O Βρετανός σαξοφωνίστας John Butcher αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αυτοσχεδιαστικές φωνές διεθνώς. Η ιδιαίτερη προσωπική

του προσέγγιση στο όργανο επεκτείνεται και σε δικές του συνθέσεις, καθώς και σε multi-tracked κομμάτια για σαξόφωνο.

Από το 1982 έχει συνεργαστεί με ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών που εκτείνεται από την νέα jazz και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στην sound art και από έντονες, πρωτότυπες προσεγγίσεις \’\’κιθαριστικού προσανατολισμού\’\’ [περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων το ιδιαίτερο free-punk σχήμα των Ex], σε συνεργασίες όπως αυτές με τον γνωστό avant-garde turntable artist και εικαστικό Christian Marclay, ή τον αρπιστή και αυτοσχεδιαστή Rhodri Davies.

Πρωτοξεκίνησε με βασική επιρροή την έλξη που του ασκούσε η jazz, αλλά σύντομα πέρασε στο πεδίο του ελεύθερου solo αυτοσχεδιασμού, το οποίο συγκεράζει γόνιμα με ευφάνταστες συνθέσεις είτε για solo, είτε για ensemble. Στα πλαίσια αυτά, επικεντρώνεται συχνά σε τεχνικές παραλλαγής του ήχου μέσω μικροφώνων, feedback ή ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών προγραμμάτων.

Το ενδιαφέρον του για τα electronics δεν ξαφνιάζει αφού από νωρίς τον επηρέασαν οι προοπτικές της ηλεκτρονικής μουσικής στον τρόπο που θα έπαιζε σαξόφωνο [χαρακτηριστικές σχετικές συνεργασίες ακολούθησαν από τότε με μουσικούς όπως οι Phil Durrant,Christian Fennesz,John Tilbury,κ.α.].

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δουλειές του που εξερευνούν χώρους με ξεχωριστές ακουστικές ιδιότητες, φέρνοντας το σαξόφωνο σε συνεχή διάλογο με την απρόβλεπτη πραγματικότητα των αντηχήσεων κάθε χώρου. Ο ίδιος αλληλεπιδρά μαζί τους πειραματιζόμενος με τα όρια του συμβατικού ήχου και των ακραίων ακουστικών συνθηκών και δημιουργώντας μοναδικές, προσωπικές καταγραφές  αξιοσημείωτης μουσικότητας.

Το 2011, ο John Butcher τιμήθηκε με βραβείο σύνθεσης του Paul Hamlyn Foundation. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις solo συναυλίες του με χαρακτηριστικό  ενθουσιασμό, ενώ για την εμφάνισή του στην Αθήνα θα εξερευνήσει τις ιδιαίτερες ακουστικές συνθήκες και δυνατότητες του χώρου της Knot Gallery και ανάλογα με αυτές ενδέχεται να χρησιμοποιήσει και τις ιδέες και τεχνικές του γύρω από το feedback.

“Ήταν από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα που έχω δει σ’ όλη μου τη ζωή. Ισορροπούσε απόλυτα ανάμεσα στην πλήρη αφοσίωση στον ήχο και την αποδοχή κάθε ενδεχομένου. [Ο Butcher ] παίρνει αυτό το όργανο, με όλους τους περιορισμούς του, και το ωθεί σε μέρη όπου μπορεί ο ίδιος να έρθει σε άμεση διαπραγμάτευση με αυτούς τους περιορισμούς. Ουσιαστικά, η μουσική είναι αυτή ακριβώς η διαπραγμάτευση. Ήταν από τις καλύτερες συναυλίες που έχω δει. Πραγματικά ισοπεδωτική εμπειρία.”

[John Dietrich (μέλος των Deerhoof) για την εμφάνιση του John Butcher στο All Tomorrow\’s Parties, Από το περιοδικό “The Wire”]