Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Γιάνης Βαρουφάκης - Κρίσης Λεξιλόγιο (Εκδόσεις Ποταμός)

Γιάνης Βαρουφάκης - Κρίσης Λεξιλόγιο (Εκδόσεις Ποταμός)

Δεν σας κρύβω ότι κάθε φορά που πιάνω στα χέρια μου ένα οικονομικό βιβλίο με διαπερνά ένα σύγκρυο στη ραχοκοκαλιά μου, και πόσο μάλλον όταν

 

Από τον Τάσο Αντωνόπουλο

 

περιέχει αναφορές στην  ξακουστή μας χώρα που πραγματικά τείνει να επισκιάσει την σπουδαία ιστορία της η οικονομική κρίση που την πλήττει. Για το Κρίσης Λεξιλόγιο του Γιάνη (με ένα [ν]) Βαρουφάκη από τις εκδόσεις Ποταμός, είχα ακούσει πολλά και τα περισσότερα καλά με κάποιες σπάνιες αλλά μάλλον «επιθετικές» εξαιρέσεις. Ο τίτλος του βιβλίου ευθύς εξαρχής, απαντά στο εύλογο ερώτημα σου μόλις το πιάσεις στα χέρια σου. Δηλαδή τι είδους οικονομικό βιβλίο είναι αυτό; Η απάντηση είναι ο τίτλος. Το βιβλίο αυτό είναι το Λεξικό της κρίσης καθεαυτό.

 

Ο συγγραφέας και ένας από τους πιο έγκριτους πανεπιστημιακούς της χώρας με την ίσως πιο σωστή άποψη σε κάθε δημόσιο βήμα που του δίνεται, και χωρίς καμία πραγματικά διάθεση να εγκωμιάσω το έργο του. Στο βιβλίο του αναφέρει πως ουσιαστικά το βιβλίο αυτό είναι «Για όσους απαιτούν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο ο οποίος διεξάγεται σε μια γλώσσα που, όπως παλαιοτέρα η καθαρεύουσα, βασική λειτουργία της είναι να αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα, αποδυναμώνοντάς την».

 

Στην ουσία αυτό που καταφέρνει ο γνωστός οικονομολόγος είναι να απομυθοποιήση τους όρους που αναφέρει στο Λεξικό του, να απλουστεύσει αν θέλετε όλες αυτές τις οικονομικές ορολογίες που μας «καταδυναστεύουν στην καθημερινότητα μας» όπως αναφέρει και ο ίδιος, μέσα από συζητήσεις ειδημόνων και μη, μέσα από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων καθώς και τις ενημερωτικές, πολιτικές, οικονομικές εκπομπές οι οποίες χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση και τις δηλώσεις γνωστών οικονομολόγων, τραπεζικών, πολιτικών και πνευματικών ανθρώπων ως το πρώτο και τελευταίο σημαντικό θέμα. Σε μια συζήτηση που καθίσταται αδύνατη από τον «κοινό θνητό» που δεν έτυχε να σπουδάσει οικονομικά.

 

Τι εννοεί ο Υπουργός Οικονομικών όταν ανακοινώνει πως θα προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς πιέζεται η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη τελική τι ακριβώς είναι το ΔΝΤ; Τι έγινε με την επιμήκυνση; Τι εννοούν οι Δημοσιογράφοι καταστροφολογώντας τις περισσότερες φορές λέγοντας ότι θα γίνουμε Αργεντινή; Τελικά τι είναι πια αυτό το Μνημόνιο που όλο ακούμε για αυτό και για τους δύσκολους όρους που έχει συμφωνήσει με την χώρα μας; Τι είναι τα Παράγωγα, futures, Options, Leverage; Σε τι Τεστ αντοχής θα μας υποβάλουν, και πως κατάφεραν αν φτάσουν την χώρα σε αυτό το σημείο που είναι σήμερα ανίκανοι πολιτικοί όπως οι: Γιωργής Αλογοσκούφης, Γιώργος Παπακωσταντίνου, Κώστας Καραμανλής και το μέχρι πρότινος Πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου;

 

Στο Γιάνη Βαρουφάκη, μέσα από την εξήγηση των λέξεων που μας παρουσιάζει διακρίνουμε έναν εριστικό τόνο στις λέξεις αυτές, λες και ο συγγραφέας έχει σκοπό του (που μάλλον έχει) να μας δείξει την απέχθεια και την αντιπάθεια του για αυτές τις λέξεις, δίνοντας τους αρνητικές έννοιες και σχολιάζοντας τες. Παρόλα αυτά είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο εξωτερικά και εσωτερικά κυρίως, που μας δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε καθημερινά ακούγοντας όλο «το σινάφι των οικονομολόγων να μιλούν μεταξύ τους με ορολογίες που έχουν αυτοί μοναχά το μονοπώλιο» όπως αναφέρει και ο συγγραφέας. Τέλος, είναι ένα βιβλίο που θα απλουστεύσει την ζωή σας, θα σας δώσει απαντήσεις, εξηγήσεις και το κυριότερο είναι πως δεν απευθύνεται σε ένα μόνο συγκεκριμένο κοινό αλλά σε όλους όσους θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει στην χώρα τους.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Η ώρα του αστεριού - Κλαρίσε Λισπέκτορ: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 12:45
Η γέννηση ενός έργου λογοτεχνικού κρύβει μυστήριο, αν δε κρύβει και πόνο, ταλαιπωρία και ανηφορίζει έναν Γολγοθά, τότε καθίσταται έργο που αντέχει στον χρόνο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυπική διαδικασία ή μία υπόθεση απλή αν ο συγγραφέας παλεύει με τον εσώτερο κόσμο του, το σύμπαν του, τον ψυχισμό του.
Τρόποι να γυρίζεις σπίτι - Alejandro Zambra: Κριτική βιβλίου
08.09.2016 10:27
"Πάντα πίστευα πως δεν είχα αληθινές αναμνήσεις απ'τα παιδικά μου χρόνια͘ πως η ιστορία μου χωράει σε λίγες γραμμές͘ ίσως και σε μία σελίδα με μεγάλα γράμματα" αναφέρει κάπου ο Χιλιανός συγγραφέας Alejandro Zambra.
Η γυναίκα με το μυστικό - Sophie Hannah: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 13:59
Η Sophie Hannah είναι μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας, εξαιρετικά αγαπητή στην Αγγλία όπου και κατάγεται, αλλά και ευρέως γνωστή αφού το έργο της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως.
Ήμουν εδώ - Gayle Forman: Κριτική βιβλίου
28.03.2016 11:26
Η Gayle Forman, όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, είναι μία ιδιαίτερα αγαπητή συγγραφέας στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα και στη χώρα μας, αφού τα περισσότερα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει μεταφρασμένα και στα ελληνικά.