Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Θηλυκά με στρατιωτικό περίβλημα

Θηλυκά με στρατιωτικό περίβλημα
Ο Qi Zhilong μας αποδεικνύει πώς μπορεί η στρατιωτική στολή της εξουσίας, της πειθαρχίας και του πολέμου να μετατραπεί σε γυναικείο ένδυμα που ακολουθεί τη μόδα.

Ο Qi Zhilong μας αποδεικνύει πώς μπορεί η στρατιωτική στολή της εξουσίας, της πειθαρχίας και του πολέμου να μετατραπεί σε γυναικείο ένδυμα που ακολουθεί τη μόδα.

Τα έργα του Qi Zhilong εκτείνονται από τη δεκαετία του \'80 μέχρι σήμερα και περιστρέφονται όλα γύρω από ένα περιεχόμενο: γυναίκες που ντύθηκαν με τις στολές του στρατιώτη από την περίοδο της πολιτιστικής επανάστασης.

Οι χακί στολές του στρατού μετατράπηκαν σε ένα έμβλημα μόδας, ενώ παράλληλα μπορούσαν να συμβολίζουν ιδεολογία, δικαιοσύνη, θάρρος, θυσία και ευθύτητα.

Η γοητεία που εκπέμπει η στρατιωτική στολή είναι μία παγκόσμια παραδοχή. Η δύναμη και η εξουσία που συμβολίζει έφτασε στην αιχμή της κατά τη διάρκεια εκείνου του χρονικού διαστήματος της πολιτιστικής επανάστασης.

Η γυναίκα ντυμένη με τη σκληρή στρατιωτική στολή, δίνει ένα διαφορετικό νόημα στην ιδέα της. Το γλυκό της πρόσωπο που δεν εκφράζει καμία σκληρότητα κάνει τις στρατιωτικές στολές να μην αποτελούν πλέον σύμβολο ιδεαλισμού για τον καλλιτέχνη.

Ο Qi Zhilong στα έργα του δείχνει πάντα την ίδια βασική εικόνα: ένα πορτρέτο κεφαλιού και ώμων ή μια ολόσωμη απεικόνιση νεαρών Κινέζων να φοράνε κανονικά ενδύματα από στρατιωτικές στολές όπως στρατιωτικά τζάκετ, παντελόνια ή κασκέτα. Οι εκδοχές που δίνει στο θέμα είναι πολλαπλές.

Ένας δυτικός θεατής είναι πιθανόν να ερμηνεύσει λανθασμένα τις στολές αυτές ως «μαοϊκή περιβολή». Ο Qi Zhilong συνδυάζει τα απόλυτα είδωλα του καταναλωτικού (δυτικού) πολιτισμού με τα κλασικά σύμβολα της Επανάστασης της Κίνας, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο τη λατρεία ειδώλων και ιδεολογιών ανεξαρτήτως είδους.

Η στολή τώρα είναι απλώς ένα αξεσουάρ μόδας, που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο διπλής σημασίας, από τη μία της περιοριστικής εξουσίας του κομμουνισμού και από την άλλη της ελκυστικότητας του άνευ ορίων νεοφιλελευθερισμού.

Info
42α Δημήτρια
Έκθεση ζωγραφικής του Qi Zhilong
Διάρκεια έκθεσης: 10 έως 21 Οκτωβρίου
Casa Bianca, Θεσσαλονίκη

Σχετικές ειδήσεις
Φωτογραφική έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας του Βελιγραδίου
03.01.2017 13:24
Στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας στο Βελιγράδι βρίσκεται η φωτογραφική περιοδική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Γαλλοσερβικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του 1ου Π.Π. στην Θέρμη / Σέδες. Τα αρχαιολογικά τεκμήρια».
Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.07.2016 09:58
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
Περί εξουσίας: project σε εξέλιξη από την Lo And Behold στο Μπάγκειον
11.04.2016 17:01
Μετά από πρόσκληση της Athens Biennale 2015-17 “OMONOIA”, η Lo and Behold συμμετέχει στη 2η Σύναψη με το σε εξέλιξη project “Περί εξουσίας”.
Vicious Circle: έκθεση του Ταξιάρχη Μερμίρη στην Blender Gallery
18.02.2016 12:58
H Blender Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης ατομικής έκθεσης του Ταξιάρχη Μερμίρη "Vicious Circle", που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στις 19:00.
O Olivier Descotes, νέος Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
18.01.2016 09:50
Εκ μέρους της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, έχω τη χαρά να ανακοινώσω το διορισμό του κυρίου Olivier Descotes (Ολιβιέ Ντεκότ), υπευθύνου καλλιτεχνικής δημιουργίας του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας, στη θέση του Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη.