Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μάνος Ελευθερίου - Πριν το ηλιοβασίλεμα (Μεταίχμιο)

Μάνος Ελευθερίου - Πριν το ηλιοβασίλεμα (Μεταίχμιο)

Tο νέο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου με τίτλο «Πριν απʼ το ηλιοβασίλεμα» που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο …

 

Του Τάσου Αντωνόπουλου

 

συνιστά ένα είδος συνέχειας του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου «Καιρού των χρυσάνθεμων». Για άλλη μια φορά ο συγγραφέας καταπιάνεται με τα δυο αγαπημένα του θέματα, το θέατρο και την Ερμούπολη, όπου και έχει γεννηθεί. Παλιοί γνωστοί ηθοποιοί και λιγότερο γνωστοί που έζησαν πριν από 100-150 χρόνια μαζί με τους ρόλους που έπαιξαν συνευρίσκονται σε ένα παλιό αρχοντικό για να πιουν, να συζητήσουν και να ακούσουν μουσική .

 

Μόνο ένα μικρό παιδί έχει την ικανότητα να τους βλέπει όλους και να καταγράφει τις ιστορίες τους. Μέσα από το τεφτέρι αυτού του παιδιού ο συγγραφέας καταφέρνει να φωτίσει τις μεγαλειώδεις, αλλά και τις ταπεινές στιγμές τους. Μέσω της ποίησής του μας αφηγείται τους πόνους, τις δόξες, τα όνειρα, αλλά και την λατρεία του για αυτά τα πρόσωπα.

 

Ο συγγραφέας επιστρέφει στον χώρο που σταθερά τον εμπνέει, στο θέατρο, και στήνει μια συναρπαστική σύναξη ηθοποιών και θεατρικών ρόλων, λίγο πριν πέσει η αυλαία . Ρόλοι και ηθοποιοί συνδιαλέγονται, ερωτοτροπούν, αντιπαρατίθενται σ’ ένα μεθυστικό γαϊτανάκι, σε μια αλλιώτικη αν θέλετε ιστορία αγάπης. Ένα άκρως ποιητικό, νοσταλγικό μυθιστόρημα που αποτίει φόρο τιμής στον χώρο του θεάτρου και γεφυρώνει το φανταστικό με το πραγματικό.

 

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι δεν πρόκειται για μυθιστόρημα με την κλασική διάταξη, καθώς το θέμα δεν εξελίσσεται μέσα από ήρωες και συμβατική πλοκή. Είναι ένα πεζογράφημα μνήμης και μυστηρίου, για τη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα, το θέατρο. Το θέατρο με τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους.

 

Τέλος, είμαστε κάπως συνηθισμένοι στο ότι  ιστορίες αγάπης είναι σύνηθες να γράφουν γυναίκες συγγραφείς, που ως εξ ορισμού είναι ορμονικά πιο ευαίσθητες από τους άντρες. Γι αυτό άλλωστε έχει κυκλοφορήσει και η φήμη ότι πολλές από τις γυναίκες συγγραφείς αυτού του είδους είναι άντρες με ψευδώνυμο.


Το βιβλίο, Πριν απ΄το ηλιοβασίλεμα, είναι ένα βιβλίο ενός ανθρώπου που εξακολουθεί να προσφέρει το έργο του και δεν δέχεται να μπει στην βιτρίνα του ελληνικού πολιτισμού για να τον παρατηρούμε ως έκθεμα.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα - Florian Illies: Κριτική βιβλίου
31.01.2017 10:08
Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας αποφάσισε να αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο σε αυτή την χρονιά. Το 1913 είναι πράγματι μια χρονιά ορόσημο για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, είναι μια χρονιά πέρα για πέρα κομβική, σημαδιακή και χαρακτηριστική για όλα αυτά που έμελλε να επακολουθήσουν.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Η πτώση και άλλες ιστορίες - Friedrich Dϋrrenmatt: Κριτική βιβλίου
25.10.2016 10:13
Η ανθρώπινη ιστορία χρειάζεται πολύ μελάνι για να γραφτεί και ίσως αυτό να μην είναι αρκετό. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η ιστορία που ονομάζεται άνθρωπος, αυτό το μέγα ανεξάντλητο κεφάλαιο και τα συν αυτώ έχει τόσες εκδοχές, τόσες όψεις και τόσα τρωτά σημεία που κάθε συγγραφέας κομίζει την δική του οπτική γωνία με οδηγό τα βιώματά του και τα αναγνώσματά του.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Αντίο, Σικάγο - William Riley Burnett: Κριτική βιβλίου
15.06.2016 09:58
«Είναι ο πιο σημαντικός συγγραφέας στην ανάδειξη του εγκληματία ως εμβλήματος μίας εποχής» θα μας πει η George Grella στα πλαίσια τόμου αφιερωμένου στους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο θα βρούμε στο τέλος του βιβλίου. Και προσθέτει: «Έδωσε μερικές από τις πιο δυναμικές και ταιριαστές μεταφορές για τη ζωή στην Αμερική του 20ου αιώνα».