Με αφορμή την ολοκλήρωση του επετειακού έτους 2011, 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διοργανώνεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έκθεση μαυρόασπρων, αναλογικών φωτογραφιών του Γεράσιμου Νεόφυτου.

Πρόκειται για μια φωτογραφική αφήγηση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη η οποία, παράλληλα, πλαισιώνει την παράσταση «Ο Αμερικάνος», από τον Θανάση Σαράντο, αλλά και την ερασιτεχνική δουλειά μιας παρέας σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου που συναντά το χριστουγεννιάτικο διήγημα «Οι Ελαφροΐσκιωτοι», σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη, που παρουσιάζονται στο ΙΜΚ.

Η έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνει 15 κάδρα διαστάσεων 50×70, εικόνες από το Λεύκωμα Επί τον Τύπον των Ήλων που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο 2011 από τις εκδόσεις Ευρασία.

Ο Γεράσιμος Νεόφυτος ως φωτογράφος συστήθηκε στο ευρύ κοινό με την εκτενή φωτογραφική του εργασία από την υλοποίηση της ταινίας «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη. Ακολούθησε η φωτογραφική απεικόνιση του ελληνικού εθίμου της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες» και το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ευρασία το φωτογραφικό άλμπουμ «Ζάμπια» βασισμένο στο ταξίδι του στη Ζάμπια με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η έκθεση για τον Παπαδιαμάντη έχει ήδη παρουσιαστεί στη Σκιάθο, στο Σπίτι – Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τη συνδρομή του Δήμου Σκιάθου, παράλληλα με το Γ’ Διεθνές Συνέδριο για τον Παπαδιαμάντη, τον Σεπτέμβριο του 2011.

Την έκθεση συνοδεύει το βιβλίο/ Λεύκωμα «ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΥΠΟΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ, Φωτογραφική αφήγηση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη 100 χρόνια μετά» του Γεράσιμου Νεόφυτου, εκδόσεις «ΕΥΡΑΣΙΑ», το οποίο διατίθεται στο πωλητήριο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Το Λεύκωμα: «ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΥΠΟΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ»

Πρόκειται για μια σύγχρονη, ποιητική διήγηση εικόνων σχετικές με τη ζωή και το έργο του Παπαδιαμάντη, μέσα από τα ανεξίτηλα ίχνη που εκείνος έχει αφήσει στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σκιάθου, αλλά και της Ελλάδας, από τις  εκδόσεις «ΕΥΡΑΣΙΑ». Στη φωτογραφική εργασία του Γεράσιμου Νεόφυτου περιλαμβάνονται 110 ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν με αναλογικές μηχανές και φακούς 50mm.