Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Το Λέοπολντ στο Μέγαρο

Το Λέοπολντ στο Μέγαρο
Το Megaron Plus παρουσιάζει τα αριστουργήματα του Μουσείου της Βιέννης με την έκθεση Κλιμτ, Σήλε, Κόκοσκα και η εποχή τους.

Το Megaron Plus παρουσιάζει τα αριστουργήματα του Μουσείου της Βιέννης με την έκθεση Κλιμτ, Σήλε, Κόκοσκα και η εποχή τους.

Η «αυστριακή άνοιξη», το κίνημα που επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη του μοντερνισμού, «ανθίζει» στο Mέγαρο Μουσικής, με την έκθεση Κλιμτ, Σήλε, Κόκοσκα και η εποχή τους.

Για πρώτη φορά στην Αθήνα έρχονται, από το Μουσείο Λέπολντ της Βιέννης, περίπου 70 έργα δημιουργών και εκπροσώπων του παγκοσμίου ενδιαφέροντος καλλιτεχνικού κινήματος.

Η έκθεση Κλιμτ, Σήλε, Κοκόσκα και η εποχή τους εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς Megaron Plus. Όλοι οι φιλότεχνοι θα απολαύσουν και θα γευτούν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το αισθητικό τοπίο της Βιέννης στο μεταίχμιο δύο αιώνων.

Η παρουσίαση θα συνδυαστεί με το ανέβασμα, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, δύο λυρικών συνθέσεων της ίδιας χρονικής περιόδου, τις Der Zwerg (Ο Νάνος) του Αλεξάντερ Τσεμλίνσκυ και Erwartung (Η Προσμονή) του Αρνολντ Σαίνμπεργκ.

Τα εκθέματα θα καλύψουν χρονικά την περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’20 και προέρχονται από τη Συλλογή Ρούντολφ Λέοπολντ.

Εκτός από αριστουργήματα των Κλιμτ, Σήλε και Κόκοσκα, όπως «η Νεκρή μάνα» του Σήλε και το «Αττερζεέ» του Κλιμτ, θα εκτεθούν και έργα τέχνης των σημαντικών συγχρόνων ζωγράφων Ρούντολφ Βάκερ, Αλφονς Βάλντε, Ρίxαρντ Γκέρστλ, Αλμπιν Εγκερ-Ληντς, Αντον Κόλιχ, Αλφρεντ Κούμπιν, Μαξ Κούρτσβαϊλ, Μπέρτολντ Λέφλερ, Κόλομαν Μόζερ, Καρλ Μολ, Χέρμπερτ Μπεκλ, Λέοπολντ Μπλάουενστάϊνερ, Μαξ Οπενχάϊμερ, Αλφρεντ Ρόλερ, Αντον Φαϊστάουερ και Φραντς Φήμπιγκερ.

Την έκθεση υθα συνοδεύει επίσης συνοδευτικός κατάλογος με πλούσιο υλικό για το έργο των Κλιμτ, Σήλε και Κοκόσκα, ο οποίος εκδόθηκε με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Info
Κλιμτ, Σήλε, Κόκοσκα και η εποχή τους
Μεάγρο Μουσικής, Φουαγιέ Ισογείου
Διάρκεια από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (φοιτητικά/παιδικά), 10 ευρώ (οικογενειακό)
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η κριτικός Τέχνης Έφη Ανδρεάδη

Σχετικές ειδήσεις
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Ο Olivier Descotes αποχωρεί από τη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη
14.10.2016 15:39
O Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κύριος Olivier Descotes και η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Mπενάκη αποφάσισαν από κοινού τη λύση της συνεργασίας τους.
Οδύσσειες: Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
27.09.2016 12:35
Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Οδύσσειες», αποτελεί την κορυφαία επετειακή εκδήλωση του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του μουσείου.
Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών
01.06.2016 11:09
Παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Ιουνίου τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Τον Αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.
Αrticulations: έκθεση του Χρήστου Παπλωματά στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
23.03.2016 11:19
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη φιλοξενεί την έκθεση του Χρήστου Παπλωματά, με τίτλο “Articulations”. Οι εκθέσεις αυτές οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.