άλλοι την αγνοούν, εκείνη δεν παύει να βλέπει τον κόσμο που μας περιβάλλει με μεγάλο ενδιαφέρον προς εκείνες τις μικρές εκδηλώσεις ομορφιάς που διακρίνει κανείς μόνον αν σταθεί να παρατηρήσεις. Χρόνια αργότερα, ενώ η γυναίκα είναι πια παντρεμένη με παιδιά, φτάνει στο αγροτόσπιτό τους ένας γάλλος φωτογράφος, ο μοναδικός άνθρωπος που θ’ ανακαλύψει με άλλη ματιά, την ιδιαίτερη ομορφιά της πρωταγωνίστριας και του έντονου εσωτερικού της κόσμου.

ΠΡΟΣΟΧΗ


Για λόγους ασφαλείας, στην αίθουσα εκδηλώσεων δεν επιτρέπεται η παρουσία ορθίων. Μόλις γεμίσουν οι θέσεις, δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν. Επί πλέον, απαγορεύεται η κράτηση θέσεων για άτομα που δεν έχουν φθάσει ακόμη.