Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει, για δωδέκατη φορά από το 1999, την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης ROOMS 2012

στο Ξενοδοχείο St George Lycabettus, στην Δεξαμενή, Κολωνάκι.

Σε μια από τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, 23 Επιμελητές Εκθέσεων, Ιστορικοί & Θεωρητικοί Τέχνης, Αρχιτέκτονες, θεατρολόγοι, χορογράφοι, επιλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή ομάδα καλλιτεχνών ο καθένας, που θα παρουσιασθούν στα δωμάτια ενός ορόφου του Ξενοδοχείου.

Συμμετέχουν 30 καλλιτέχνες που θα παρουσιασούν ζωγραφικά έργα, γλυπτικά, εικαστικές – ηχητικές, φωτογραφικές και σκηνογραφικές εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικά projects, design, performances,  προβολές, ταινίες, και άλλα έργα.

Κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζεται ατομικά σε κάθε ένα δωμάτιο σε έναν όροφο του ξενοδοχείου, όπου το περιβάλλον του δωματίου μεταμορφώνεται σε ένα προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να παρουσιασθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο και να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.

Η επιλογή ενός διαφορετικού χώρου, ενός ξενοδοχείου, για την διοργάνωση αυτής της έκθεσης, ήταν συνάρτηση και της επιλογής για αυτόνομες παρουσιάσεις των καλλιτεχνών στον ίδιο χώρο αλλά και της ανάγκης το σύγχρονο έργο τέχνης να διεκδικήσει και να καταλάβει τον δικό του προσωπικό, ιδιωτικό και ταυτόχρονα δημόσιο χώρο, σε πλήρη αντιστοιχία και αρμονία με τον χαρακτήρα και το νόημα του σήμερα.

Ο χώρος του Ξενοδοχείου είναι ένας χαρακτηριστικός μαζικός χώρος με συγκεκριμένη δομή, λειτουργία και κοινωνικό ρόλο στα πλαίσια μιας πόλης, χώρος επίσκεψης, ανάπαυσης, συνάντησης, γνωριμίας, επικοινωνίας. Στον γνώριμο τρόπο λειτουργίας του, όπου φιλοξενούνται για κάποιο διάστημα κυρίως “ξένοι” σε μια πόλη, αλλά και άνθρωποι της πόλης που περνούν κάποιες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους, θα προστεθεί και μια άλλη διάσταση, αυτή της φιλοξενίας καλλιτεχνικών έργων. Έτσι ο κοινωνικός ρόλος του Ξενοδοχείου διευρύνεται και αποκτά ένα πολιτισμικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα και γίνεται ένα βήμα των καλλιτεχνών προς το ευρύ κοινό που θα επισκεφθεί και θα βρεθεί στον ίδιο χώρο τις ίδιες μέρες και θα “συζήσει” με τα έργα.

Για πολλούς από τους καλλιτέχνες, ο θαυμάσιος και φιλόξενος χώρος του Ξενοδοχείου St George Lycabettus που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα και ωραιότερα σημεία της Αθήνας, αποτελεί μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν έργα ειδικά για αυτή την έκθεση, έργα που συσχετίζονται με αυτές ακριβώς τις λειτουργίες και τον ρόλο του “φιλόξενου χώρου”.

Το Ξενοδοχείο St George Lycabettus, ενδιαφέρεται και συνεχίζει σταθερά να φιλοξενεί και να προβάλει πολιτιστικές δραστηριότητες και συμμετέχοντας για πολλοστή φορά σε αυτή τη διοργάνωση στηρίζει και ανοίγεται στους χώρους της σύγχρονης τέχνης και της κριτικής σκέψης.

ROOMS 2012 plus+

Για πρώτη χρονιά φέτος, παράλληλα με την έκθεση Rooms 2012, διοργανώνεται στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος η έκθεση Rooms 2012 plus +, με έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην Έκθεση ROOMS2012.

Επιμελητές:
Χριστίνα Ανδρουλιδάκη, Βασιλική Βαγενού, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Μαρία Γοργία, Γκέλυ Γριντάκη, Γιώργος Δάβος, Δηώ Καγγελάρη, Χάρις Κανελοπούλου, Μαργαρίτα Καταγά, Τάσος Κουτσουρής, Γιώτα Κωνσταντάτου, Αρετή Λεοπούλου, Μαρία Μαραγκού, Νίκος Μυκονιάτης, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Κωνσταντίνος Πατέστος, Ειρήνη Σαββανή, Χάρης Σαββόπουλος, Κωστής Σταφυλάκης, Εφη Στρούζα, Φαίη Τζανετουλάκου, Γιάννης Τουμαζής, Λίνα Τσίκουτα.

Καλλιτέχνες:
Ιάνθη Αγγελίογλου, Λίζα Αλεξανδροπούλου, Ομάδα Αμάλγαμα, Νικολέττα Αντωνάκου, DASHNDEM (Demitrios Kargotis και Dash MacDonald), Στέλλα Δρυγιαννάκη, Αλέξανδορς Κακλαμάνος, Χριστίνα Καμμά, Ιωάννα Κασίκη, Πέγκυ Κλιάφα, Ματίνα Κουσίδη, Θάνος Κυριακίδης, Χρήστος Κωτσούλας, Βιργινία Μαστοργιαννάκη, Ναταλία Μηλιώκα, Γιάννης Μουράβας, Γιάννης Μπελημπασάκης, Θεοφάνης Νούσκας, Παναγιώτης Ντρέτας, Δημήτρης Παπουτσάκης, Νίκος Ποδιάς, Πάνος Σκλαβενίτης, Έφη Σπύρου, Γιάννης Σταματίου, Θεόδωρος Σταματογιάννης, Αναστάσης Στρατάκης, Ξένιος Συμεωνίδης, Νίκη Τσάχρα, Αγάθη Τσορώνη.

Photo 1: Ιάνθη Αγγελίογλου
Photo 2: Ιωάννα Κασίκη
Photo 3: Νίκη Τσάχρα
Photo 4: Πέγκυ Κλιάφα