Ο Σύλλογος των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου διοργανώνει από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2012 στο Βυζαντινό

και Χριστιανικό Μουσείο κύκλο διαλέξεων με θέμα «Φανταστικά και Απόκοσμα» με αφορμή την έκδοση του φετινού ημερολογίου με τον ομώνυμο τίτλο.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες, οι τίτλοι και οι ομιλητές των διαλέξεων έχουν ως εξής:

23 Ιανουαρίου 2012: «Ο μαγικός κύκλος της Αθήνας» – Όλγα Βογιατζόγλου, Αρχαιολόγος Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

20 Φεβρουαρίου 2012: «Όντα Φανταστικά και αποτρεπτικά στη νεοελληνική χειροτεχνία» – Αλέκος Φλωράκης, δρ Εθνολόγος-Λαογράφος.

19 Μαρτίου 2012: «Φανταστικά και Απόκοσμα στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη – Τερψιχόρη Πατρίτσια Σκώττη και Έφη Μεραμβελιωτάκη, Αρχαιολόγοι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
 

30 Απριλίου 2012: «Η απεικόνιση του φανταστικού και τρομακτικού και η έννοια του καλού στη Βυζαντινή Τέχνη» – Έλενα Παπασταύρου, δρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.

14 Μαΐου 2012: «Άγγελοι και δαίμονες. Φαντασία και πραγματικότητα» – Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, τ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου.