Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μια ματιά στη δημόσια οθόνη

Μια ματιά στη δημόσια οθόνη
Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει στο παράλληλο καλλιτεχνικό της πρόγραμμα Ετεροτοπίες, τη δράση Public Screen, μία προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στην τέχνη όταν προβάλλεται δημόσια και στους κατοίκους που περιφέρονται στην πόλη.

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει στο παράλληλο καλλιτεχνικό της πρόγραμμα Ετεροτοπίες, τη δράση Public Screen, μία προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στην τέχνη όταν προβάλλεται δημόσια και στους κατοίκους που περιφέρονται στην πόλη.

Η σύγχρονη τέχνη βρίσκεται παντού. Ισως δεν αξίζει τα χρήματα, όπως ένας πίνακας του Πικάσο, αξίζει όμως της ίδιας προσοχής. Η σύγχρονη τέχνη δεν περιορίζεται στα Μουσεία και τις αίθουσες τέχνης. Βγαίνει έξω στους δρόμους και φωνάζει. Τραβάει τα βλέμματα όλων, και αυτών που την γνωρίζουν και αυτών που την αγνοούν.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη 96 καλλιτέχνες θα προβάλλουν τα έργα τους σε μία δημόσια οθόνη, προσπαθώντας να τραβήξουν τα βλέμματα. 96 καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους - βίντεο και φωτογραφία - σε ένα αταξινόμητο και απρόβλεπτο κοινό ανθρώπων.

Πρόκειται για 81 άτομα και ομάδες από την Ελλάδα και την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κύπρο, οι οποίοι χωρίς αυστηρό θεματικό πλαίσιο στα έργα τους παρουσιάζουν τις Ετεροτοπίες μιας πόλης, δίνοντας και την προσωπική τους ερμηνεία και τοποθέτηση στον ορισμό του Φουκώ.

Από τις 165 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα επιλέχτηκαν και παρουσιάζονται οι 96. Τα έργα προβάλλονται όλα μαζί, με κριτήριο ταξινόμησης την αλφαβητική σειρά των ονομάτων των καλλιτεχνών, σύμφωνα με τις διεθνώς προβλεπόμενες αρχές.

Οι οθόνες θα τοποθετηθούν στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (4 οθόνες), στο Λιμάνι (έξω από το Μουσείο Φωτογραφίας) και στo Στρατόπεδο Κόδρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι ενταγμένο και στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Πολιτισμός στην Πόλη».


Info
1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: «Ετεροτοπίες»
Παράλληλο Πρόγραμμα
Έκθεση-Project: Public Screen
Από τις 16 έως 30 Σεπτεμβρίου
Χώροι:
Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
4 οθόνες (2 οθόνες στην αίθουσα αφίξεων και 2 οθόνες στην αίθουσα αναχωρήσεων)
24ωρη προβολή
Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1, Αποθήκη Α, Μουσείο Φωτογραφίας, στον εξωτερικό χώρο.
1 οθόνη
Ωρες προβολής: 9.00 - 12:30
Πεδίο Δράσης Στρατόπεδο Κόδρα, Δήμος Καλαμαριάς.
1 οθόνη
Η προβολή θα γίνει 14 Σεπτεμβρίου (20:30 - 24:30).
Για τους χώρους Κ.Τ.Ε.Λ. και Πλατεία Αριστοτέλους οι ημερομηνίες και οι ώρες προβολής δεν έχουν ορισθεί ακόμη αλλά πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν.
www.thessalonikibiennale.gr

Σχετικές ειδήσεις
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
29.09.2016 17:37
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήσε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2016 - 2017, αλλά και τον απολογισμό της προηγούμενης σεζόν 2015 - 2016, υπό τη νέα του Διεύθυνση. Μια χρονιά που πέρασε όπου έγινε σημαντικό έργο για το μουσείο και μία χρονιά που έρχεται με νέο πρόγραμμα, αλλά και νέο όραμα και αισιοδοξία.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.