Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μουσικές του Κόσμου με τη Labri Giotto και τον Γιώργο Τσιμπουξή στο Beton7

Μουσικές του Κόσμου με τη Labri Giotto και τον Γιώργο Τσιμπουξή στο Beton7

Η Labri Giotto και ο Γιώργος Τσιμπουξής θα μας ταξιδέψουν σε μουσικές του κόσμου από την Ιρλανδία, τη Σκωτία, την μεσαιωνική Καταλανία ...

(Ισπανία), Ισλανδία, Αμερική, Αφγανιστάν, μεσαιωνική Ιταλία και Ελλάδα, μέσα από μία ξεχωριστή συναυλία στο Beton7 . Χώρες με μεγάλη μουσική παράδοση, όπου οι αρμονίες συνδέονται μεταξύ τους μέσω των κλιμάκων - τρόπων, καθώς και τη θεματολογία των τραγουδιών.

 

Η Labri Giotto (κατά κόσμο Λαμπρινή Γιώτη) συνάντησε μουσικά τον Γιώργο Τσιμπουξή μέσω της ρεμπέτικης μουσικής παράδοσης. Δύο μουσικοί με βαθιά αντίληψη στην ανθρωπολογία της μουσικής:

H Labri Giotto, εθνομουσικολόγος με ειδικότητα στην Ιρλανδική μουσική, την Κέλτικη παράδοση γενικότερα, αλλά και τη μουσική από το Αφγανιστάν εκπαιδεύτηκε δίπλα σε μεγάλους ερμηνευτές όπως Iarla O Lionaird (Afro Celt Sound System), Micheal O Suilleabhain, Noirin Ni Riain, Ross Daly, Bobby Mc Ferrin, Mamak Khadem, John Bailey και  Veronica Doubleday.

 

O Γιώργος Τσιμπουξής μελετάει το μπουζούκι από την ηλικία των 20 έχοντας ακούσματα παραδοσιακής και αστικής λαϊκής μουσικής από την ηλικία της εφηβείας. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον  Σπύρο Γκούμα, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, μελέτησε τους τρόπους και τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου με γνώμονα την Ελληνική παράδοση.

 

Πριν ένα χρόνο αποφάσισαν να συνδέσουν τον ήχο του μπουζουκιού και του πιάνου, καθώς και των ακουσμάτων που έχουν σαν μουσικοί. Από τη μια, η Ιρλανδία - Σκωτία με την Κέλτικη παράδοση, από την άλλη το Αφγανιστάν και η Ελλάδα με την Ανατολική παράδοση. Μέσα από μουσικά ταξίδια και μελέτη ανακάλυψαν ότι και άλλες χώρες συνδέονται ανθρωπολογικά και μουσικά με τις παραπάνω, όπως η μεσαιωνική μουσική από την Καταλανία και την Ιταλία που μοιάζει με παραδοσιακή ελληνική μουσική,  η μουσική από την χώρα των Λαπώνων που μοιάζει με παραδοσιακή Ηπειρώτικη μουσική, αλλά και η Ιρλανδική λόγω των πεντατονικών κλιμάκων.

 

Η Labri Giotto θεωρεί ότι το πιάνο , που είναι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό όργανο, μπορεί να έχει άκουσμα πιο παραδοσιακό "κάτι σαν τον ήχο ενός σαντουριού", χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη τεχνική και ενορχήστρωση. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το πιάνο συναντά το μπουζούκι είτε στη Ελληνική μουσική παράδοση είτε στην Ιρλανδική. Ο Τσιτσάνης είχε χρησιμοποιήσει πιάνο στις μουσικές του εμφανίσεις και ηχογραφήσεις μαζί με το μπουζούκι, αλλά και στην Ιρλανδική μουσική το μπουζούκι με διαφορετικό σχήμα από αυτό του Ελληνικού, χρησιμοποιείται μαζί με το πιάνο από τις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Η συναυλία αυτή είναι μια καινοτομία των δύο μουσικών, που  όμοιά της λόγω ρεπερτορίου, και συνδυασμού οργάνων δεν έχουμε ξανακούσει τουλάχιστον στην Ελληνική μουσική σκηνή . Τα κομμάτια είναι ενορχηστρώσεις των δύο μουσικών, κάποιες με επιρροές από Jordi Savall, Mari Boine Persen κ.α, ενώ τα όργανα τα συνοδεύουν οι φωνές, που μας ταξιδεύουν σε όλες αυτές τις χώρες μέσω της προφοράς, της τεχνικής στο τραγούδι, αλλά και της θεματολογίας του κάθε τραγουδιού.

 

Συντελεστές:
Λαμπρινή Γιώτη (Labri Giotto): πιάνο, φωνή
Γιώργος Τσιμπουξής: τρίχορδο μπουζούκι, φωνή

Σχετικές ειδήσεις
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης σε ύλη Δημήτρη Μαραμή στο Beton 7
03.02.2017 16:27
Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής και ο ερμηνευτής Θοδωρής Βουτσικάκης συναντιούνται στο θεατρικό χώρο του Beton7 για ένα ρεσιτάλ ερμηνειών πάνω σε μουσικές του συνθέτη.
Ο Λεωνίδας Σαραντόπουλος και ο Δημήτρης Βερδίνογλου live στο Beton 7
13.01.2017 13:50
To Beton7 παρουσιάζει το Jazz Live του Λεωνίδα Σαραντόπουλου (φλάουτο) και του Δημήτρη Βερδίνογλου (πιάνο). Οι δύο μουσικοί γνωρίζονται από το 2004 από την κοινή τους φοίτηση στο Ιόνιο Παν/μιο ενώ έχουν συμμετάσχει μαζί σε πολλές συναυλίες και μουσικά project σε όλη την Ελλάδα.
Οι μουσικές εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ
07.09.2016 11:53
Τα μουσικά ταξίδια συνεχίζουν τον Σεπτέμβριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που μετατρέπεται σε έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης δεκάδων καλλιτεχνών με διαφορετικές μουσικές επιρροές και αισθητική.
Μουσικές του Κόσμου από το Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
17.06.2016 10:34
Το Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης διοργανώνει τη θερινή του συναυλία την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στις 19:00, με γενικό τίτλο "Μουσικές του Κόσμου".
Μουσικές χωρίς σύνορα: Ο Μιχάλης Χόιπελ και ο Mario Häring στο Ωδείο Αθηνών
31.03.2016 15:05
Στην ιστορική αίθουσα «Άρης Γαρουφαλλής» του Ωδείου Αθηνών του αρχαιότερου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, οι νέοι, καταξιωμένοι μουσικοί, ο βιολοντσελίστας Μιχάλης Χόιπελ και ο πιανίστας Mario Häring, θα ερμηνεύσουν την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, ένα αξιόλογο και σπάνιο πρόγραμμα μουσικής δωματίου.