Για τους Ευρωπαίους η λέξη «άκρα» συνδέεται με την έννοια του τέλους, όχι με την αρχή. Όσο για τα σύνορα, η λειτουργία τους ανέκαθεν είχε ρόλο κυρίως θετικό – να οριοθετεί τον ασφαλή κόσμο μας. Πώς ορίζεται όμως η ευρωπαϊκή ταυτότητα; Ποιά είναι τα όρια και ποιά η σημασία τους;

Νότος: Γαύδος / Ελλαδα
Βορράς: Φίνμαρκ / Νορβηγία
Δύση: Σίντρα / Πορτογαλία
Ανατολή: Ουράλια / Ρωσία

Τα σύνορα χαράσσονται για να δημιουργούν και να διατηρούν μια χωρική τάξη. Για να συγκεντρώνουν σε oρισμένους τόπους ορισμένα πρόσωπα και πράγματα, αφήνοντας άλλα απ’ έξω. Κάθε μοντέλο χωρικής τάξης διαιρεί τις ανθρώπινες υπάρξεις σε «επιθυμητές» και «ανεπιθύμητες». Κάθε σύνορο έχει σκοπό να αποτρέψει την ανάμειξη αυτών των δύο κατηγοριών στον ίδιο χώρο.

Ζιγκμουντ Μπαουμαν

Ήταν Δεκέμβρης του 2006 όταν ξεκίνησα για τη Γαύδο, το νοτιότερο κομμάτι της Ευρώπης. Έτσι άρχισε ένα οδοιπορικό στα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της ηπείρου. Προσπάθησα να βρω την απάντηση στο Νότο, στο Βορρά, στην Ανατολή, στη Δύση. Με τα ίδια ερωτήματα επέστρεψα από τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής μου, τη Σίντρα της Πορτογαλίας, τον Φεβρουάριο του 2008.

Για αρκετό καιρό τώρα ασχολούμαι μέσα από την φωτογραφία με την έννοια των Ορίων – Συνόρων, με την αρχή και το τέλος και την έννοια της απομόνωσης, προσπαθώντας να αφήνω αρκετό χώρο για να κινηθεί κανείς ανάμεσα στην απτότητα του ορίου και την απομυθοποίησή του. Επίσης, μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω, αυτά που σκέφτομαι έχουν να κάνουν με την μετακίνηση, με την επίσκεψη. Μου αρέσει να βρίσκομαι σε ανοίκειους τόπους, να συναντώ άγνωστους ανθρώπους.

Με απασχολεί πολύ το φως, ο χρόνος, η έννοια της ταυτότητας και το βλέμμα των ανθρώπων. Η αφήγηση μέσα από τις φωτογραφικές σειρές, η εικόνα ως μέρος ενός συνόλου φωτογραφιών. Ψάχνω να βρω έναν καινούργιο τρόπο τεκμηρίωσης και έρευνας που εντέλει να παράγει μια νέου είδους φωτοειδησεογραφία, η οποία να απομακρύνεται από την επικαιρότητα και να ενδιαφέρεται περισσότερο για μια αφήγηση του καθημερινού.

Η έκθεση Land Ends θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη από τις 13 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 29 Ιανουαρίου 2012. Η έκθεση αποτελείται από 45 φωτογραφίες εκτύπωσης inkjet σε αρχειακό χαρτί. Διαστάσεις: 48x48cm και 80x80cm. Το βιβλίο “Land Ends” εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 (αυτοέκδοση) πανόδετο εξώφυλλο 24, 5x26cm 61 έγχρωμες φωτογραφίες, 148 σελ. κείμενα Laura Serani και Nίκος Ξυδάκης.

Info:

Ο Παύλος Φυσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Από το 1996 συνεργάζεται με  περιοδικά και θέατρα, ενώ από το 2002 με το “Κ” της Καθημερινής και από το 2010 με το “Έψιλον” της Ελευθεροτυπίας. Διδάσκει φωτογραφία στην μονάδα απεξάρτησης 18Ανω του Ψ.Ν.Α. και στην σχολή φωτογραφίας Focus.  Από το 1996 έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις. Το 2006 – 2008 φωτογράφισε τα άκρα της Ευρώπης σε αναζήτηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η σειρά «Land Ends» βραβεύτηκε το 2008 από 24 επιμελητές από όλον τον κόσμο στη PhotoBiennale της Θεσσαλονίκης. Έργα του βρίσκονται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικές συλλογές. www.pavlosfysakis.com