Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Παύλος Φυσάκης: Φωτογραφίες από τα άκρα τις Ευρώπης

Παύλος Φυσάκης: Φωτογραφίες από τα άκρα τις Ευρώπης

Για τους Ευρωπαίους η λέξη «άκρα» συνδέεται με την έννοια του τέλους, όχι με την αρχή. Όσο για τα σύνορα, η λειτουργία τους ανέκαθεν είχε ρόλο κυρίως θετικό – να οριοθετεί τον ασφαλή κόσμο μας. Πώς ορίζεται όμως η ευρωπαϊκή ταυτότητα; Ποιά είναι τα όρια και ποιά η σημασία τους;

 

 

Νότος: Γαύδος / Ελλαδα
Βορράς: Φίνμαρκ / Νορβηγία
Δύση: Σίντρα / Πορτογαλία
Ανατολή: Ουράλια / Ρωσία

 

Τα σύνορα χαράσσονται για να δημιουργούν και να διατηρούν μια χωρική τάξη. Για να συγκεντρώνουν σε oρισμένους τόπους ορισμένα πρόσωπα και πράγματα, αφήνοντας άλλα απ' έξω. Κάθε μοντέλο χωρικής τάξης διαιρεί τις ανθρώπινες υπάρξεις σε «επιθυμητές» και «ανεπιθύμητες». Κάθε σύνορο έχει σκοπό να αποτρέψει την ανάμειξη αυτών των δύο κατηγοριών στον ίδιο χώρο.

Ζιγκμουντ Μπαουμαν

 

Ήταν Δεκέμβρης του 2006 όταν ξεκίνησα για τη Γαύδο, το νοτιότερο κομμάτι της Ευρώπης. Έτσι άρχισε ένα οδοιπορικό στα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της ηπείρου. Προσπάθησα να βρω την απάντηση στο Νότο, στο Βορρά, στην Ανατολή, στη Δύση. Με τα ίδια ερωτήματα επέστρεψα από τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής μου, τη Σίντρα της Πορτογαλίας, τον Φεβρουάριο του 2008.

 

Για αρκετό καιρό τώρα ασχολούμαι μέσα από την φωτογραφία με την έννοια των Ορίων – Συνόρων, με την αρχή και το τέλος και την έννοια της απομόνωσης, προσπαθώντας να αφήνω αρκετό χώρο για να κινηθεί κανείς ανάμεσα στην απτότητα του ορίου και την απομυθοποίησή του. Επίσης, μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω, αυτά που σκέφτομαι έχουν να κάνουν με την μετακίνηση, με την επίσκεψη. Μου αρέσει να βρίσκομαι σε ανοίκειους τόπους, να συναντώ άγνωστους ανθρώπους.

 

Με απασχολεί πολύ το φως, ο χρόνος, η έννοια της ταυτότητας και το βλέμμα των ανθρώπων. Η αφήγηση μέσα από τις φωτογραφικές σειρές, η εικόνα ως μέρος ενός συνόλου φωτογραφιών. Ψάχνω να βρω έναν καινούργιο τρόπο τεκμηρίωσης και έρευνας που εντέλει να παράγει μια νέου είδους φωτοειδησεογραφία, η οποία να απομακρύνεται από την επικαιρότητα και να ενδιαφέρεται περισσότερο για μια αφήγηση του καθημερινού.

 

Η έκθεση Land Ends θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη από τις 13 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 29 Ιανουαρίου 2012. Η έκθεση αποτελείται από 45 φωτογραφίες εκτύπωσης inkjet σε αρχειακό χαρτί. Διαστάσεις: 48x48cm και 80x80cm. Το βιβλίο “Land Ends” εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 (αυτοέκδοση) πανόδετο εξώφυλλο 24, 5x26cm 61 έγχρωμες φωτογραφίες, 148 σελ. κείμενα Laura Serani και Nίκος Ξυδάκης .

 

Info: Ο Παύλος Φυσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Από το 1996 συνεργάζεται με  περιοδικά και θέατρα, ενώ από το 2002 με το “Κ” της Καθημερινής και από το 2010 με το “Έψιλον” της Ελευθεροτυπίας. Διδάσκει φωτογραφία στην μονάδα απεξάρτησης 18Ανω του Ψ.Ν.Α. και στην σχολή φωτογραφίας Focus.  Από το 1996 έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις. Το 2006 – 2008 φωτογράφισε τα άκρα της Ευρώπης σε αναζήτηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η σειρά «Land Ends» βραβεύτηκε το 2008 από 24 επιμελητές από όλον τον κόσμο στη PhotoBiennale της Θεσσαλονίκης. Έργα του βρίσκονται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικές συλλογές. www.pavlosfysakis.com
 

Σχετικές ειδήσεις
Όψεις της Ρουμανίας του Σήμερα στην Ελευσίνα
21.09.2016 17:14
Μια εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς την Ελευσίνα αποτελεί η έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes], που διοργανώνεται από τον θεσμό «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη» σε συνεργασία με το «Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016» σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου.
Δημήτρης Μεράντζας: Περίπατος
15.12.2015 16:50
Πριν από 20 χρόνια -τον Σεπτέμβριο του 1995- ξεκίνησα να οργανώνω την σύνθεση ενός έργου που δεν είχε εμφανή αισθητική σχέση με την μέχρι τότε δουλειά μου και αποτέλεσε την εκκίνηση μιας μεγάλης -σε έκταση- ενότητας, η οποία είναι συνεχώς σε εξέλιξη και φέρει τον γενικό τίτλο : «Η Πραγματικότητα είναι Πληροφοριοδότης της φαντασίας».
Μαρία Τσάγκαρη: Ο κήπος και οι ψευδαισθήσεις του μύθου
02.12.2015 16:36
O κήπος είναι απόλυτα αδιαχώριστος από την ιδέα της αναπαράστασης… ή μήπως όχι; Η πραγματική του παρουσία αναφέρεται μορφολογικά κι εννοιολογικά σ’ έναν αόρατο μακρινό μύθο, στο μύθο του χαμένου παραδείσου. Σε μια μη προσβάσιμη σφαίρα που εξαπλώνεται, που ξεδιπλώνεται και που εκεί ο χώρος φτάνει πέρα από την αναπαράσταση.
Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο δρόμο της ελπίδας - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
17.11.2015 11:31
Tα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε χώρες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και φωτογραφίζω αυτά που με συγκινούν – τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κάποιες φορές καθημερινότητά τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσπαθήσω να καταγράψω και το δράμα της προσφυγιάς που έφτασε για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, αλλά και από το τελευταίο τους σταθμό εδώ, την Ειδομένη.
Αντώνης Τσακίρης: Με τη ζωγραφική γλυτώνω από την εσωτερική διάβρωση
04.11.2015 10:59
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι καλλιτέχνης σε μια εποχή σαν τη σημερινή που είναι βουτηγμένη στις σκιές. Η ζωγραφική δημιουργεί κρατήρες στην ψυχή και έτσι η λάβα μπορεί να διαφεύγει. Χίλιες φορές, απ’ το να περιστρέφεται εντός των τοιχωμάτων διαβρώνοντας ανελέητα. Ταυτόχρονα όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν μπορείς να αρνηθείς, έχουν βγει από σένα και βρίσκονται μπροστά σου, ως φόρμες, ως ιστορίες χρωμάτων. Η ομορφιά και η ποίηση είναι και αυτές εκεί.