Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ρέιμοντ Κάρβερ: Καθεδρικός Ναός (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ρέιμοντ Κάρβερ: Καθεδρικός Ναός (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η πρώτη μου επαφή με τον Ρέιμοντ Κάρβερ έγινε με το διήγημα του Το Μπάνιο στη συλλογή Birthday Stories του Χαρούκι Μουρακάμι... 

 

 

Απο τον Γιάννη Γαλιάτσο

 

Το Μπάνιο (μια συντομότερη, πιο σκοτεινή εκδοχή του διηγήματος “Μια μικρή παρηγοριά” που περιλαμβάνεται στον Καθεδρικό Ναό) ήταν ένα υπέροχο δείγμα απλής, ευθείας μινιμαλιστικής γραφής. Το απότομο, σχεδόν βίαιο τέλος του μου είχε δώσει μια αρκετά διαφορετική εντύπωση για τον Κάρβερ απ'αυτή που αποκόμισα διαβάζοντας τη συλλογή του Καθεδρικός Ναός. Η εκτενέστερη εκδοχή του διηγήματος, παρόλο που παραμένει σκοτεινή (εφόσων αφορά, όπως και να 'χει, ένα παιδί σε κώμα, την ημέρα των γενεθλιών του) βρίσκεται περισσότερο εναρμονισμένη με τα υπόλοιπα διηγήματα της συλλογής: μια κοντινή, αντρική (με όλα τα καλά και κακά επακόλουθα που έχει αυτό) ματιά στον πανικό, τη γαλήνη, τον αλκοολισμό, τη φθορά και την ελπίδα ανθρώπων της εργατικής τάξης στην Αμερική.

 

Το ύφος του Κάρβερ είναι τόσο απλό που καταντά σχεδόν αφοπλιστικό. Στεγνή περιγραφή (αλλά όχι δημοσιογραφική) που στόχο έχει να αναδείξει, μάλλον, παρά να κατασκευάσει ατμόσφαιρες και συναισθήματα. Σ'αυτό το σημείο θεωρώ αναγκαίο να αναφερθεί ότι η μετάφραση, διεκπεραιωτική ως επί το πλείστον, πέφτει σε σχεδόν κωμικές απροσεξίες (πχ. το επιφώνημα “ugh” μεταφρασμένο ως “ούγκ”) και σε αρκετά σημεία περισσότερο υπονομεύει παρά βοηθάει το ύφος του συγγραφέα.

 

Από τα δώδεκα διηγήματα που απαρτίζουν τη συλλογή, ξεχώρισα τα εξής:

Τα Φτερά, όπου με υπαινικτικό και σχεδόν παιγνιώδη τρόπο αποδίδεται η σήψη του γάμου ενός ζευγαριού (με κομβικό σημείο την επίσκεψη τους σε ένα φιλικό ζευγάρι).

Τη Συντήρηση, όπου ο Κάρβερ εξερευνεί τις δυναμικές μεταξύ ενός άνεργου, παθητικού συζύγου και της πιο ενεργητικής γυναίκας του.

Το Μια μικρή παρηγοριά, που, σε αντίθεση με την συντομότερη εκδοχή του, καταφέρνει και δίνει μια τρυφερή και γλυκειά νότα σε ένα γεγονός που κατά τ'άλλα αποτελεί το χειρότερο μάλλον εφιάλτη των περισσότερων γονιών.

 

Ο Καθεδρικός Ναός, το τελευταίο διήγημα που δάνεισε και το όνομα του στη συλλογή, που αφορά την επίσκεψη ενός τυφλού στο σπίτι μιας φίλης του και του άντρα της, και την αμηχανία του άντρα της απέναντι του.

 

Η οικονομία της γραφής του Κάρβερ είναι δίκοπο μαχαίρι, καθότι εξαρτάται αποκλειστικά απ'τη δύναμη των γεγονότων που περιγράφει. Όταν αυτά είναι ξεχωριστά, τότε η ισχύς τους σε χτυπάει σχεδόν αδιαμεσολάβητη. Όταν είναι αδύναμα, τότε αφήνουν την εντύπωση απλώς τυχαίων περιστατικών που κάπως συνέβη και παρακολούθησες.

 

Πέρα από τις αδυναμίες της μετάφρασης, το στήσιμο της έκδοσης είναι εξαιρετικό, τόσο στο εξώφυλλο όσο και στη γραφιστική δουλειά – απλό και ελκυστικό, περίπου όπως και το περιεχόμενο.

Σχετικές ειδήσεις
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Άρτουρ Σοπενχάουερ - Peter B. Lewis: Κριτική βιβλίου
16.09.2016 16:18
Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως ολοένα και περισσότερο τα βιβλία φιλοσοφίας αποτελούν πόλο έλξης και πεδίο ανακάλυψης για πολλούς αναγνώστες που αναζητούν δρόμους διαφυγής και διεξόδους μέσω αυτών.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Μεγάλες διώρυγες - Γιάννης Πάσχος: Κριτική βιβλίου
27.06.2016 10:25
Ο Γιάννης Πάσχος στην ποιητική του συλλογή Μεγάλες διώρυγες αποτίει φόρο τιμής στις διώρυγες από τις οποίες σηματοδοτείται το ταξίδι της ζωής: στο γυναικείο στήθος. Η θεματική είναι ενιαία και πάντα στρεφόμενη γύρω από αυτό, κυμαινόμενη από μια λιγότερο σε μια περισσότερο συμβολική ανύψωσή του, ανάλογα με το ποίημα.
Σέντραλ Πάρκ - Γκιγιόμ Μισό: Κριτική βιβλίου
09.05.2016 11:23
Σε αυτό το κατά βάση αστυνομικό μυθιστόρημα με τις αποχρώσεις του νουάρ, ένα είδος στο οποίο οι Γάλλοι έχουν χρόνια τώρα την πρωτοκαθεδρία και την δεξιοτεχνία να το αναπτύσσουν όλο και περισσότερο, ο Μισό θίγει ένα κοινωνικό ζήτημα καίριο και πολύ ευαίσθητο.