Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Creating... in the name of

Creating... in the name of
Η επίσημη προσκεκλημένη της 1ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, Λήδα Παπακωνσταντίνου , παρουσιάζει το πρωτότυπο αποτέλεσμα του έργου της, που τιτλοφορείται «Εις το όνομα» από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η επίσημη προσκεκλημένη της 1ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζει το πρωτότυπο αποτέλεσμα του έργου της, που τιτλοφορείται «Εις το όνομα» από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Με πέντε οθόνες βυθισμένες στο νερό, οι οποίες θα προβάλουν διαδοχικές, προγραμματισμένες δράσεις, μέσα από τον αστικό ιστό των πόλεων και τον ήρεμο τόπο των ξένων κοιμητηρίων της Θεσσαλονίκης από την περίοδο του Α Παγκοσμίου Πολέμου, το κοινό θα παρακολουθήσει την καταγραφή των ανθρώπων και των συναντήσεων, που πραγματοποίησε η καλλιτέχνης για τη δημιουργία του έργου της.

Ανθρωποι, αντικείμενα, τάφοι, όλα με μία προσεκτική προσέγγιση, επαναφέρουν τις μνήμες. Το νερό αντανακλά τις εικόνες και η αφήγηση ολοκληρώνεται με προβολές σε κτίρια του λιμανιού.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία με τη μορφή της video-performance, η οποία στη συνέχεια προβάλλεται ως video-εγκατάσταση.

Ομόνοια, Χαυτεία, Βοτανικός και οδός Μενάνδρου συνδέονται με τα Συμμαχικά της Σταυρούπολης, τη Μίκρα, το Δενδροπόταμο και την Εξοχή. Οι οικονομικοί μετανάστες της σημερινής εποχής ενώνονται με τους στρατιώτες του Δυτικού Μετώπου, σε μία παράλληλη σύνδεση της ζωής με το θάνατο, του γηγενή με τον αλλοεθνή, τη δράση με την αδράνεια.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από τις 21:00 έως τις 24:00 και από 10 Οκτωβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου το έργο θα παρουσιαστεί στην Αποθήκη Β1, τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης (10:00 με 14:00 και 18:00 με 22:00).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Εις το Όνομα» είναι η πρώτη παραγωγή που ανέλαβε εξολοκλήρου το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, αυτόνομο τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τιμώντας μ\' αυτό τον τρόπο μία Ελληνίδα καλλιτέχνιδα η οποία έχει ήδη αξιολογηθεί για τον ουσιαστικά πρωτοποριακό χαρακτήρα του συνολικού της έργου.

Info
1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: «Ετεροτοπίες»
Παράλληλο Πρόγραμμα
Τιμώμενη καλλιτέχνης: Λήδα Παπακωνσταντίνου
«Εις το όνομα» («In the name of»)
Εγκαίνια: 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
22 Σεπτεμβρίου έως 10 Νοεμβρίου
Παραγωγή: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα
Πληροφορίες για το κοινό
Γραμματεία Κ.Σ.Τ
Τ:2310 546683, Φ:2310 593271
info@greekstatemuseum.com
www.thessalonikibiennale.gr

Σχετικές ειδήσεις
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.