Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη στο Εθνικό Θέατρο

Η Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στη νέα σκηνή Νίκος Κούρκουλος τη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Βίκτωρα

Αρδίττη.


Πόσο κοντά, πόσο μακριά είναι τα χρόνια του ’50 και του ’60, όταν οι πληγές του Εμφυλίου ήταν ακόμη ανοιχτές; Πόσο κοντά, πόσο μακριά είναι τα χρόνια της μεταπολίτευσης; Πόσο κοντά, πόσο μακριά είναι τα βιώματα και οι εικόνες του κόσμου της μετανάστευσης, που δε χωράει στον τόπο του και ξενιτεύεται;


Σε μία βιομηχανική πόλη της Γερμανίας, μια ελληνική οικογένεια βασανίζεται από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Του δικού της αλλά και του δικού μας, της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

 

Ο Βίκτωρ Αρδίττης σκηνοθετεί ένα έργο που συνδιαλέγεται με τη μοναξιά και το  αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου, γραμμένο από μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες ελληνίδες συγγραφείς και σημειώνει:

 

Η Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη διατρέχει το χρόνο για να αποδειχτεί εμβληματικό έργο της νεοελληνικής συνείδησης. Μια οικογένεια δίχως αγάπη, Έλληνες που μεταφέρουν παλιές ιστορίες εμφύλιας διαμάχης στη μυθική Γερμανία της μετανάστευσης, ζουληγμένοι «ήρωες» που αναζητούν την κίνηση για να καταλήξουν στην καθήλωση. «Άλλος τόπος δεν υπάρχει… στις φυλακές ο κόσμος όλος».

 


Για την τωρινή παράσταση της Νίκης, σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης, ξεκινήσαμε από μια αναλυτική διερεύνηση των προσώπων, των σχέσεων και των καταστάσεων για να «ανοίξουμε» το έργο σε διαστάσεις του, κρυφές και ποιητικές, που το κάνουν απελπιστικά ενεργό στο σήμερα. Πόσο διαφορετικά πρέπει και μπορεί να ανέβει σήμερα η Αναγνωστάκη; Πόσες νέες δυνατότητες βρίσκει αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή φωνή με τα εργαλεία και την εκφραστικότητα του σημερινού θεάτρου; Την παράσταση σημαδεύει, ακόμη, μια θεατρική σκυταλοδρομία ανάμεσα στη Ρένη Πιττακή, Βάσω στο πρώτο ανέβασμα του έργου, και στη Μαρία Κεχαγιόγλου, Βάσω στο τωρινό. Και το ζεϊμπέκικο πριν από το φονικό μπορεί να μείνει μετέωρο…

 

Σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Ευθυμίου

 

Παίζουν


Σταύρος: Προκόπης Αγαθοκλέους
Βάσω: Μαρία Κεχαγιόγλου
Μικρή: Ιωάννα Κολλιοπούλου
Νίκος: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Δήμος: Αργύρης Πανταζάρας,
Γριά: Ρένη Πιττακή
Θύμιος: Γιώργος Συμεωνίδης

 

Σχετικές ειδήσεις
Η παρέλαση, της Λούλας Αναγνωστάκη στο Θέατρο 104
22.12.2016 15:58
Το Θέατρο 104 παρουσιάζει την παράσταση του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη, «Η παρέλαση» σε σκηνοθεσία Ρωμανού Καλοκύρη από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15.
Ο ήχος του όπλου, της Λούλας Αναγνωστάκη στο Altera Pars
29.09.2016 14:38
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δραματουργίας, «Ο ήχος του όπλου», της Λούλας Αναγνωστάκη, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, ξαναζωντανεύει από τις 14 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο ALTERA PARS, με την σκηνοθετική ματιά του Πέτρου Νάκου και τη Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κάτιας.
Παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη στον Χώρο Τέχνης Ισόγειο
13.07.2016 13:52
Μετά τις sold out παραστάσεις στο Bijoux de kant hood, η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται ξανά στις 20 & 21 Ιουλίου 2016 στο ΙΣΟΓΕΙΟ, κάτω από τη Μέντα, στην Κηφισιά.
Η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Ρότα Art Bar
11.07.2016 11:41
Μετά τις sold out παραστάσεις στο Bijoux de kant hood, η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται ξανά στην Αθήνα στις 13 & 14 Ιουλίου 2016 στο Ρότα Art Bar.
Η Παρέλαση, της Λούλας Αναγνωστάκη από την ομάδα Χρώμα σε Αθήνα και Πάτρα
10.06.2016 13:25
Η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, παρουσιάζεται ξανά από την ομάδα Χρώμα και το σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χατζή, μετά το ανέβασμά της ως μέρος της «Τριλογίας της Πόλης» στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014.