Για δεύτερη χρονιά φέτος το Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μια εκδήλωση Μουσικής …

Μπαρόκ, αφιερωμένη στη γενέτειρα του είδους, την Ιταλία.

Η Ναταλία Γεράκη – φλάουτο, ο Δημήτρης Κούντουρας – φλάουτο με ράμφος, ο Ανδρέας Λινός – βιόλα ντα γκάμπα και ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος – τσέμπαλο ερμηνεύουν και χωροθετούν έργα των Αρκάτζελο Κορέλι, Ντομένικο Σκαρλάτι, Πιέτρο Αντόνιο Λοκατέλι και Ντιέγκο Όρτιθ.

Έντονο συναίσθημα, λυρισμός και δραματικότητα χαρακτηρίζουν τη μουσική του Μπαρόκ, που γεννήθηκε στην Ιταλία τις τελευταίες δεκαετίες του 16ου αιώνα και από εκεί εξαπλώθηκε σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι του ιταλικού μπαρόκ, που ανέδειξαν νέες φόρμες ενόργανης μουσικής, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της χριστουγεννιάτικης αυτής συναυλίας: από τη Νάπολη προέρχονται οι ριτσερκάρε για βιόλα ντα γκάμπα, συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ του Ντιέγκο Όρτιθ και ακόμα οι 555 (!) σονάτες για τσέμπαλο του διάσημου βιρτουόζου Ντομένικο Σκαρλάτι.

Στη Ρώμη ο Αρκάντζελο Κορέλι απέκτησε φήμη και πλούτο κυρίως χάρη στα κοντσέρτι γκρόσι, όπως το εξαιρετικό και δημοφιλές «Κοντσέρτο των Χριστουγέννων», ενώ συνέθεσε μερικές από τις πιο όμορφες παραλλαγές πάνω σε ένα από τα παλαιότερα μουσικά θέματα της Ευρώπης, τη «Follia». Κοντά στον Κορέλι μαθήτευσε και ο ιδιαίτερα προικισμένος συνθέτης και βιολίστης Πιέτρο Αντόνιο Λοκατέλι από το Μπέργκαμο, το συνθετικό έργο του οποίου περιλαμβάνει κυρίως έργα για βιολί, αλλά και 12 κομψότατες σονάτες για φλάουτο τραβέρσο.

To Πρόγραμμα

DIEGO ORTIZ (1510/25-1570)
Ricercare αρ.1 πάνω στο \’Passamezzo antiquo\’
Ricercare αρ.2 πάνω στο \’O Felici Occhi miei\’
για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο

DOMENICO SCARLATTI (1660-1725)
Σονάτα σε Φα μείζονα, Κ.257
για τσέμπαλο

PIETRO ANTONIO LOCATELLI (1695-1764)
Σονάτα αρ.2 σε Ρε μείζονα, οp.2
για φλάουτο και μπάσο κοντίνουο

ARCANGELO CORELLI (1653-1713)
Παραλλαγές πάνω στη \’La Follia\’ – Σονάτα σε Ρε ελάσσονα, αρ.5, οp.12
για φλάουτο με ράμφος και μπάσο κοντίνουο

ARCANGELO CORELLI (1653-1713)
Concerto Grosso αρ.12 σε Φα μείζονα, οp.6
για 2 φλάουτα και μπάσο κοντίνουο (προσαρμογή Δ. Κούντουρας)

ARCANGELO CORELLI (1653-1713)
Concerto Grosso αρ.8 «για τη Νύχτα των Χριστουγέννων»
σε Σολ ελάσσονα, οp.6
για 2 φλάουτα και μπάσο κοντίνουο (προσαρμογή Δ. Κούντουρας)

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης,  εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.