Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Ο Ιβάν και τα σκυλιά με τον Άρη Σερβετάλη στη Θεσσαλονίκη

Ο Ιβάν και τα σκυλιά με τον Άρη Σερβετάλη στη Θεσσαλονίκη

Η επιτυχημένη παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Οικονόμου με τον Άρη Σερβετάλη και παρουσιάζεται μέχρι την 1η Ιανουαρίου στην Αθήνα, ανεβαίνει και

στη Θεσσαλονίκη και ζωντανεύει την αληθινή ιστορία του μικρού Ιβάν από τις 5 έως τις 15 Ιανουαρίου 2012.

Η παράσταση εγκαινιάζει την επαναλειτουργία του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ .

«Και έτσι λοιπόν τα χρήματα τέλειωσαν και δεν υπήρχε τρόπος
να αγοράσει κανείς φαγητό.


Δοκίμασαν τα πάντα για να βρουν χρήματα και να αγοράσουν φαγητό όμως δεν γινόταν τίποτα επειδή τα χρήματα είχαν τελειώσει όλα.


Οπότε οι μανάδες και οι πατεράδες προσπάθησαν να βρουν πράγματα που μπορούσαν να ξεφορτωθούν, πράγματα που έτρωγαν, πράγματα που έπιναν ή πράγματα που χρειάζονταν ζεστασιά.


Έψαξαν τα σπίτια τους για τέτοια πράγματα.
 

Πρώτα έφυγαν τα σκυλιά.»

Πως επιζεί κανείς στο βίαιο κι αφιλόξενο τοπίο μιας πόλης που έχει πληγεί θανάσιμα από την ύφεση; «Ο Ιβάν και τα Σκυλιά»  είναι  μια συναρπαστική ιστορία επιβίωσης που ζωντανεύει τους ζοφερούς δρόμους της Μόσχας της δεκαετίας του 1990 μέσα απ’ τα μάτια ενός παιδιού.

« Δεν θα μιλήσω για το ορφανοτροφείο.
Ήταν οι χειρότερες μέρες.
Με πηγαίνουν στην εκκλησία.
Μου λένε ότι έχω ψυχή.
Είναι κάτι λαμπερό που βρίσκεται μέσα μου και είναι ένα κομμάτι του
Θεού, όταν όμως το κοιτάζω, αυτό το κομμάτι του Θεού,
έχει ουρά και πόδι με νύχια και  μαύρο υγρό μουσούδι»

 

Αληθινή ιστορία: Μόσχα, χειμώνας του 1996. Τρομοκρατημένο και κακοποιημένο από τον βάναυσο πατριό του, ένα τετράχρονο αγόρι το σκάει από το σπίτι και επιζεί ως εκ θαύματος χάρη στην ένταξή του σε μια αγέλη από σκυλιά. Μετά από τρείς αποτυχημένες προσπάθειες της αστυνομίας ‘συλλαμβάνεται’ τελικά το 1998 και κλείνεται σε ένα άσυλο. Μετά υιοθετείται. Στα όνειρά του ο Ιβάν Μισούκοβ τρέχει ακόμα στην άκρη της πόλης με τα σκυλιά του.       

 

Στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Οικονόμου ο Άρης Σερβετάλης αφηγείται και βιώνει σε πρώτο χρόνο και σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία των παιδικών χρόνων του  Ιβάν. Είναι ο πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που, αν και απόλυτα αληθινή, γράφτηκε με τα υλικά του πιο ακραίου παραμυθιού: τον κίνδυνο, το θάρρος, τη βία, την απελπισία, την ανατροπή, τον πανικό, την ελπίδα, την καταδίωξη, τη φιλία, την ενηλικίωση, την αγάπη και την γαλήνη. Είναι ένας σύγχρονος Μόγλης, ένα τετράχρονο παιδάκι στην ζούγκλα της Μόσχας της δεκαετίας του 90 όπου η αγωνία  για επιβίωση είναι τεράστια κι η ελπίδα είναι μηδενική. Ο μικρός Ιβάν κινείται σ  ένα τοπίο όπου πρωταγωνιστούν οι άστεγοι αλκοολικοί, οι νεόπλουτοι γκάγκστερ, τα ανήλικα πρεζόνια, ο φόβος, το ψύχος και η πείνα. Φεύγει μια νύχτα μόνος απ τον εφιάλτη του σπιτιού του για να χωθεί σ’ αυτό το τοπίο της πλήρους εξαθλίωσης. Φεύγει για να γλυτώσει. Και εκεί δίπλα σε μια αγέλη από σκυλιά θα βρει τελικά την αρμονία .

 

Η συγγραφέας Χάτι Νέιλορ γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδαζε ζωγραφική όταν το BBC αποδέχτηκε τη συμμετοχή της για το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Συγγραφέων με το έργο «Το Κουτί». Από τότε έχει κερδίσει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία για τα ραδιοφωνικά θεατρικά της. Ζει στο Μπρίστολ και έχει γράψει για το θέατρο, την όπερα και τον κινηματογράφο.

 

«Ο Ιβάν και τα Σκυλιά» πρωτοανέβηκε στο Drum Theatre, στο Πλύμουθ, τον Σεπτέμβριο του 2010 και έχει παιχτεί με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη. Το 2011 είναι υποψήφιο για το Olivier Award.

 

Τη μετάφραση του έργου υπογράφει ο Γιώργος Καλαμαντής, τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Οικονόμου, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Κώστας Βελινόπουλος, τη μουσική ο Νίκος Πορτοκάλογλου , τους φωτισμούς ο Γιάννης Δρακουλαράκος.

Στον ρόλο του Ιβάν ο Άρης Σερβετάλη

Σχετικές ειδήσεις
 Σκηνοθέτησε μας! Τhe Revenge: από τους Felizol στο Studio 29A
21.10.2016 11:36
Οι Felizol επιστρέφουν με την αυτοσχεδιαστική παράσταση Σκηνοθέτησέ μας! στο Studio 29A, στη Θεσσαλονίκη.
Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω: από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και το Skrow theater group στην Πειραιώς 260
06.06.2016 16:33
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και το Skrow theater group παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω.
Το όνειρο της Κίκι, του Δημήτρη Οικονόμου στο Θέατρο Αθήναιον
09.03.2016 10:27
Το Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί, μόνο για τρεις παραστάσεις, το έργο του Δημήτρη Οικονόμου, Το όνειρο της Κίκι.
Η Ιστορία θα είναι πάντα η ίδια, τίποτα δε θα την απογοητεύει.. στο Aniline.DanceTheater
17.02.2016 13:19
Έπειτα από 12 επιτυχημένες παραστάσεις στο bios.tesla basement στην Αθήνα η παράσταση «Η Ιστορία θα είναι πάντα η ίδια, τίποτα δε θα την απογοητεύει..» της ομάδας Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι έρχεται και στην Θεσσαλονίκη από τις 5 Μαρτίου 2016 στο Aniline.DanceTheater.
Σκηνοθέτησέ μας!, από τους Felizol- Improv Comedy Theater Group στο Θέατρο Αθήναιον
27.01.2016 11:30
Η ομάδα Felizol- Improv Comedy Theater Group παρουσιάζει την παράσταση Σκηνοθέτησέ μας!, για όλες τις Κυριακές του Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη.